Унищожени са документи на "Авиоотряд 28" за полетите на Бойко Борисов

Унищожени са документи на "Авиоотряд 28" за полетите на Бойко Борисов

Писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов с правителствения "Авиоотряд 28" са унищожени. Тази информация е била изпратена в петък до бТВ, след като неин журналист спечели делото срещу мълчаливия отказ да му се дадат данни за полетите на бившия премиер с държавните самолети.

 

Отговорът е съставен по време на служебното правителство, но е подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев.

 

Причината за унищожаване на документите била, че поисканите заявки за полети за пътувания на премиера, свързани с полети на „Авиоотряд 28”, са имали координационен характер. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства.

 

Затова в Министерския съвет гледат на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и “Авиоотряд 28”). Поради това те не се извеждали с изходящ номер от Деловодството на Министерския съвет. "Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора на запитването.

 

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна, след като стана ясно, че с правителствения самолет са превозвани футболистите на отбора Витоша (Бистрица), в който рита самият Борисов. Те са летели за футболен мач с отбора Чавдар (Етрополе), който пък е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

 

Правителството на Борисов и "Авиотряд 28 "отказваха да дадат информация за полетите на звеното извън рейсовете с правителствени делегации. Съдът обаче отмени мълчанието им с мотив, че исканите данни не са насочени срещу националната сигурност, обществения ред в държавата и не може да се ограничава конституционното право на всеки гражданин да получава и разпространява информация от държавните органи.

 

"Унищожаването на документи не по установения ред всъщност представлява престъпление по Наказателния кодекс", коментира адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов, цитиран от бТВ.

 

"Другата възможност и другата вероятност е този отговор да представлява една лъжа и да не е вярно, че в МС не се съхраняват такива документи, такива заявки. Това обаче също е престъпление, тъй като тогава отговорът по достъп до информация представлява документ с невярно съдържание", допълва Кашъмов

 

Той казва, че в 13-годишната практика по прилагане на Закона за достъп до обществена информация това е един от най-странните отговори, които е виждал. По думите му не може листче, което съществува в администрацията, да се унищожи просто така, а в случая с "Авиоотряд 28" самият устройствен правилник за дейността му ясно предвижда, че полетите се осъществяват с писмени заявки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?