Първанов ходатайствал пред Борисов "да не натиска" "Леденика"

Президентът ми се обади, че митниците натискат по президента на федерацията по баскетбол. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод разпространените записи от разговорите му с Ваньо Танов, в които той нарежда по телефона на шефа на митниците да изтегли хората си по време на акция от фабрика "Леденика", която работи незаконно, защото е поел ангажименти към Михаил Михов – Мишо Бирата.

Борисов даде такова обяснение пред парламента и изрази надежда, че Първанов ще потвърди казаното.

"Преди не мога да кажа колко време, аз съм откровен човек, президентът Първанов ми се обади, че натискат по неправомерен начин председателят на федерацията по баскетбол. И аз се надявам, че Първанов няма да отрече".

"В изнесените разговори всичко е казано ясно. Те говорят сами по себе си", бе лаконичният коментар от "Доднуков"2.

Самият Михов, който е президент на баскетболната федерация, заяви, че не е искал услуга от Борисов, но може и да се е оплакал на Първанов.

В същото време министър-председателят изрази убеждение, че изтеклият запис между него и шефа на митниците е манипулиран. В тази връзка Борисов каза, че очаквал да чуе запис от разоворите между Танов и Менда Стоянова, но това не се е случило. Този диалог бе изнесен от РЗС, но само като стенограма. От партията на Яне Янев обаче в петък пуснаха запис на разговора на шефа на митниците между Танов и Искра Фидосова.

Борисов за пръв път посочи в прав текст, че зад изтеклите през последните дестетина дни стенограми стои Алексей Петров, бивш съветник в ДАНС, обвинен за глава на "Октопода".

"С тези неща Алексей Петров е много силен, не случайно, г-н Станишев, вие го използвахте и 4 години е ръководил най -секретната служба. Същите тези хора, които ви донесоха най-много неприятности особено с външните партньори", заяви Борисов, обръщайки се към бившия министър-председател.

Аудиозаписи и стенограми на три телефонни разговора – два между Борисов и Танов и един между Танов и бившия му заместник Антони Странджев, бяха разпространени в петък от главния редактор и зам.-главния редактор на смятания за близък до Алексей Петров вестник "Галерия" – Кристина Патрашкова и Явор Дачков.

Вътрешният министър Цветан Цветанов също не пожела да коментира пред репортери записите, докато проверка не установи какъв е източникът, дали са автентични и дали са правени от подчинените му спецслужби със специални разузнавателни средства (СРС). Той не бил убеден, че разговорите са от СРС-та.

В същото време уволненият по настояване на премиера бивш заместник на Танов – Антони Странджев – призна пред "Гласове", че изнесеният негов разговор с шефа на митниците по повод Мишо Бирата е автентичен.

Борисов каза пред депутатите, че единственото, което е искал от митниците, е да действат по закон. Фактът, че са взели лиценза на фабриката, показва, че са действали по закон, каза още Борисов.

Лицензът на бирената фабрика е взет през февруари и върнат след решение от 7 юни 2010 г. на Административния съд в София, който е отменил решението на митниците, стана ясно от съобщение на агенцията в петък.

Борисов се обърна към лидера на БСП Сергей Станишев с думите: Не подценявайте тази атака, тя не е срещу нас. Тази атака няма да ни събори. Г-н Станишев, както вас искаха да ви държат, така и нас искат да ни държат. В момента не съм зависим от никой. Почакайте да излезе проверката.

Михов, който е председател на Българската федерация по баскетбол, минава за близък на президента Първанов. Бойко Борисов и Михаил Михов откриха баскетболна зала на 27 септември в София.

Не ви ли прави впечатление, че тези хора действат с много пари и с много техника, планирано, с много мозъчен тръст. Не се подвеждайте, така могат да направят компромати по всяко време, продължи Борисов.

Няма да се подведа на тези, които искат да ни направят маскари, добави той. По тази тема аз ще коментирам, когато излязат резултатите от проверката на прокуратурата – истински ли е записът, пипан ли е записът, заяви Борисов.

Тези хора си служат с много истини и ако там сложиш няколко думи, коренно се променя съдържанието, разясни Борисов. "Вие знаете колко е важна точката. Да, да се обеси. Да, да не се обеси", даде пример той.

Премиерът каза също, че предишната нощ му се е обадил зам.-главният редактор на в. "Галерия" Явор Дачков, който твърди, че малко по-рано е получил записите лично от непознат млад мъж.

"Явор Дачков ми се обади след 22 часа и 10 минути ме въртя колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков и как на мене ще ми еди какво си майката. Може би не им стигаха някои реплики, за да ме вкарат в един кюп", коментира Борисов.

Дачков след това потвърди, че е търсил премиера, след като е получил записите, но не се впусна в обяснения какво са си говорили, защото смятал разговора за личен.

Малко след пресконференцията, на която шефовете на считания за близък до Алексей Петров вестник "Галерия" изнесоха стенограмите от разговорите, съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов призова прокуратурата в "един много кратък срок" да каже дали това е автентичен запис или монтаж. Искаме истината, защото това са тежки обстоятелства, заяви той в парламента.

По време на изказване от трибуната, Асен Агов от ДСБ се обърна към седящия в правителствената ложа Бойко Борисов с думите: "Вземете го тоя телефон и го изхвърлете в коша. Моля да се вслушате в моя съвет."

Прокуратурата все още проверява изтеклите записи на Танов от миналата седмица и от началото на тази. Техническата експертиза по първите записи се бави вече девет дни и нито МВР, нито прокуратурата желаят да съобщят кой и защо е разпоредил подслушването. Според информирани източници записите са правени от подчинените на вътрешния министър Цветанов спецслужби със специални разузнавателни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България