Парламентът ще проверява пътуванията на Борисов с Авиоотряд 28

Парламентът ще проверява пътуванията на Борисов с Авиоотряд 28

Анкетна комисия, сформирана на паритетен принцип между всички парламентарни групи в Народното събрание ще проверява пътуванията на бившия министър-председател Бойко Борисов с правителствения Авиоотряд 28, научи Mediapool. Идеята на БСП и ДПС е комисията да проследи всички полети на експремиера от лятото на 2009 г., когато той встъпи в длъжност, до предсрочното напускане на поста тази пролет.

Депутатите ще установяват "всички факти, данни и обстоятелства“ около ползването на правителствените самолети. Комисията ще търси данни "кога, по каква дестинации в страната и чужбина, с каква цел, в какъв състав и с какъв разход на финансови средства са ползвани въздухоплавателните средства на авиацията“.

"Ще търсим документи за полетите на Борисов с всички самолети и вертолети, държавна собственост – от Авиоотряд 28 до военните вертолети, както и летателните средства на полицията“, обясниха от БСП.

"По начални данни Борисов е летял къде ли не – скандалът с отбора "Бистришките тигри", когато ги заведе на мач с правителствения самолет, може да се окаже детска закачка. Искаме да установим и какви хора са се возили в тези самолети, има ли сред тях такива с обвинения и прочие“, заявиха народни представители.

Новите управляващите ще изискат справки за Еърбъс 319, с който разполага Авиоотряд 28. "До някое време летеше и ТУ 154 – ще искаме справка и за него. Ще търсим данни и за двата вертолета МИ 8, както и за Фалкона“, обясниха от левицата.

БСП и ДПС са почти готови със събирането на необходимите 48 подписа в подкрепа на идеята за създаване на комисията. "Тя трябва веднага да започне работа, така ще я придвижим бързо в програмата на парламента“, твърдят социалисти, според които "разследване“ на полетите на Борисов е от голям обществен интерес.

БСП и ДПС изтъкнаха, че този им ход не е реваншизъм и повторение на предприетата от ГЕРБ "ревизия" на наследството на тройната коалиция през 2009 г., когато всеки ден се вадеха по няколко скандала на кабинета "Станишев", включително за "розовите БМВ-та" във военното министерство.

"Медиите искат информация за полетите на Борисов, но никой не им я дава“, коментираха управляващите.

Преди няколко дни стана ясно, че писмените заявки за полети на бившия премиер с правителствения Авиоотряд 28 са унищожени. Тази информация е била изпратена в края на миналата седмицана бТВ, след като неин журналист спечели делото срещу мълчаливия отказ да му бъдат предоставени данни за полетите на бившия премиер.

Отговорът е съставен по време на служебното правителство, но е подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев.

Причината за унищожаване на документите била, че поисканите заявки за полети за пътувания на премиера, свързани с полети на Авиоотряд 28, са имали координационен характер. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства.

Затова в Министерския съвет гледат на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и Авиоотряд 28). Поради това те не се извеждали с изходящ номер от Деловодството на Министерския съвет. "Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора на запитването.

Скандалът с Авиоотряд 28 избухна, след като стана ясно, че с правителствения самолет са превозвани футболистите на отбора Витоша (Бистрица), в който рита самият Борисов. Те са летели за футболен мач с отбора Чавдар (Етрополе), който пък е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.По-късно стана ясно, че и средства на военни летци са използвани за полети на Борисов.

Правителството на Борисов и Авиотряд 28 отказваха да дадат информация за полетите на звеното извън рейсовете с правителствени делегации. Съдът обаче отмени мълчанието им с мотив, че исканите данни не са насочени срещу националната сигурност, обществения ред в държавата и не може да се ограничава конституционното право на всеки гражданин да получава и разпространява информация от държавните органи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?