Италиански изтребители ще пазят безплатно небето на България

Анализът за модернизацията на армията се бави, но ГЕРБ очакват стартирането и на трите големи военни проекти

Италиански изтребители ще пазят безплатно небето на България

Италиански изтребители "Юрофайтер" ще се включат в опазването на българското въздушно пространство. В сряда правителството даде зелена светлина за провеждането на мисията, която ще продължи три месеца.

Така българските Военновъздушни сили, които разчитат само на старите съветски изтребители МиГ 29, ще получат глътка въздух, тъй като ще бъдат подпомагани от италианците.

От Министерския съвет уточняват, че мисията е в изпълнение на мерките за засилване на отбраната по източния фланг на НАТО.

Италианските изтребители ще дават дежурства и ако бъдат засечени съмнителни самолети, ще ги съпровождат до напускането на въздушното ни пространство.

Българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурството.

Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Това е втората подобна мисия. Първата се проведе съвместно с Военновъздушните сили на САЩ.

Възможността за съвместна охрана на небето ни бе регламентира със законови промени още по време на второто правителство на ГЕРБ. Тогава се обсъждаше и вариант България да заплаща на други страни членки за въздушната охрана заради колапса на българската военна авиация, чието жизненоважно обновление се оказва непосилна задача вече второ десетилетие.

Макар че опцията за охрана срещу заплащане отпадна от дневния ред, тогавашният командир на Военновъздушните сили Румен Радев я използва като официален мотив да подаде оставка от поста и да бъде издигнат за президент от БСП. Тогава той сравни подобно решение с Нойския договор, въпреки че бившият военен министър Николай Ненчев неколкократно публично обяви, че няма да се плаща за съвместните мисии.

За да се реши дългосрочно проблемът в бойната авиация, България трябва да закупи нов тип боен изтребител. Проектът е на финалната права, но премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви след встъпването си в третия управленски мандат, че вече не е приоритетен за сметка на закупуването на нови бронирани машини и кораби  .

Поредният завой в плановете на правителството бе обсъден на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което бе решено до 20 юни да бъде изготвен петгодишен план за развитието на целия сектор и разпределението на ресурсите.

Такъв до момента обаче не е представен.

В същото време председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) коментира в сряда, че са предвидени 3.5 млрд. лева за финансирането и на трите големи военни проекта. Премиерът Борисов още след заседанието на КСНС обяви, че ще се направи опит да се задвижат всичките проекти едновременно, като ще се търси начин те да бъдат разплащани разсрочено за 15-20 години.

Според Константин Попов, бивш началник на отбраната, планът за модернизация на армията трябва да обхваща едновременно всички нива. Той припомни, че проектът за нов тип изтребител вече е напреднал, но има още работа по подготовката му.  

"Договорът ще бъде между две държави. Целта е да има ясен ангажимент на държавата, с която ще сключим този договор, че ние заедно ще оперираме и тя ще имаме съответните задължения, защото тук става въпрос за сигурност, а във военно-въздушните сили динамиката е изключително голяма и трябва да има добре гарантирано взаимодействие и отговорности, за да може тази система наистина да работи през цялото време", поясни Попов, който е бивш командир на ВВС.

Президентът Румен Радев открито пледира правителството да подпише сделката за закупуването на шведските изтребители "Грипен" до края на годината, но управляващата партия даде сигнали, че не приема безрезервно проекта, придвижен от служебния кабинет, назначен от Радев.

Засега позицията на ГЕРБ за покупката на новите изтребители е, че решението е политическо и трябва да се търси вариантът, който осигурява най-много сигурност. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?