Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Официално: Кой влиза в служебния кабинет

124 коментара
Стефан Янев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев представи във вторник служебно правителство, което ще ръководи страната до избора на редовно правителство от следващия парламент. Както се очакваше, служебен премиер ще е ген. Стефан Янев, досега президентски секретар по отбраната. Кабинетът е съставен предимно от технократи, единствената партийна фигура е дългогодишният политик от БСП Янаки Стоилов, който ще оглави правосъдното министерство. Министерствата на финансите и на икономиката ще бъдат поверени на двама възпитаници на Харвард – Асен Василев и Кирил Петков, известни със своите новаторски и реформаторски виждания. Друго ключово назначение е на Бойко Рашков за силов вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Президентът назначава служебното правителство със свой указ на 12 май, а с друг указ разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли.

Съставът на служебното правителство:

Стефан Янев – служебен министър-председател

Гълъб Донев - заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика.

Бойко Рашков - служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Асен Василев - служебен министър на финансите;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Георги Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Кирил Петков - служебен министър на икономиката;

Андрей Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

В сряда президентът лично ще представи състава и приоритетите на служебните министри.

Пълните биографии на членовете на служебния кабинет може да видите ТУК.

Кой е премиерът Стефан Янев?

Янев е много близък до Радев и бе министър на отбраната в предишното служено правителство, назначено от президента през 2017 година. Тогава Янев проведе мащабна ревизия и смяна на кадрите във висшия ешелон на военното министерство.

Обяви и десетки съмнителни сделки, но от разкритията не последва нищо.

Янев е бил аташе по отбраната във Вашингтон.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев за последно бе секретар по социални политики и здравеопазване в екипа на президента Румен Радев, а преди това има дългогодишен стаж на различни управленски нива в Министерството на труда и социалната политика и други социални институции. Бил е шеф на Главна инспекция по труда и зам.-шеф на Държавния резерв,

Другият силов вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков е един от малкото хора в системата, който си позволява остри критики към главния прокурор Иван Гешев. Той е бивш директор на Националната следствена служба и бивш председател на Националното бюро за контрол на СРС.

В това си качество той влезе в челен сблъсък с бившия шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров, който практически блокира контрола над СРС-та, а парламентът направи така, че да превърне институцията, контролираща подслушването, във фасаден орган, отстранявайки всички неудобни нейни членове начело с Бойко Рашков.

Прави впечатление, че част от икономическите министри са млади, високо образовани и реформаторски настроени кадри.

Вицепремиерът Атанас Пеканов за европейските средства е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия.

През есента в интервю за Mediapool Пеканов разви тезата, че сравнително консервативната фискална политика на правителството на ГЕРБ, ориентирана към по-пестеливо харчене в отговор на световната пандемия, отразява мислене отпреди 10-15 години. Според Пеканов бюджетният дефицит трябва да е приблизително двойно по-висок от обсъждания тогава с цел да се даде мащабен отпор на кризата с по-сериозни и целенасочени държавни инвестиции.

Завършилият Харвард Асен Василев е служебен министър на финансите. Той бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Като служебен министър на икономиката и енергетиката Асен Василев предприе енергични стъпки за реформа на закостенелия и затъналия все още в зависимости отрасъл. Създаде обществен съвет към ведомството и представи модел за ценова реформа, която да балансира интересите и на производителите и доставчиците на електроенергия, и на потребителите. Тя беше базирана на доклади на Световната банка и Европейската комисия, но остана в забвение. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова поръча нов анализ на Световната банка, който близо четири години по-късно предложи решения, сходни на тези на Василев. И те обаче още не са факт.

За изненадващо може да се смята назначението на Георги Панайотов за военен министър. Той е дипломат от кариерата и няма съществен опит в отбраната.

През последните дни за поста се спрягаше името на бившия военен министър Николай Цонев.

Здравният министър Стойчо Кацаров е бивш депутат от ОДС и зам.-министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов. Отстоява твърди позиции за по-малко намеса на държавата в здравеопазването, свободен пазар и конкуренция.

Последните близо 15 години ръководи неправителствената организация Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), с която е водил множество дела срещу различни държавни регулации в здравния сектор като лимитите за лечение на НЗОК и медицинските стандарти на МЗ.

Кацаров е последователен критик на здравните политики и на трите кабинета на Бойко Борисов, включително на реакцията срещу епидемията от Covid-19.

Архитект Виолета Комитова е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

В служебното правителство на Огнян Герджиков (2017 г.) тя беше заместник-министър в същото ведомство. Тогава критикува Националната програма за обновяване на частните жилищни сгради заради цената и качеството. Нарече "необосновано високи референтните стойности", по които бяха санирани първите блокове по програмата. В последствие цените бяха намалени. Като заместник-министър тя критикува и липсата на контрол при извършването на строително-монтажните дейности. Озеленяването на градинките пред блока, подмяната на тротоарните плочки, ВиК-щрангове, асансьори, звънци и т.н.ги определи като недопустими дейности по програмата. Служебният кабинет на Огнян Герджиков сезира прокуратурата за това, която обаче не откри нарушения.

Доц. д-р Виолета Комитова идва от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), където преподава от 25 години, а преди това се е дипломирала там като архитект. Има специализации в Университета Де Монтфорт в Лестър, в Университета на Източен Лондон и в Училището по архитектура в Дъблин.

Образователният министър Николай Денков е изявен учен в областта на химията. Той беше служебен министър на образованието в кабинета на Огнян Герджиков и зам.-министър на образованието в кабинета Борисов-2, но напусна поради "съществени различия с приоритетите и стила на работа" на тогавашния министър Меглена Кунева и след като тя извади от ресора му развитието на оперативната програма "Наука".

Светлан Стоев е назначен за служебен министър на външните работи. Той е дипломат от кариерата. От 2005 до 2009 г. е посланик, ръководител на дипломатическото не бюро в Бон,след което до 2011 г. е административен секретар на външното министърство и председател на Междуведомствената комисия за имотите извън страната.

От 2012 до 2016 г. е посланик на страната ни в Швеция, след което оглавява дирекция "Държавен протокол" в МВнР до 2019 г., а от януари 2019 г. ръководи дипломатическата ни мисия в Дания.

Дългогодишният кадър на БСП Янаки Стоилов е назначен за служебен министър на правосъдието.

Янаки Стоилов е един от българските юристи с най-дълъг парламентарен стаж. Той е бил народен представител в седем състава на Народното събрание, неизменно в групата на БСП.

Стоилов е известен със силно консервативните си позиции относно съдебната власт. Беше председател на правната комисия в 40-ото Народно събрание. В този парламент БСП лансира създаването на съдебния инспекторат, който се превърна в инструмент за политическа намеса в работата на съда, защото всичките инспектори се избират от парламента на партиен квотен принцип. Тогава БСП прокара и неимоверно разширяване на възможностите на специалните служби да следят българските граждани чрез трафични данни, а операторите на трафични данни бяха задължени да съхраняват данните на гражданите за повече от една година. 40-ото Народно събрание стана известно и с поправката "Ванко 1" в Наказателния кодекс, която доведе до освобождаването на рапъра Иван Главчев.

Янаки Стоилов е противник на идеите за намаляването на правомощията на прокуратурата и е критик на либералната доктрина, прокарвана от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Велислав Минеков става министър на културата. Скулпторът е професор в Националната художествена академия (НХА), където е завършил образованието си преди да специализира в Хамбург, Германия. Преподава в България, както и Германия, Турция и ОАЕ. Представен е с монументални и кавалетни творби в редица страни по целия свят. Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права. Бе част от т.нар. Отровно трио и масовите антиправителствени протести миналото лято, но за разлика от другите двама членове на "триото" не влезе в нито една партийна листа за изборите.

Асен Личев е избран за министър на околната среда и водите. Завършил е хидрогеология и инженерна гоелогия. Шма 25 години стаж в екоминистерството, къдоте в продължение на 12  години оглавяваше дирекцията по водите, преди да бъде пенсиониран. Безспорен експерт по управлението на водните ресурси, експлоатацията и свързването на водната инфраструктура. Ръководил е в разработването на редица ключови за сектора документи като националната водна стратегия през 2004, както и на закон за управление на водите с ключови реформи, който е приет през същата година на първо четене от парламента и замразен по политичесик причини. Познат е във ведомството с чувството си за хумор и интересните аналогии, които прави.

Христо Бозуков става служебен министър на земеделието за втори път. Дебютът му бе в служебния кабинет на Огнян Герджиков (27 януари - 4 май 2017). Веднага показа може да прави ключови рокади, като уволни тогавашния шеф на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, за да може да се извърши проверка на дейността на ведомството

Един от големите спорове между екипа на Христо Бозуков и предходния на Десислава Танева от ГЕРБ бе за субсидиите за агроекология и биоземеделие. "Гъската изяде субсидията" - така Бозуков описа заварената от него ситуация зърнопроизводители да са усвоили парите, твърдейки че в нивите им гнездят диви гъски, дори и в местообитания, където не се срещат. Спря приемът на нови проекти за биоземеделие, защото парите били усвоени за две вместо за седем години.

Бозуков беше част от инициативния комитет за издигането на Румен Радев за президент. През 2013 г. оглави Селскостопанска академия, но през 2015 г. бе освободен от правителството на ГЕРБ. Той е и тесен експерт по тютюна, бил е директор на Института по тютюна.

Георги Тодоров е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Той заема поста след като три пъти бе зам.-министър на транспорта. Първо в правителството на Пламен Орешарски (2013 – 2014 г.), после в служебното на Георги Близнашки през 2014 г. и в това на Огнян Герджиков (2017 г.).

Георги Тодоров е магистър по право от Университета за национално и световно стопанство в София. Професионалната му кариера преминава още през Столична община, където беше шеф на дирекция "Транспортна инфраструктура". Има опит в ръководството на държавни и частни фирми. Георги Тодоров е бил в борда на "България Ер" ЕАД, която е собственост на холинга "Химимпорт". Участвал е в управите на държавните "Пристанище Бургас", "Информационно обслужване" и на "Български пощи".

Георги Тодоров е съдружник в "Бултех-ИС" ООД заедно с Николай Иванов, показва справка в Търговския регистър. Компанията се занимава със системи за пътна безопасност. Николай Иванов е председател на Българската браншова асоциация по пътна безопасност, а Тодоров е в ръководството на организацията.

Кирил Петков поема икономиката. Той е харвардски възпитаник и има впечатляваща кариера на предприемач и иноватор. Фирмата му "ПроВиотик" създава био вегански пробиотик на капсули и таблетки с доказани антибактериални свойства, базиран върху българския щам на "Лактобацилус булгарикус", изолиран от кокиче и култивиран не в мляко, а в морковен сок. Продуктът е изключително популярен в САЩ, Канада, Франция, Англия, Австрия, Япония и Румъния.

Работил е за "Макайн Груп", която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа.

Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10 на неговия випуск.

Петков е един от основателите на Центъра за Икономически стратегии и конкурентоспособност, работещ с Харвардския университет, където преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността.

През 2018 година Кирил Петков и неговият баща организират спасителната операция за Боян Петров в Хималаите.

Андрей Живков ще е министър на енергетиката следващите два месеца. 50-годишният ботевградчанин не е познато за широката публика лице, тъй като е профилиран енергетик. Има дългогодишен стаж в столичното електроразпределително дружество, където остава и след приватизацията му от ЧЕЗ. Бил е в различни периоди от време в надзорния и в управителния съвет на "Електроенергийния системен оператор".

Завършил е "електроснабдяване" в Техническия университет в София, има сертификат по мениджмънт от Нов български университет и е магистър по икономика. Технократ, който в енергийните среди тежи с експертното си мнение.

За втори път за служебен министър на туризма е назначена Стела Иванова Балтова. Тя заемаше пост и в кабинета на Огнян Герджиков, назначен от Румен Радев.

През 1988 г. Балтова завършва Химикотехнологичния и металургичен университет, София, със специалност "Технология на полимери, текстил и кожи". Продължава образованието си в Университета на Северен Елзас, Франция. Магистър е по дигитален маркетинг. Притежава различни бизнес квалификации от европейски и световни институти.

В периода 2002 - 2005 г. е на дипломатическа работа като икономически съветник, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Копенхаген, Дания. По-късно работи в дирекция "Външноикономическа политика" на Министерство на икономиката и енергетиката.

През 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавна Агенция по туризъм. Доцент е по икономика на бизнес услугите. Преподава в магистърските програмите "Управление на туризма" и "Предприемачество и иновации" на Международното висше бизнес училище - Ботевград. Директор е на Центъра за продължаващо обучение в МВБУ.

Бронзовият медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой Андрей Кузманов поема младежта и спорта. Президент е на Европейската конфедерация по модерен петобой, председател на Българската федерация по модерен петобой и на Балканската конфедерация по модерен петобой. Член е на Комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой.

Занимавал се е с анализиране и ръководене на учебно-тренировъчен спортен процес по модерен петобой, организация и провеждане на състезания. Бил е треньор по модерен петобой в различни спортни клубове.

Соня Момчилова ще е ръководител на пресцентъра на новото служебно правителство. Тя има над 20 години опит в публичните комуникации. Била е директор на пресцентъра на Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи и на Министерство на транспорта и комуникациите. Соня Момчилова e специализирала в Холандия, Англия, САЩ и Белгия.

Работила е като мениджър "Корпоративни комуникации” в bTV Media Group.

Автор е в редица списания, ежедневници, пише детски приказки. През 90-те години е сред първите сценаристи и текстописци на студентското предаване КУ-КУ. Тя е първият продуцент на предаването "Тази сутрин" на bTV. Работила е и като редактор в БНТ, редактор и водещ в радио “Експрес и радио “99”, и като главен редактор на предаването на bTV "Духът на здравето". Била е продуцент на предаването “О!Здравей!” на BIT TV.

Антон Кутев ще е говорител на служебното правителство. Той бе говорител на Изпълнителното бюро на БСП през 2007 г. При управлението на тройната коалиция в продължение на 3 години е член на съвета на директорите на ЧЕЗ.

По-късно става секретар на Изпълнителното бюро на БСП и депутат в 41-вото народно събрание. Депутат е в 41-вото и 42-рото Народно събрание. От 2017 г. е народен представител и от 44-то народно събрание. В момента се приема за опозиционер на Корнелия Нинова.

Как се стигна дотук

Това е шестото поред служебно правителство от 1990 г. насам и второто, назначено от президента Румен Радев. До насрочването на нови парламентарни избори и съставянето на служебен кабинет се стигна след неуспеха на 45-ото Народно събрание да изпълни конституционното си задължение и да излъчи редовно правителство. Партия ГЕРБ предложи проектокабинет, но въобще не го внесе за гласуване поради липса на парламентарна подкрепа. Втората политическа сила "Има такъв народ" върна мандата веднага след като го получи, същото направи и БСП, на която президентът връчи третия проучвателен мандат.

Така 45-ото Народно събрание стана първото в най-новата история на България, което не успява да излъчи кабинет и приключва работата си за рекордно кратко време – от 15 април до 12 май 2021 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

124 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #124
 2. полк. Дрангов
  #123

  Преди 3 месеца ви писах: Минеков - министър на културата. Монев - директор на БТА. Медияпул - Ново Работническо Дело. И да слагате минуси то се збъдва!

 3. Мюнхен
  #122
  Отговор на коментар #119

  Те, ако бяха читави, щяха ли да са служебни министри? Кой човек със солидна професия, образование, опит, интелигентност, морал, би се съгласил да бъде за три месеца в едно правителство, от което нищо не зависи? Той(тя) за три месеца няма да може да научи всички служби и канцеларии в министерството. А тази, която споменавате, щом не и е чист косъмът- на повечето е такъв- да си подава оставката, докато е време. Облажила се с невъзвращаеми пари, да и се направи ревизия и да си стяга багажа. Сигурно повечето са останали без работа и сега това "министерстване" им идва дюшеш, поне в биографията им ще пише, че някога са били "министри". За някои това е много, комплексари всякакви....

 4. ТПНаров
  #121

  Бойко 12 години уж се кланяше на Запада, ама руснаците го лашкаха необезпокоявани отзад. Да видим сега тия, дали ще продължат същата унизителна проруска политика, да се целуваме със Запада , а отзад руснаците да ни лашкат като бесни?!

 5. ТПНаров
  #120

  Нови актьори в стари роли, в стара пиеса на Кремъл, която се играе на българска сцена без прекъсване от 1944-та! Време е да се започне нова пиеса, от нов европейски автор, нови сценаристи, декори и най-важното артисти, за да може публиката да се радва и ръкопляска спонтанно на промените, които жадува най-после да се случат в милата ни политическа драма!

 6. Демокри(а)т
  #119

  Служебният министър на регионалното развитие построила 2 къщи на морето за себе си и дъщеря си с европейски пари. По всичко изглежда, че правителството Беров се повтаря, след което идва катастрофалното БСП правителство на Жан Виденов. След тях на бели коне пристигат...ДБ с премиер "Кажи Иване, те ще те разберат"... И така, историята се повтаря докато умрат последните живели под робството на Държавна сигурност и БКП....

 7. полк. Дрангов
  #118

  Честито на всички привърженици на Дай България! Комунизма се завръща! Не случайно Костов мълчеше!

 8. Филка Русофилка
  #117

  Дoкaтo Мaямa гo paзcлeдвa, Диктaтopът зaд гъpбa ѝ инcтaлиpaл 40 т фpeнcки cупepкoмпютъp зa 11,5 млн.€ нapoдни пapи. Щoтo тpябвa дa e нaй-мoщният в Изтoчнa Eвpoпa - 6 пeтaфлoпa/квaдpилиoнa (6 000 000 000 000 000) oпepaции/ceк. Кoлкoтo нaй-мoщния pуcки, зa дa лoви caмaльoтитe им, пpeди oщe шaфьopитe дa ce кaчaт нa кaпpитe им. Имa и ceкpeтнa мoщнocт, нo c тoвa пpaвитeлcтвo …. Дa ceднaт 20-30 гpaмoтни cпeциaлиcти, дa нaпpaвят cимулaциoнeн мoдeл, дa paзигpaят 1000 вapиaнти и дa избepaт нaй-дoбpoтo пpaвитeлcтвo. Xeм щe e пo-eвтинo, xeм нeгpaмoтнитe нямa дa ce мъчaт дa глacувaт. :)

 9. Коментарът е изтрит в 06:37 на 12 май 2021 от автора.
  #116
 10. Коментарът е изтрит в 06:36 на 12 май 2021 от автора.
  #115

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.