Отпаднали са руските претенции към дела ни в Бургас-Александруполис

Отпаднали са руските претенции към дела ни в Бургас-Александруполис

Допълнително споразумение за проекта Бургас-Александурполис е било подписано на ниво компании, по време на посещението на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров в Москва миналата седмица.

Отпаднали са руските претенции за изкупуване на българския и гръцкия дял от по 24.5%, както и исканията за осигуряване на количества петрол според дела или заплащането на финансови гаранции при неосигуряването им.

Договорено е решенията в бъдещата международна проектна компания (МПК), която ще реализира и експлоатира петролопровода, да се вземат с 80% мнозинство. Така ще са гарантирани интересите на двамата миноритарни акционери – България и Гърция. В допълнителното споразумение между компаниите е записано, че изцяло руската страна поема гарантирането на доставките.

Същото съдържаше и междуправителственото споразумение, подписано в Атина март тази година, но руската страна на последните две срещи се опита да изнуди България и Гърция също да участват в количества според дела им. Сега това условие е отпаднало, каза Петър Димитров.

Той каза, че предстои да се дискутира дали транзитните такси за преноса на петрола от Бургас до Александруполис ще се заплащат в международната проектна компания или директно да се внасят на държавата, която съответно да преотстъпва част от таксите за експлоатационните разходи за МПК. На този етап е договорено транзитните такси да се плащат в МПК и след това печалбата на компанията да се отчита пропорционално според дела на компаниите от трите държави.

България обаче ще повдигне въпроса за директното им плащане в хазната, защото така могат да се гарантират приходите ѝ от петролопровода. Притесненията са свързани с това, че след като МПК се предвижда да е регистрирана в страна от ЕС, има възможност за укриване на печалбата.

Руското виждане е през април 2008 да започне строежът на Бургас-Александруполис, но не е ясно дали дотогава ще приключи изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда.

Подписваме “Южен поток” при визита на Путин през януари

По време на посещението на Димитров в Русия бе дискутиран и руско-италианският проект за изграждане на газопровода “Южен поток”, който ще доставя газ от Русия през България и Италия до Западна Европа.

Очакванията са междуправителственото споразумение за този проект да бъде подписано през януари, когато на посещение в България ще дойде руският президент Владимир Путин.

Засега руската компания не е повдигала въпроса за собствеността върху газопровода. Обикновено Русия има претенции върху контрола върху съображенията, които изгражда през трети страни, но в случая с “Южен поток” това ще зависи от третия пакет мерки, който ЕК предложи за разделяне на производството, доставката и търговията на енергоресурси.

Намаляване на въглеродните емисии и повишена ефективност

Петър Димитров е в Рим, където участва в 20-ия световен енергиен конгрес, открит в неделя вечерта. Събитието е съпроводено от протести от Грийнпийс. Двама от екоактивистите дори успяха да провесят плакати над официалната трибуна, докато италианският премиер Романо Проди произнасяше реч за откриването на форума.

Проди и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу акцентираха върху нуждата от устойчиво развитие на енергийния сектор, насочено към опазването на околната среда. И двама посочиха, че са необходими 20 трилиона долара за инвестиции в изграждане на нови мощности и енергийна инфраструктура за транспортиране на енергоресурси до 2030 г.

Всичко това се случва в условията на ангажименти на страните от ЕС за намаляване на емисиите от въглероден двуокис с 50% до 2050 г. Другият ангажимент на ЕС е да повиши енергийната ефективност с 20% до 2020 г., което ще намали парниковите емисии, изхвърляни в атмосферата, със 780 млн. тона.

Барозу каза, че не очаква от Индия и Китай да спазват същите стандарти, каквито е приел ЕС, но ако те, както и останалите развити страни, предприемат поне някакви стъпки в тази насока въглеродните емисии в глобален мащаб могат да се редуцират с още 30%.

Барозу анонсира и предстоящо през декември официално предложение на ЕК за намаляване на въглеродните емисии в автомобилния сектор до 120 грама за километър до 2012 г.

Андре Чиале, председател на Световния енергиен конгрес, отбеляза, че 1.5 млрд. души нямат никакъв достъп до електричество, а в същото време развитият свят консумира двойно повече от реално необходимите количества електроенергия. От друга страна 3 млрд. нови консуматори са се появили последните години от Източна Европа и от Азия.

Проди призова всяка страна внимателно да прецени количествата ресурси, които ще ѝ трябват, и отбеляза, че възобновяемите източници стават все по-важни. “Все повече традиционно петролни, газови и електрически компании инвестират в други видове енергийни производства”, каза Проди. По думите му, 6 млн. души в света въобще не знаят какво е електричество.

Растежът в енергетиката трябва да е балансиран и устойчив, което в момента, в никакъв случай не може да се каже при достигнатите нива на цените на петрола от 98 долара за барел, заключи Проди.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес