Метрото отнесе глоба заради рязане на лента

Оперативна програма "Транспорт" има само пет финансови корекции за 2.3 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Общинската фирма "Метрополитен" е отнесла глоба заради тържествата за пускането на втория лъч на метрото преди две години, който беше открит от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Причината е ограничително условие в тръжната процедура, а санкцията – 3854 лв. Това отговориха от Министерството на транспорта на въпрос на Mediapool.

 

Барозу преряза лентата на 31 август 2012 г. на метрото от жк."Надежда" до бул."Черни връх", като организатор на събитието беше "ТВ Ентъртеймънт" на журналистката Надежда Кехайова. Нейната компания беше единствената участвала в обществената поръчка, като сумата, която получи, беше 47 500 лв.

 

Барозу беше посрещнат от тогавашния премиер Бойко Борисов, министри и кмета Йорданка Фандъкова на станция "Сердика" с програма на ансамбъл "Филип Кутев". За народа пък беше организиран концерт пред НДК, където станцията на метрото носи името Европейски съюз.

 

За разлика от оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", където бяха наложени санкции за десетки милиони левове, нарушенията по "Транспорт" са общо пет, като санкциите са скромните 2.35 млн. лв. Това е едва 0.06% от стойността на всички сключени договори, които са допустими за изпълнение по програмата, се казва в отговора на транспортното министерство.

 

Финансовите корекции са наложени след проверки на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз".

 

Санкции е отнесла и агенция "Пътна инфраструктура" заради договорите за надзор за строежа на магистралите "Тракия" и "Марица". Причината е неоснователно отстраняване на участници в двете процедури. За строежа на магистрала "Тракия" наказанието е 107 724 лв., а за "Марица" - 33 930 лв.

 

Най-голямата наложена финансова корекция по програма "Транспорт" е свързана с проекта за проектиране и внедряване на географска информационна система за нуждите на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Тя е за близо 1.9 млн. лв., като допуснатото нарушение е за включени в обявлението и документацията по процедурата за избор на изпълнител ограничителни условия към участниците.

 

Глобен е дори управляващият орган на програма "Транспорт" с 3990 лв. е по проекта за изпълнение на комуникационния план. Нарушението е свързано с методиката за оценка на офертите, която не е съдържала ясни и точни указания за оценяване на техническите оферти, се казва в отговора на транспортното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?