Най-после медиците са в България

Най-после медиците са в България

След осем и половина години в либийски затвор медицинските сестри Снежана Димитрова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Нася Ненова и Кристияна Вълчева, както и д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар с българско гражданство д-р Ашраф ал Хаджудж се завърнаха в България.

Затегнатите преговори за тяхното окончателно освобождаване са продължили до 4 сутринта във вторник, а медиците кацнаха на летище София минути преди 10 ч. на брода на френски правителствен самолет, придружавани от еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро – Валднер и Сесилия Саркози, съпруга на френския президент Никола Саркози. С пристигането си на българска земя те бяха посрещнати от указ на президента Георги Първанов за тяхното помилване.

"Не можем да повярваме все още", "Благодарим на всички", "Още не можем да осъзнаем" - бяха първите думи на медиците и роднините им на българска земя. Завърналите се изразиха желание да възвърнат живота си такъв, какъвто е бил преди.

В Брюксел председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу заяви, че заслугата за постигнатата договореност с либийските власти е на Бенита Фереро-Валднер. Подписан от нея меморандум за нормализиране на политическите и търговските отношения с Либия е ключът за освобождаването на медиците.

През последните месеци Фереро-Валднер направи няколко посещения в Триполи, а на финалния етап се включи и съпругата на френския президент Никола Саркози, чийто ход беше рискован и нетрадиционен, но се оказа изключително успешен. Посредник в политическите преговорите е бил и емирът на Катар. Емирът е изключително добре приета фигура както на Запад, така и в арабския свят.

Депутати и партийни лидери изтъкнаха заслуги за освобождаването

В изявления, декларации и интервюта политици и депутати изтъкнаха заслугите на различни български институции за успешния завършек на осемгодишната сага с българските медици в Либия. В декларация ат трибуната на Народното събрание председателят му Георги Пирински заяви, че щастливата развръзка е станала благодарение „на обединените усилия и солидарността на държавните институции, неправителствени организации, медии, световноизвестни личности, водещи специалисти и не на последно място - на парламентаристи от всички краища на света”.  

Още

На летището освободените медици бяха посрещнати от ръководителите на българската държава, повечето министри, депутати, дипломатически представители, български посланици в страни от ЕС, близки на медиците и огромен брой журналисти.

Завърналите се медици дадоха пресконференция във ВИП-приемната на правителственото летище в присъствието на всички посрещачи.

Външният министър Ивайло Калфин съобщи, че президентът е подписал указ за пълното помилване на шестимата, което бе посрещнато с бурни овации от присъстващите в залата. По правомощия помилването и даването на българско гражданство е на вицепрезидента, но не е нарушение и указът да бъде издаден и от президента.

След емоционално обръщение към медиците еврокомисар Фереро-Валднер напусна залата и се отправи обратно към самолета на френския президент, където я очакваше и г-жа Саркози. Еврокомисарят бе изпратена до вратата на самолета от премиера Сергей Станишев и от президентската двойка Зорка и Георги Първанови.

По време на цялата церемония на летището г-жа Саркози остана в сянка и не афишира присъствието си за разлика от превъзбудените български политици и дипломати, дефилиращи пред камерите.

Президентът на Франция Никола Саркози и неговата съпруга ще посетят България през септември, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Никола Саркози поздрави Георги Първанов и изрази своето силно лично удовлетворение за успешния край на дългогодишната драма с българските медици, което, по думите му, е поставило ново начало в отношенията между България и Франция.

Българският президент изказа отново своята и на страната ни дълбока благодарност към Франция и лично към президента Саркози и неговата съпруга за тяхната силна ангажираност към казуса на медиците.

След емоционалното посрещане медицинските сестри и двамата лекари бяха откарани в резиденция „Бояна”, където са им предоставени помещения да отпочинат и да се видят с близките си. Очаква се в сряда екипи на Военномедицинската академия да направят обстойни прегледи на медиците.

Премиерът Сергей Станишев съобщи пред журналисти, че на заседанието си в сряда правителството ще обсъди всички въпроси около устройването на медиците в България, включително и уреждането на здравните им осигуровки за годините, когато се били в затвора. 

По повод искането на роднините на медицинските сестри те да получат компенсации, равностойни на раздадените по 1 млн. долара на семействата на заразените от СПИН деца в Либия, финансовият министър Пламен Орешарски посочи, че е възможно да им бъдат осигурени социални помощи.

Главният прокурор Борис Велчев, който също бе на летището за посрещането на медиците ни, съобщи, че те ще бъдат разпитани по производството, което се води в България срещу либийските им мъчители.

Самият Велчев не очаквал толкова бързо завръщане на медиците ни в България. Онова, което беше изпратено от либийската страна, в общи линии задоволява изискванията, които имаме към трансфера, отбеляза главният прокурор.

На въпрос дали е възможно сега Либия да има правни претенции както към страната ни, така и към медиците, Велчев отговори, че Джамахирията не може да има никакви претенции нито към медиците, нито към страната ни.

Като жест на признателност към главните участници в последната фаза от преговорите за освобождаването на нашите медици – Бенита Фереро-Валднер, Сесилия Саркози и Никола Саркози, Столичният общински съвет (СОС) на извънредна сесия във вторник следобед ще обсъди обявяването им за почетни граждани на София.

Предложението е на председателя на СОС Владимир Кисьов и на кмета на София Бойко Борисов „във връзка с последователността, твърдостта и решителността, проявени от тримата по време на преговорите в Либия и съществения им и незаменим принос за връщането на нашите сънародници в България”. 

Споделяне

Още по темата

Още от България