Новият изтребител се "загуби" в икономическото министерство

Лукарски чака отговори от Ненчев, за да пусне проекта

Снимка: БГНЕС

Въпреки осигуреното финансиране за купуването на нов тип изтребител, проектът продължава да цикли, като в момента е в Министерството на икономиката и все още не е ясно кога ще продължи пътя си.

След дълги години военното министерство подготви проекта и вече е на етап да бъдат изпратени запитвания за даване на оферти (Request for Proposal) до трите държави, които според Министерството на отбраната могат да осигурят търсените от България машини на достъпна цена. Това са Италия за изтребителите "Юрофайтер", Швеция с "Грипен" и Португалия с Ф-16.

Запитванията за оферти обаче не могат да бъдат изпратени, тъй като министърът на икономиката Божидар Лукарски все още не ги е подписал, въпреки че са му били изпратени от военните.

В отговор на парламентарен въпрос от депутатите от Реформаторския блок Мартин Славов и Мартин Димитров Ненчев посочва, че запитването е изготвено и е изпратено още в средата на ноември в икономическото ведомство. От там обаче липсва какъвто и да е отговор.

Славов е отправил и парламентарно питане до Лукарски, което още е без отговор.

В отговор на запитване на Меdiapool oт ведомството на Лукарски отговориха, че в момента все още тече съгласувателна процедура между двете ведомства и имат въпроси към Министерството на отбраната, на които все още не било отговорено.

Проектът за купуването на нов тип изтребител е на масата от най-малко пет години, но едва тази година правителството най-накрая предвиди финансиране.

Заради размотаването на проекта българската бойна авиация е на 100% зависима от Москва, тъй като разчита само на старите съветски машини МиГ 29, за да пази небето ни.

Военното министерство планира покупката на новите изтребители, които вече да бъдат съвместими с НАТО, да излезе около 1.5 млрд. лева. Те ще се плащат разсрочени през следващите няколко години след подписването на евентуалната сделка.

Около реализирането на проекта обаче отново има много съмнения предвид неясната политическа обстановка. При първото управление на Бойко Борисов военното министерство бе на крачка да сключи договор с Португалия за купуването на изтребители Ф 16 втора ръка, но договорът не беше сключен, тъй като правителството подаде оставка.

Новото правителство на ГЕРБ отново се захвана с подготвянето на проекта, който мина през серия завои. За него отговаряше екипа на новоизбрания президент Румен Радев, докато беше командир на Военновъздушните сили.

След като напусна, за да се включи в кандидат-президентската кампания, около проекта пак се разшумя, след като от БСП и други партии обвиниха военното министерство, че отново сменя критерии по него.

Според специалисти от одобрените три възможности за нов изтребител са реали само две – за изтребителите "Грипен" и Ф 16, тъй като покупката и експлоатацията на "Юрофайтер" излиза от финансовите възможности на българската страна.

Проектът със сигурност ще се забави още неопределено време, тъй като по закон армейските проекти за над 100 млн. лева минават през пленарна зала, а се очаква сегашният парламент да бъде разпуснат от новоизбрания президент Румен Радев, за да се подготвят предсрочните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България