Сергей Игнатов:

Няма скандал в научните среди, някои хора подхранват егото си

” Светът на българската наука не е клюкарски, не е панаирджийски”

Няма скандал в научните среди, някои хора подхранват егото си

Министърът на образованието Сергей Игнатов  смята, че няма скандал в научните среди заради сигналите за нередности при класирането на проекти за финансиране от фонд ”Научни изследвания”.

Според него обвиненията на част от учените, че конкурсната сесия е нагласена за ”свои хора” се дължи на това, че  ”някой търси да подхранва егото си на границата на едни радиопиески като се обвиняват хора без факти, като се подхвърлят факти”.

”Тези обвинения откак съм се родил текат в България”, коментира  Игнатов пред ТВ7 във вторник. По думите му скандал би било, ако и тази година не е имало конкурсна сесия. Той съобщи, че от 1094 проекта са спечелили 95 и че за общо 14 млн. лева са кандидатствали проекти за над 300 млн. лева.

Той защити проведените процедури във фонда и посочи, че рецензентите се избират на случаен принцип  по съответни научни области. Въпреки това обаче той заяви, че все пак ще бъде направена проверка.

”Това не е скандал на научните среди , има хора, които подхранвят по този начин егото си. Абсолютно безсмислено е. Светът на българската наука не е клюкарски, не е панаирджийски, не е сеирджийски”, каза Игнатов.

Междувременно отстранената от фонда проф. Мирослава Кортенска, която възрази срещу начина, по който са класирани проектите, продължава гладната си стачка.

Тя коментира във вторник, че ”министърът си е сложил две тапи в ушите и не слуша обществото” и общо над 1000 учени, които протестират срещу начина, по който се е провела конкурсната сесия.

Игнатов от своя страна заяви, че за разлика от учените, които работят с формули, Кортенска  е човек, който работи с думи и затова ги хвърля в пространството.

Споделяне

Още по темата

Още от България