Депутат на "Атака" оглави комисията, която ще проверява полетите с Авиоотряд 28

Депутат на "Атака" оглави комисията, която ще проверява полетите с Авиоотряд 28

Временна анкетна комисия на паритетен принцип ще разследва полетите на правителствения Авиоотряд 28 и изразходваните средства за пътувания на бившия премиер Бойко Борисов и членове на правителството, реши в сряда Народното събрание.

Структурата ще е първата подобна, създадена в този мандат и по традиция, наложена от ГЕРБ – да се разследват предишните управляващи. В началото на 41-я парламент партията на Бойко Борисов сформира в парламента временна анкетна комисия, която проверяваше управлението на Станишев.

Според решението на парламента от сряда, комисията ще търси всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения Авиоотряд 28 и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната (МО) в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г.

Комисията трябва да провери кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и МО.

Председател на комисията е депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. Другият член на комисията от "Атака" е Маргарита Николова. Членовете на комисията от левицата са Антон Кутев и Жельо Бойчев, от ГЕРБ - Владислав Горанов и Ивайло Московски, от ДПС - Йордан Цонев и Рамадан Аталай.

Комисията ще работи един месец.

По време на дебатите преди вземане на решението депутатът от ГЕРБ и бивш министър на транспорта Ивайло Московски предложи да се разшири обхватът на проверката. "Да стане ясно и по време на тройната коалиция какви самолети бяха поръчвани, на каква стойност, и какви усилия направи ГЕРБ, за да намали щетите".

В отговор депутатът от левицата Татяна Буруджиева попита: "Къде спахте 4 години, че не си направихте тези проверки, които сега искате да направите? Защо не сте си свършили работата, Московски, и вие, от ГЕРБ".

Бившият транспортен министър не се отказа да упорства и да "връща топката“ преди 8 години, като по традиция на ГЕРБ да задава въпроси за управлението на тройната коалиция:

"Нещо притеснявате ли се? Какво пречи да разширим обхвата на комисията? Няма проблеми, нека комисията разшири обхвата си и да види тази сделка. Ще видите и с БДЖ какво ще излезе".

Избраният за председател на комисията народен представител от "Атака" Венцислав Лаков заяви: "Искаме в комисията да постъпят информации за хората, които са пристигали в България с българските правителствени и военни самолети. Тогава ще стане ясно колко пари са били прахосани заради прищевки, например за "Бистришките тигри".

Споделяне

Още по темата

Още от България