Учени искат да участват в проверката в научния фонд, а управата му да се отстрани

Сн. БГНЕС

Учени настояват ръководството на фонд “Научни изследвания“ да бъде отстранено, докато тече проверката на последната конкурсна сесия, както и техни представители да бъдат включени в проверката. В отворено писмо до институциите учени от Софийския университет и от БАН посочват, че тези допълнителни мерки са необходими, за да гарантират, че “докато проверката тече, не се подменят документи, както и че са налични всички адекватни за проверката документи".

За последната конкурсна сесия на фонда се появиха сериозни съмнения, че е нагласена в полза на приближени до ръководството хора, но образователният министър упорито отричаше да има скандал и защитаваше ръководството на фонда. Под натиска на уличните протести на учените премиерът Бойко Борисов разпореди на Инспектората на Министерския съвет да провери последната конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания".

От Гражданското сдружение за защита на науката и образованието припомнят за поетия публично ангажимент проверката да завърши до Коледа, a на основание на заключенията до края на 2012 година да последват конкретни действия.

“Почти три седмици след 19 декември проверката не само, че не е завършила, но и както се разбира от неофициални изявления - при пълна липса на публично обяснение, тя ще се проточи до края на януари", посочват учените.

“Нарушенията в този конкурс на фонда, посочени в няколко писма на български учени у нас и в чужбина, както и в декларации на най-авторитетни научни институции, изпратени до президента, до премиера и до парламентарната образователна комисия, са наистина многобройни“, заявяват от сдружението.

Учените коментират, че законността на назначението на Рангел Гюров на поста председател на Изпълнителния съвет на фонда "Научни изследвания" е обстоятелство, проверимо в рамките на ден. Според учените Рангел Гюров трябва да бъде отстранен от фонда, "защото не е учен по общоприетите научни критерии, което е необходимо условие за поста, който заема". До завършването на проверката трябва да бъде отстранен и управителят на фонда Христо Петров, настояват от гражданското сдружение.

Гражданското сдружение иска също на сайта на фонда да бъдат публикувани временните експертни комисии и рецензентите, участвали в оспорвания конкурс. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, протестите на учените ще продължат, се посочва в писмото от сдружението.

В сряда парламентарната образователна комисия ще продължи изслушването на образователния министър Сергей Игнатов във връзка със скандала във фонда. Преди ваканцията на парламента депутатите от ГЕРБ прекъснаха обясненията на Игнатов като си дадоха почивка, след която повече не се върнаха и поради липса на кворум заседанието беше прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?