Първанов се раздели с шефа на правния си съвет - адвокат на Мишо Бирата

Първанов се раздели с шефа на правния си съвет - адвокат на Мишо Бирата
Президентът Георги Първанов освободи шефа на правния си съвет Сашо Пенов, съобщиха от президенството във вторник. Пенов е адвокат на пивоварната на “Леденика” - “Булбрю бг” ЕООД по делото в Софийския административен съд за отнемането на лиценза на предприятието, което лъсна в скандала "Борисовгейт".

Уволнението идва, след като в края на миналата седмица близкият до Алексей Петров вестник "Галерия“ разпространи записи от телефонни разговори между Бойко Борисов и Ваньо Танов, от които става ясно, че премиерът притиска митническия шеф да не "закача“ собственика на "Леденика“ Михаил Михов – Мишо Бирата. Макар Борисов да обяви записа за манипулиран, той обясни пред парламента, че Първанов е ходатайствал пред него да не "натиска" бизнесмена, който е и председател на федерацията по баскетбол.

От стенограмите личи, че разговорите са водени през март м.г., когато лицензът на пивоварната вече е отнет заради множество нарушения, но тя продължава да работи и министър-председателят иска от шефа на митниците да уреди нещата.

На 23 февруари 2010 г. фирмата оспорва отнемането на лиценза пред Административния съд в София, който на 7 юни 2010 г. постановява решение в полза на пивоварната. Митниците обаче не се възползват от правото да обжалват пред Върховния административен съд.

Това, че Пенов е бил адвокат на “Леденика” - “Булбрю бг” по това дело, не е единственото му "прегрешение".

По закон хора, които работят на трудови договори или са държавни служители не могат да упражняват едновременно и свободната адвокатска професия. Изключение от правилото има за депутатите, преподавателите във ВУЗ и научните сътрудници в научни институти.

Сашо Пенов е университетски преподавател - доцент по финансово право в СУ “Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. В това си качество той няма проблеми да адвокатства. Проблемът е в какви правоотношения е с президента.

Пред в. “Труд“ столични адвокати са коментирали, че ако Пенов е в трудови или служебни правоотношения (като държавен служител), няма право да се явява като защитник по дела и това е тежко дисциплинарно нарушение. Те уточнили, че правилото важи и при няколко налични трудови договора.

По-късно във вторник Пенов коментира пред БНР, че няма ограничение да работи като адвокат, докато е заемал поста в президентската администрация. Той каза, че се е запознал с Михаил Михов по повод делото, в което е защитавал пивоварната. Президентът пък въобще не е бил запознат, че съветникът му е адвокат по това дело.

"По повод на делото, по повод на делото се запознахме. Той идва в университета. Първо. . . писмено становище, след това си започна делото като всяко дело", заяви Михов.

Официалната позиция на президентството е, че според мнението на експерти няма формално конфликт на интереси, но “поради изострената обществена чувствителност президентът смята за необходимо като морален жест да освободи Сашо Пенов като председател на правния си съвет“. Оттам обаче не уточняват в какви правоотношения с президентството е бил Пенов.

Пред в. “Труд“ от президентството посочили, че Пенов е назначен с два указа на президента - за председател на правния съвет и на комисията за несъбираемите държавни вземания. “Указът на президента може да поражда и трудово, и служебно правоотношение”, заяви пред всекидневника изпълнителният секретар на КНСБ Чавдар Христов, спец по трудовото право.

Към момента президентът не е коментирал дали се е обаждал на премиера с молба да не притискат Михаил Михов. След като гръмна скандалът миналия петък, от "Дондуков"2 заявиха само, че в "изнесените разговори всичко е казано ясно и те говорят сами за себе си".

Името на Първанов в диалозите между Борисов, Танов, финансовия министър Симеон Дянков и бившия зам.-шеф на митниците Антони Странджев се чува само един път, когато премиерът обяснява на Танов, че "...поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам".

Собственикът на "Леденика" отрече да е искал услуга от министър-председателя, но не отрече, че може да се е оплаквал на президента от "натиска" на митниците върху фирмата.

Споделяне

Още по темата

Още от Кандидати