Орязването на болничните не решава големия въпрос с измамите

Калфин: Докато не влезе е- здравна карта, няма как да има добър контрол

Орязването на болничните не решава големия въпрос с измамите

Предложението на управляващата коалиция да не се плаща първият ден от болничните няма да реши проблема с фалшивите болнични листове и източването на осигурителната система, но ще накаже много хора. До този извод се обединиха бившият вицеппремиер и социален министър Ивайло Калфин, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков, които дискутираха в неделя пред БНР изненадващата идея на управляващите.

Тази седмица ГЕРБ и "Обединени патриоти" решиха предложението да бъде внесено като текст между първо и второ четене на бюджет 2020. Мотивираха се, че така ще се ограничи злоупотребата с фалшиви болнични. Отписването на първия ден ще спести на бизнеса около 50 млн. лв. догодина.

Калфин: Докато не влезе е- здравна карта, няма как да има добър контрол

"Това няма да реши проблемите със злоупотребите. Няма да облекчи работодателите… Очевидно има проблем, но той трябва да се реши със съответния подход. Едно е да се бориш със злоупотребите, друго е да приемаш едно безсмислено решение. Оттук нататък започват едни смешни изключения, които го правят още по-объркано", коментира бившият социален министър Ивайло Калфин.

Без никаква процедура са измислени действия, които нямат никакъв практически смисъл, освен че наказват много хора, смята той.

Според Калфин това е абсолютно безсмислено действие от гледна точка на социални или здравни политики, "действие, което е за почесване на егото на един от коалиционните партньори".

"Ако има проблем с фалшивите болнични, то той трябва да се реши, независимо къде ще преместим плащането. Основното за болничните листа е свързано с работата на здравната система. Докато не влезе електронна здравна карта, докато не влезе прозрачна здравна система – с електронно здравеопазване, изписване на фактури и болнични листа, няма как да има добър контрол. Някой трябва да подреди здравната система", подчерта Ивайло Калфин.

Шулева: Плащането и контролът трябва да са на едно място

Лидия Шулева, друг бивш вицепремиер, ключът към проблема с фалшивите болнични е разкъсаната връзка между плащането и контрола."В нашата система Агенцията по приходите събира парите, НОИ изплаща болничните, а лекарите, които са на подчинение на Министерството на здравеопазването, дават болничните. Разкъсана е връзката между плащането и контрола, а трябва да е на едно място", коментира Шулева пред бТВ.

По думите ѝ, ако лекарите издават болничните, нормално е плащането да бъде в Здравната каса, защото касата може да ги контролира и няма да им е все едно от парите, които са при тях за разпределение, да раздават така спокойно болнични, от които няма нужда.

Другата възможност е всички лекари да бъдат на подчинение на НОИ, за да може там да е контролът, отбеляза още Лидия Шулева.

Точенето на социалната система се е превърнало в приличен бизнес

"Идеята, че работниците ще спрат да си взимат болнични, защото няма да им се плаща първият ден, по малоумие е равна на идеята да започнем да удържаме по 20% от средствата от всички обществени поръчки, за да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците", коментира шефът на "Подкрепа" и член на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.

"Някой се е разбрал с някого на четири очи нещо, на гърба на всички останали, и то е хвърлено на масата, за да може някой да покаже какъв е мъж. Това е нещо, което е в състояние да разтресе цялата държава и го направи. Цялата идея е глупава… Логично би било болничният да се плаща от осигурителната система, доколкото всички ние плащаме осигурителни вноски за временна нетрудоспособност", допълни Манолов.

Според него точенето на социалните системи в нашата държава за някои хора се е превърнало в много приличен бизнес:

"Има субекти, които се занимават само с това. Има регистрирани дружества, в които са назначени обикновено възрастни хора, които не се занимават с нищо друго, освен с това да отчитат болнични листа. Не внасят никакви осигурителни вноски, а теглят средства от тази система. Само в София на органите на властта и на прокуратурата са предадени данни за над 400 такива дружества".

БСК подозира, че немалка част от издадените болнични са в държавния сектор

Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, подчерта, че не е удачно предложението да се прокарва между първо и второ гласуване на бюджета: "Става дума за много кратко време. А това, което на нас в БСК ни липсва, е един всеобхватен и пълен анализ на ситуацията".

По думите му е важно да се изясни кои са издателите на болничните и кои са ползвателите:

"Нашите лични лекари издават само 20% от болничните листа. Голяма част от издадените болнични са в болничната помощ. Това е феномен, свързан със състоянието и негативните тенденции в здравеопазването. Моето подозрение е, че една немалка част от издадените и ползвани дни са в държавния сектор".

За Бранков проблемът е сериозен, защото числата показват негативни тенденции и трябва да се намерят експертни решения.

Тома Биков: Готови сме да се съобразим с разумните аргументи

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви пред БНР, че въпросът с болничните е сериозен, тъй като "определено има проблем с измами".

"Онези, които вадят фалшиви болнични, крадат от онези, които плащат своите данъци и осигуровки. И се вижда ясно, че болничните се увеличават през дългите уикенди. Има цяла схема с много участници, които ощетява онези български граждани, които си плащат задълженията", поясни Тома Биков.

Според него трябва да бъдат взети редица мерки за справяне с проблема. Той отчете като положително шумното обсъждане на темата и обществения отзвук: "Обсъждането трябва да се направи по-рационално и спокойно. Достатъчно пъти сме показали, че сме готови да се съобразяваме с разумни аргументи. Мисля, че това е едно от добрите качества на нашето управление".

Споделяне

Още по темата

Още от България