Опасност от спиране на европарите по ПРСР активира търсенето на злоупотреби

Икономическата полиция погна кочериновския кмет от ГЕРБ заради ВиК проект

Първа копка на проблемния ВиК проект на Кочериново

Властите у нас се активизираха да търсят злоупотреби с европейски средства и да насочат вниманието към ГЕРБ, което може и да е изпреварващ ход на фона на очакванията за спиране на плащанията по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради системни нарушения по общински и медийни проекти.

На прицел попадна община Кочериново заради разделянето на ВиК проект на две, за да се заобиколи таванът за финансиране от 3 млн. евро, научи Mediapool. В четвъртък акция на Икономическа полиция блокира достъпа до сградата на общината. По информация на разследващите проверката е за възлагане на обществени поръчки и подписани договори за изграждане на канализация в две селища.

Ден по-рано шефът на държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов обяви, че има сигнали, че кметове от ГЕРБ се опитват да саботират усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони.

Кметът на Кочериново Иван Минков е от ГЕРБ. На 6 декември пък беше сменен председателят на общинския съвет, като начело застана Василка Вонидова от БСП, която смени Румен Янакиев от ГЕРБ.

В момента тече и процедура по искане на Еврокомисията за налагане на финансова корекция по ПРСР за близо 20 млн. евро заради системни нарушения по общински и медийни проекти. Единият от визираните случаи е точно за изкуствено разделяне на воден проект с цел да се заобиколи европейското правило за таван от 3 млн. евро, но той е на община Пирдоп. Случаят с Кочериново е аналогичен.

Плащанията по Програмата за развитие на селските райони не са спрени засега, казаха от генерална дирекция "Земеделие" на ЕК в отговор на запитване на Mediapool. Неофициално правителствени източници обаче заявиха, че българските власти вече са предупредени за предстоящо спиране на средствата по програмата в следващите седмици.

В сряда шефът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов заяви пред Mediapool, че е изпратил в началото на декември писмо до прокуратурата с искане за проверка на проблемни договори, финансирани по ПРСР.

Проблемните проекти на Кочериново

Двата договора с ПРСР са за изграждане на канализация на селата Мурсалево и Стоб. Двата отделни проекта са сключени в един и същи ден с ДФ "Земеделие" – 23 октомври 2009 г. Този за канализацията на село Мурсалево е за 5.56 млн. лв., а на Стоб – за близо 5 млн. лв.

Проведени са две обществени поръчки през 2011 г. Въпреки че в търговете участват голям брой компании – по девет - и двете поръчки се печелят от консорциум "ПСТ – Юнивърсъл", с водещ партньор "ПСТ Холдинг", контролиран по това време от Васил Божков, който в момента е миноритарен собственик, а мажоритарен стана офшорка свързана със собствениците на Първа инвестиционна банка.

Заради обжалвания договорите с "ПСТ Юнивърсъл" се сключват през лятото на 2012 г. Изпълнението на обекта трябва да приключи за половин година, но вместо това строителството е спряно и от няколко месеца не се работи.

Кметът на Кочериново е подал сигнали, но никой досега не бил реагирал

"Заради бавното и некачествено строителство подадох два сигнала. Единият до окръжната прокуратура в Кюстендил и един до фонд "Земеделие" още през пролетта", каза кметът на Кочериново Иван Минков пред Mediapool. Той допълни, че тогава не са се задействали, а са го направили  чак сега, неизвестно и за него защо толкова късно.

Минков изрично уточни, че двата договора за канализацията на Мурсалево и Стоб са договаряни от предшественика му Костадин Катин, който беше от СДС.

Той уточни, че до момента на строителите са платени половина от средствата по двата договора - т.нар. авансово плащане, което е около 5 млн. лв. От "ПСТ Холдинг" не бяха открити за коментар.

Нов договор за Кочериново

Междувременно в началото на декември община Кочериново е подписала нов договор с фонд "Земеделие" за близо 2 млн. лв. Той е за ремонт на две читалища в Кочериново и с. Пороминово, както и площадите на двете селища.

На извънредно заседание в четвъртък вечерта общинският съвет на Кочериново е взел решение да бъде изтеглено авансово сумата, за да се не се губят средствата, става ясно от съобщение на сайта на общината. Следващата седмица ще изпратим искането за плащане във фонд "Земеделие", нямаме намерение да саботираме програмата, каза кметът Иван Минков пред Mediapool.

И нови медийни проекти дадени на прокуратурата

Ръководство на фонд "Земеделие" е установило и проблеми с медийни проекти за близо 5 млн. лв., които са предадени на прокуратурата, каза Мирослав Николов пред Mediapool.

Това са нови договори, които са извън тези за бившите пиарки на предишния земеделски министър Мирослав Найденов и договора с "Ди енд Ди Крес" за конфликт на интереси.

Новите договори са свързани с популяризиране на ПРСР, както и агроекологични празници на производителите. Нарушенията са при възлагане на обществени поръчки, уточни Николов.

Заради предполагаеми нередности в процедурите за възлагане на обществени поръчки ЕК не е възстановявала разходите по медийни проекти, които се финансират от техническата помощ на ПРСР, се казва в отговора на ЕК до Mediapool.

В него е посочено, че през първото тримесечие на 2013 г. страната ни е поискала възстановяването на близо 680 хил. евро за медийни проекти, но след това реши да го оттегли. Това става след огласяването на скандала с бившите пиарки на Мирослав Найденов за Фейсбук и Туитър по ПРСР.

България е решила да не иска възстановяване на разходите по медийни проекти от ЕК, докато не приключи проверката на всички медийни проекти, е посочено още в отговора на ЕК до Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България