Депутат на "Атака" оглави комисията, която ще проверява полетите с Авиоотряд 28

Депутат на "Атака" оглави комисията, която ще проверява полетите с Авиоотряд 28

Временна анкетна комисия на паритетен принцип ще разследва полетите на правителствения Авиоотряд 28 и изразходваните средства за пътувания на бившия премиер Бойко Борисов и членове на правителството, реши в сряда Народното събрание.

Структурата ще е първата подобна, създадена в този мандат и по традиция, наложена от ГЕРБ – да се разследват предишните управляващи. В началото на 41-я парламент партията на Бойко Борисов сформира в парламента временна анкетна комисия, която проверяваше управлението на Станишев.

Според решението на парламента от сряда, комисията ще търси всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения Авиоотряд 28 и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната (МО) в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г.

Комисията трябва да провери кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и МО.

Председател на комисията е депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. Другият член на комисията от "Атака" е Маргарита Николова. Членовете на комисията от левицата са Антон Кутев и Жельо Бойчев, от ГЕРБ - Владислав Горанов и Ивайло Московски, от ДПС - Йордан Цонев и Рамадан Аталай.

Комисията ще работи един месец.

По време на дебатите преди вземане на решението депутатът от ГЕРБ и бивш министър на транспорта Ивайло Московски предложи да се разшири обхватът на проверката. "Да стане ясно и по време на тройната коалиция какви самолети бяха поръчвани, на каква стойност, и какви усилия направи ГЕРБ, за да намали щетите".

В отговор депутатът от левицата Татяна Буруджиева попита: "Къде спахте 4 години, че не си направихте тези проверки, които сега искате да направите? Защо не сте си свършили работата, Московски, и вие, от ГЕРБ".

Бившият транспортен министър не се отказа да упорства и да "връща топката“ преди 8 години, като по традиция на ГЕРБ да задава въпроси за управлението на тройната коалиция:

"Нещо притеснявате ли се? Какво пречи да разширим обхвата на комисията? Няма проблеми, нека комисията разшири обхвата си и да види тази сделка. Ще видите и с БДЖ какво ще излезе".

Избраният за председател на комисията народен представител от "Атака" Венцислав Лаков заяви: "Искаме в комисията да постъпят информации за хората, които са пристигали в България с българските правителствени и военни самолети. Тогава ще стане ясно колко пари са били прахосани заради прищевки, например за "Бистришките тигри".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?