Отпаднали са руските претенции към дела ни в Бургас-Александруполис

Отпаднали са руските претенции към дела ни в Бургас-Александруполис

Допълнително споразумение за проекта Бургас-Александурполис е било подписано на ниво компании, по време на посещението на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров в Москва миналата седмица.

Отпаднали са руските претенции за изкупуване на българския и гръцкия дял от по 24.5%, както и исканията за осигуряване на количества петрол според дела или заплащането на финансови гаранции при неосигуряването им.

Договорено е решенията в бъдещата международна проектна компания (МПК), която ще реализира и експлоатира петролопровода, да се вземат с 80% мнозинство. Така ще са гарантирани интересите на двамата миноритарни акционери – България и Гърция. В допълнителното споразумение между компаниите е записано, че изцяло руската страна поема гарантирането на доставките.

Същото съдържаше и междуправителственото споразумение, подписано в Атина март тази година, но руската страна на последните две срещи се опита да изнуди България и Гърция също да участват в количества според дела им. Сега това условие е отпаднало, каза Петър Димитров.

Той каза, че предстои да се дискутира дали транзитните такси за преноса на петрола от Бургас до Александруполис ще се заплащат в международната проектна компания или директно да се внасят на държавата, която съответно да преотстъпва част от таксите за експлоатационните разходи за МПК. На този етап е договорено транзитните такси да се плащат в МПК и след това печалбата на компанията да се отчита пропорционално според дела на компаниите от трите държави.

България обаче ще повдигне въпроса за директното им плащане в хазната, защото така могат да се гарантират приходите ѝ от петролопровода. Притесненията са свързани с това, че след като МПК се предвижда да е регистрирана в страна от ЕС, има възможност за укриване на печалбата.

Руското виждане е през април 2008 да започне строежът на Бургас-Александруполис, но не е ясно дали дотогава ще приключи изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда.

Подписваме “Южен поток” при визита на Путин през януари

По време на посещението на Димитров в Русия бе дискутиран и руско-италианският проект за изграждане на газопровода “Южен поток”, който ще доставя газ от Русия през България и Италия до Западна Европа.

Очакванията са междуправителственото споразумение за този проект да бъде подписано през януари, когато на посещение в България ще дойде руският президент Владимир Путин.

Засега руската компания не е повдигала въпроса за собствеността върху газопровода. Обикновено Русия има претенции върху контрола върху съображенията, които изгражда през трети страни, но в случая с “Южен поток” това ще зависи от третия пакет мерки, който ЕК предложи за разделяне на производството, доставката и търговията на енергоресурси.

Намаляване на въглеродните емисии и повишена ефективност

Петър Димитров е в Рим, където участва в 20-ия световен енергиен конгрес, открит в неделя вечерта. Събитието е съпроводено от протести от Грийнпийс. Двама от екоактивистите дори успяха да провесят плакати над официалната трибуна, докато италианският премиер Романо Проди произнасяше реч за откриването на форума.

Проди и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу акцентираха върху нуждата от устойчиво развитие на енергийния сектор, насочено към опазването на околната среда. И двама посочиха, че са необходими 20 трилиона долара за инвестиции в изграждане на нови мощности и енергийна инфраструктура за транспортиране на енергоресурси до 2030 г.

Всичко това се случва в условията на ангажименти на страните от ЕС за намаляване на емисиите от въглероден двуокис с 50% до 2050 г. Другият ангажимент на ЕС е да повиши енергийната ефективност с 20% до 2020 г., което ще намали парниковите емисии, изхвърляни в атмосферата, със 780 млн. тона.

Барозу каза, че не очаква от Индия и Китай да спазват същите стандарти, каквито е приел ЕС, но ако те, както и останалите развити страни, предприемат поне някакви стъпки в тази насока въглеродните емисии в глобален мащаб могат да се редуцират с още 30%.

Барозу анонсира и предстоящо през декември официално предложение на ЕК за намаляване на въглеродните емисии в автомобилния сектор до 120 грама за километър до 2012 г.

Андре Чиале, председател на Световния енергиен конгрес, отбеляза, че 1.5 млрд. души нямат никакъв достъп до електричество, а в същото време развитият свят консумира двойно повече от реално необходимите количества електроенергия. От друга страна 3 млрд. нови консуматори са се появили последните години от Източна Европа и от Азия.

Проди призова всяка страна внимателно да прецени количествата ресурси, които ще ѝ трябват, и отбеляза, че възобновяемите източници стават все по-важни. “Все повече традиционно петролни, газови и електрически компании инвестират в други видове енергийни производства”, каза Проди. По думите му, 6 млн. души в света въобще не знаят какво е електричество.

Растежът в енергетиката трябва да е балансиран и устойчив, което в момента, в никакъв случай не може да се каже при достигнатите нива на цените на петрола от 98 долара за барел, заключи Проди.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?