Втората седмица на "ДАНСwithme"

Полицаите, пазещи протестите в София, вече с жилетки с надпис "Aнтиконфликт"

Осми ден над 10 000 души демонстрираха мирно непонусимостта си към властта

Сн. БГНЕС

Началото на втората седмица, в която продължават масовите протести "ДАНСwithme" в София, ще се запомни с безпрецедентна инициатива на полицията, която затвърди досегашното добро впечатление от действията си през последните седем дни.

 

Столичните полицаи, които осигуряваха на първа линия реда около Министерския съвет, парламента и партийните централи на БСП и ДПС носеха жилетки с надпис "Антиконфликт".

 

Идеята, която най-накрая въвежда и у нас отдавна утвърдена практика в западните страни, има за цел да подчертае отношението на полицията към протестиращите, в което, за разлика от миналите години, липсва каквато и да е агресия.

 

Очаква се от следващата седмица да бъдат осигурени и жилетки "Полиция – Диалог екип", с които да бъдат "маркирани" полицейските екипи, обучени да преговарят с протестиращите при евентуално ескалиране на напрежението.

 

"Тяхната задача ще бъде да водят диалог с различни групи протестиращи, организатори и граждани по време на протестни митинги и шествия. Гражданите на място ще могат да сигнализират за възникнали проблеми и създадени условия за провокации или ескалация на напрежението. Полицаите са обучени за водене на преговори при евентуално възникнали конфликти между страните", уточниха от пресцентъра на МВР.

 

През последните няколко дни служителите на СДВР успяха да помогнат на протестиращите ефективно да неутрализират провокативното поведение на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който постоянно се опитва да предизвика напрежение, провокирайки демонстрантите с обидни квалификации, като "наркомани", "пияници", "проститутки" и "криминални банди".

 

След като в понеделник се стигна до кратки стълкновения в района на централата на националистите на ул. "Раковски", където Сидеров бе събрал около 200 свои "поддръжници", голяма част от които се оказаха платени, полицията вече не позволява на шествието срещу властта да доближава атакистите.

 

Решението по пътя към централата на "Атака" на бул. "Дондуков" до МС да има плътен кордон всяка вечер е посрещано от хората с бурни аплодисменти и скандирания "полицията е с нас".

 

Така се получи и в петък, когато огромното шествие премина по познатия маршрут от ларгото към парламента и Орлов мост, след което през НДК, където се намира централата на ГЕРБ и оттам продължи към сградите на БСП и ДПС и завърши отново на Орлов мост.

 

Занразлика от четвъртък, когато неизвестен счупи прозорец на централата на БСП ии стъклата от него леко нараниха репортер на в. "Телеграф", в петък нямаше каквито и да е било инциденти. Хората коментираха, че не се забелязват и обичайните късо подстригани момчета, разпознаваеми като провокатори.

 

Около 00.00 часа добилият известност през последните дни Бисер Миланов-Петното, който преди няколко дни доведе на протеста група здрави момчета, носещи плакати срещу президента, бе щателн обискиран от полицаи в района на протестния палатков лагер до парламента.

 

Петното е известен с криминалните си прояви в Русе, където е съден за наркоразпространение. Веднага след първата му поява в София, в интернет се появи клип, на който Миланов и още няколко души провеждат очевиден инструктаж с шефа на контролираната от Делян Пеевски ТВ7 - Николай Бареков.

Споделяне

Още по темата

Още от България