Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова предлага

Пенсионните фондове да осигуряват поне нулева реална доходност

Реалната доходност е положителна, контрира изпълнителният директор на "Доверие" Даниела Петкова

Менда Стоянова Сн.БГНЕС

Пенсионните фондове да бъдат задължени да осигуряват поне нулева реална доходност на средствата за втора пенсия. Такава законодателна промяна анонсира председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в интервю за Нова телевизия в понеделник.

Реалната доходност се изчислява като от номиналната се извади инфлацията за съответния период. Според Стоянова с въвеждането на задължението за поне нулева реална доходност ще е сигурно, че средствата по личните партиди няма да губят покупателната си способност, а фондовете трябва да гарантират това със собствени средства.

По закон в момента пенсионните фондове са длъжни да осигуряват минимална номинална доходност, като тя зависи от средната за пазара. В криза, както през 2008 г., тя може и да е отрицателна или да не покрива инфлацията.

Досега пенсионните дружества не бяха задължени да обявяват реалната доходност, която постигат при управлението на средствата от вноски. От тази година ще трябва да оповестяват и нея, а първите данни ще излязат в края на март.

Намерението да се въведе задължителна нулева реална доходност е поредната законодателна промяна в сектора, анонсирана от Стоянова. Наскоро тя обяви, че таксите за управление, които фондовете събират, ще бъдат редуцирани. В момента те са до 5% от всяка постъпваща вноска, а идеи за намаляването им има от години.

"Никой не може да гарантира парите в частните пенсионни фондове, особено при срив или лошо управление. Те инвестират в ценни книжа, облигации и дружества. Тотална гаранция за пенсиите обаче може да даде само държавата”, обясни в понеделник Стоянова. Тя направи аналог с банковите депозити, като припомни, че вложенията до 196 000 лв. са защитени дори при фалит на банка. "Тук дори това не е гарантирано", допълни депутатът. Преди няколко дни Стоянова заяви, че доходността на пенсионните фондове за 12-годишния период от началото на съществуването им е отрицателна, а сред дружествата има "гнили ябълки".

Стоянова посъветва всеки работещ да се интересува къде са парите му и как се управляват. Тя за пореден път защити пенсионните промени, гласувани от парламента в края на миналата година, според които родените след 1959 г. могат да решат да не се осигуряват в частен фонд, а само в НОИ. "Държавата трябва да даде на всеки да разполага с личните си средства. А до момента тя такава възможност не му е дала“, аргументира се за пореден път Стоянова, която беше сред вносителите на измененията.

Също пред Нова тв главният изпълнителен директор на пенсионната компания "Доверие" Даниела Петкова обясни, че реалната доходност на фондовете е положителна. Изчисленията показват, че за 12-годишен период тя е 0.46% за цялата система. "Предлагам да прекратим заблудата на всички в България, че има проблем с нея. Гаранциите за минималната доходност са със собствени средства на дружествата и не са само от такси. Дружествата имат капитал, който често е внесен от чуждестранни инвеститори, с които се гарантира минималната доходност”, коментира Петкова.

Главният изпълнителен директор на ПОК "ДСК-Родина” Николай Марев пък заяви, че само Комисията за финансов надзор може да каже дали има "гнили ябълки" сред пенсионните фондове. Досега регулаторът не е оповестявал проблеми с някое от дружествата.

Споделяне

Още по темата

Още от България