Около 10 000 души в София отново на протест, този път срещу правителството

След скандирания пред МС и на Орлов мост, демонстрантите мирно "обсадиха" централите на БСП, ДПС и "Атака"

Площад "Независимост" пред сградата на Министерския съвет в събота отново се изпълни с протестиращи, въпреки съобщението, че Делян Пеевски ще бъде махнат от поста шеф на ДАНС. Броят на хората бе почти толкова, колкото бяха на площада преди ден – около 10 000 души.

Разликата с петъчната демонстрация бе, че този път скандиранията бяха срещу цялото правителство и присъстваха много повече хора с национални флагове. Най-често се чуваха възгласите "Оставка", "Орешарски вън", "Червени боклуци" и "Избори".

Също като в петък, имаше хора на всякаква възраст и от различни сфери - юристи, артисти, представители на неправителствения сектор, журналисти, студенти и много други. Доста хора бяха довели децата си, а някои - кучетата си.

Най-забележителната хореография бе сковано бесило, на което бе увесено чучело, покрито със снимките на Сергей Станишев, Лютви Местан и Пеевски. Редом с тях бе залепена и рисунка на задраскан октопод. Най-много положителни отзиви сред тълпата пък събра плакат "Свалям комуняги от 6-годишен". За разлика от предния ден обаче, не се забелязваха лозунги срещу управлението на ГЕРБ.

След около час престой пред сградата на Министерския съвет шествието потегли към Народното събрание. Сред манифестиращите се чу, че две от стъклата на телевизионната кола на ТВ7 са счупени. Колата е била спряла в близост до фонтана пред сградата на президенството.

След Народното събрание, където множеството както вчера скандира лозунги за оставка на правителството, голяма част от хората се насочиха към Орлов мост. Там движението бе блокирано. Протестното шествие продължи след това по бул. "Евлоги Георгиев", бул. "България", задръсти за кратко трафика на кръстовището при моста до НДК и след това се насочи към бул. "Витоша".

Последва кратък престой пред Съдебната палата, откъдето демонстрантите изпълниха отсечаката от ул. "Позитано" пред централата на БСП. Посрещна ги плътен кордон от полицаи. Там хората прекараха около половин час, скандирайки "Турци сте", "Червени боклуци", "И преди и сега БСП е мафия", "Кой не скача е червен" и други. Хората обаче по никакъв начин не търсиха конфронтация с униформените, въпреки че бяха запалени две факли, познати от футболните стадиони.

Демонстрацията се повтори и пред намиращата се в близост централа на ДПС, където също предварително бяха разположени полицейски части. Скандиранията там се съсредоточиха около "Волен и Местан - гаджета", "Долу ДПС" и "Турци сте".

Последната "спирка" на протестиращите бе сградата до операта, където се помещава "Атака", също обградена от униформени. Там хората проявиха най-голямо въображение, като викаха освен "Волен и Местан - гаджета" и "Горчиво, "Волен - прасе, турско мекере", "Предатели", "Еничари", "Извини се, бе", "Волен - педера*т" и "Утре пак". И пред трите централи бе изпят и химнът.

Към 23.30 часа демонстрантите спокойно се разотидоха, без да се налага униформените да ги подканят към спазване на реда. Нямаше никакви прояви на агресия към полицията. В края на проявата на ул. "Раковски" имаше между 1000 и 2000 души.

От самото си начало в петък протестите се организират основно от последователите на групата във Фейсбук "Не искам Делян Пеевски за шеф на ДАНС", която вече има над 66 500 последователи.

”Протестираме срещу назначаването на Д. Пеевски за шеф на ДАНС. Протестираме срещу олигархията, която не излиза от властта. Протестираме срещу олигархията, която поддържа всяка власт. Протестираме срещу олигархията, която унизи за пореден път гражданите, назначавайки си поредното удобно протеже. Този път, поднасяйки си цялата държава на тепсия”, декларират в социалната мрежа протестиращите.

"Ще се опитам отново да споделя скромното си мнение, с риск да си спечеля я врагове, я някоя и друга псувня. Утре се организира протест. Казват, организиран от ГЕРБ. Лично аз не искам гласът ми от улицата да бъде осребрен от ГЕРБ. ГЕРБ са креатура и функция на криминално-олигархичния модел на управление на държавата. Те, в течение на почти цял мандат, ползваха същите похвати, без да стигат видимо до наглостта, която в момента демонстрират БСП и ДПС, услужливо овластени от Атака и лично от Волен Сидеров", написа в събота вечерта блогърът Асен Генов, който е един от администраторите на групата.

Според него "ГЕРБ не само, че не се противопоставиха на Корпоративна търговска банка и финансираната почти изцяло от нея медийна империя на Пеевски, която обгрижваше имиджа на Бате, но дори, казват, увеличиха обема на държавните средства".

"В този смисъл, ГЕРБ създадоха "Чудовището на Франкенщайн", от което сега треперят. Аз обаче искам друго. Вярвам, че въпреки различията си, всички ние искаме друго. Искаме да сложим прът в колелата на криминално-олигархичния политически картел. Затова, протестирайки, аз не искам да подкрепя ГЕРБ. Ако утре доловя дори леко съмнение, че ГЕРБ е замесена в организацията на протеста, няма да отида", пише още Генов в своя постинг в групата, който е харесан от над 120 души и коментиран няколкостотин пъти.

Слухове, че бившите управляващи имат намерение да се включат организирано в планираната за неделя демонстрация се появиха още в петък. Тогава пред Министерския съвет бяха забелязани бившите министри на регионалното развитие и икономиката, а сега депутати от ГЕРБ - Лиляна Павлова и Делян Добрев. По този повод в събота от ДСБ, които призовават симпатизантите си към масово недоволство, коментираха, че съпартийците на Бойко Борисов нямат право да се включват в демонстрациите срещу Пеевски, тъй като те "отгледаха този Франкенщайн".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?