Плащането по АЕЦ "Белене" ще се обсъди в Москва

Брюксел вероятно ще постави условия за държавната помощ към НЕК заради борча

Теменужка Петкова

Какви ще са следващите стъпки по изпълнение на арбитражното решение за плащане на над 620 млн. евро от българската "Национална електрическа компания" (НЕК) на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) за произведеното оборудване за спрения строеж на АЕЦ "Белене", ще бъде обсъдено в Москва на 13 октомври – четвъртък.

Тогава ще се събере на втора среща работната група от представители на двете замесени в казуса дружества, техните собственици – "Българският енергиен холдинг" и "Росатом". В нея ще участва и българският енергиен министър Теменужка Петкова, съобщиха от ведомството ѝ в сряда. Не се посочва дали в разговорите ще се включи и руският ѝ колега Александър Новак.

При предишната среща, провела се в София в началото на септември, бе договорено да се уточни графикът за възможно най-бързото издължаване на сумата. По-късно стана ясно, че от българска страна е обещано 400 млн. евро от борча да се погасят до края на 2016 г., а остатъкът да се преведе на два транша до средата на 2017 г. За целта парламентът прие закон за отпускането на държавен безлихвен заем на НЕК, който обаче трябва да бъде одобрен и от Европейската комисия, тъй като представлява държавна помощ.

Вече върви обмяната на информация между София и Брюксел за нотификацията. Последно от ЕК са поискали да им бъдат предоставени данни за прогнозните приходи на НЕК, съобщиха за Mediapool от енергийното министерство.

Това означава, че вероятно Брюксел, за разлика от българските депутати, ще постави условия за усвояване на държавната помощ от НЕК и ще фиксира срокове за връщането ѝ според постъпленията на държавната електрическа компания.

Очакванията са по време на срещата в Москва да бъде договорено и посещение на български и международни ядрени експерти за инспекция на произведеното от АСЕ ядрено оборудване. При дискусията в парламента за държавната помощ за НЕК стана ясно, че руската компания над три месеца месец бави осигуряването на достъп до изработените реактори, които всъщност трябва да платим и забавеното им погасяване се начислява дневна лихва от 167 хил. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?