Народното събрание обсадено и замеряно с домати и яйца

Премиерът, министри и депутати си тръгнаха, заобиколени от полицейски кордон, под викове "Оставка!"

Сградата на Народното събрание (НС) се оказа блокирана от над 1000 демонстранти още от 8.30 часа в сряда, на 13-ия ден след от началото на масовите протести "ДАНСwithme", започнали на 14 юни след злополучния избор на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

За разлика от предните дни, хората решиха да изпият по едно "протестно кафе" около парламента, докато депутатите вътре не успяха да гласуват новите двама вицепремиери Цветлин Йовчев и Даниела Бобева заради липса на кворум. Тъй като групите на ГЕРБ и "Атака" изобщо не се появиха парламентарното заседание бе провалено.

През това време протестът около парламента ескалира и хората започнаха да замерят сградата с домати, яйца, бисквити и дори сандвичи.

Първоначално около 300 души се бяха събрали откъм задния вход на НС, за да освиркат пристигащите на работа депутати. Постепенно хората се увеличаха над четири пъти и множеството започна да "завзема" цялата площ около парламента. Блокирано бе и движението по бул. "Цар Освободител".

Минути след първите хранителни залпове пред парламента излезе зам.-председателят му Мая Манолова, която направи неуспешен опит да разговаря с протестиращите.

Появата ѝ предизвика бурни освирквания и викове "Червени боклуци", "Оставка" и "Махай се". Тя реши да се отдръпне назад, където журналистите я заградиха, за да даде изявление. Докато Манолова говореше пред медиите, залпът от различни храни се пренасочи към нея и журналистите. Попадения бяха "регистрирани" само по двама репортери.

"Моля, не хранете животните!"

Междувременно част от протестиращите започнаха да скандират с мегафони: "Моля, не хранете животните" и "Журналистите да не ядат от земята". Това напълно обезкуражи Мая Манолова и тя се прибра в сградата.

Подчертано ироничният стил на "ДАНСwitnme" бе спазен и в сряда сутринта, като няколко демонстранти организираха бутафорно заседание на комисията по етика и борба с корупцията, оглавена миналата седмица от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който лично осигури кворум за избора на кабинета "Орешарски" в края на май.

Протестиращите се бяха събрали под пластмасова градинска масичка, усмивайки начина, по който преди седмица атакисти се опитаха да предпазят партийния си лидер от летящите пред централата им бутилки и камъни.

Малко по-късно в основна мишена на демонстрантите се превърнаха финансовият министър Петър Чобанов и вътрешният му колега Цветлин Йовчев. Първият бе освиркан докато си тръгваше от задния вход на парламента, докато вторият излезе от страничния вход, гледащ към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

МВР шефът за кратко застана до вратата, гледайки множеството, докато изчака служебната му кола да паркира до загражденията на бул. "Цар Освободител". Очевидно подчинените на Йовчев униформени се опитаха да го изведат извън охранявания периметър, използвайки момента, в който повечето хора се бяха преместили зад парламента, за да посрещат с обидни скандирания излизащите депутати.

Цветлин Йовчев се оказа блокиран в колата си

Планът им обаче за малко не се провали, след като няколко десетки хора наобиколиха колата веднага, след като силовият министър се качи вътре. Возилото бе оцелено с няколко яйца и блъскано с ръце от протестиращите. Един от хората дори преречи с тялото си пътят на автомобила.

Така се наложи на мястото да бъде повикано подкрепление от служители на моторизираната полицейска част "Сигма", които започнаха да форсират машините си срещу хората, докато колата на министъра вървеше на заден ход от парламента до кръстовището на Софийския университет.

През цялото време полицаите изблъскваха хората, но те отново се опитваха да спрат автомобила. В крайна сметка на кръстовището пред клуб "Ялта" се събраха десетина полицейски мотори и около 20 униформени, които успяха да осигурят периметър на автомобила на Йовчев, който направи маневра и замина по бул "Васил Левски".

Напрежението обаче не стихна с тази сцена, а продължи зад парламента, където постепенно започнаха да излизат депутатите. Първо Хюсеин Хафъзов от ДПС направи опит да разговаря с протестиращите, но бурните освирквания и скандирания го отказаха. Все пак той напусна охранявания периметър и за кратко бе преследван по пътя към храм-паметника "Св. Александър Невски" от десетки репортери и протестиращи.

Впоследствие назначеният през миналата седмица за областен управител на София Емил Иванов от ДПС също опита да мине през загражденията но буквално бе посрещнат от ритници и бързо се прибра отново в сградата на НС.

Плътни полицейски кордони изпратиха Орешарски

Към 11.00 часа, когато трябваше да започне заседанието на Министерския съвет (МС), полицаите започнаха масово да се прегрупират, като отцепиха широк периметър пред паметника на "Цар Освободител", така че оттам да премине кортежът на премиера Пламен Орешарски по посока към пл. "Независимост".

Друг двоен кордон от униформени пък образува своеобразен шпалир до парламента, през който трябваше да преминат колите на НСО. След няколко минути Орешарски излезе от задния вход на сградата и се качи в служебния си автомобил, който бе форсиран с висока скорост по отсечката между НС и градинката до университета.

Докато кортежът на Орешарски преминаваше край заградените вече едва стотина протестиращи, полицаите, образували шпалир, спринтираха до колите на НСО без да е ясно от какво точно се опитват да ги предпазят.

След 11.30 часа от сградата на НС започнаха да излизат и някои от депутатите на БСП, които до този момент са били в заседание на парламентарната си група. Пръв се опита да напусне района Димчо Михалевски, който бе посрещнат доста бурно и с обидни скандирания. Благодарения на полицейския кордон депутатът, макар и доста трудно, успя да премине през протестиращите, отправяйки се по посока на катедралата "Св. Александър Невски".

След него от парламента излезе и Георги Кадиев, който засега остава единственият народен представител, който без полицейска охрана застава сред демонстрантите. Той излезе пред централата на БСП на ул. "Позитано" по време на едно от шествията миналата седмица. Както и тогава, в сряда Кадиев обяви, че "не съм червен боклук" и дори разговаря за кратко с хората.

Депутатите, откарани с бусове, Мая Манолова отиде "на църква"

Междувременно от полицията явно прецениха, че по подходящият вариант е да организират излизането на народните представители, използвайки ведомствени бусове, вместо да осигуряват всяка служебна кола по отделно. Така бяха откарани и секретарките от парламента.

Петър Курумбашев обаче реши въпреки това да излезе сам от входа към Българската академия на науките (БАН), което наложи униформените да избутат и журналисти, и протестиращи, оформяйки плътен кордон около колата на депутата от БСП. Впоследствие возилото потегли към "Св. Александър Невски". Този начин на излизане бе възприет и от други колеги на Курумбашев.

Към 13.00 часа зам.-председателят на НС Мая Манолова пък за втори път се появи пред демонстрантите без да се качва в колата си, което обичайната практика на НСО не позволява. Тя говори за кратко пред медиите, повтаряйки, че на кабинета "Орешарски" трябва да бъде даден шанс.

"Ако това е усмихнатият, цивилизован, добронамерен протест...", отбеляза иронично Манолова, мъмрейки медиите да не предават, че депутатите се крият в парламента "от страх", защото диалогът с протестиращите бил невъзможен.

След това Манолова разговаря с бивш полицай, страдащ от години от заболяване на гръбначните прешлени, което не му позволявало да спи. Той се оплака, че неуспешно е молил за среща със здравния министър в кабинета "Борисов", но тогавашният премиер го бил изгонил с думите: "Този не искам да го виждам!" По време на служебното правителство такава среща също не се състояла. Манолова обеща да съдейства на пенсионера, който заплашва, че дори може да се самозапали.

Малко по-късно Манолова обяви, че отива "на църква" и също се запъти към храм-паметника "Св. Александър Невски". "Аз ходя всеки ден на църква, това не е изключение", уточни на тръгване зам.-председателят на Народното събрание. Впоследствие Манолова отново се върна в сградата на НС, съпровождана от бурни освирквания.

В крайна сметка броят на недоволните от властта около парламента следобяд намаля до първоначалните няколко стотин души, сред които вече имаше и доста по-агресивни хора. В множеството бе забелязан и бившият депутат от РЗС Емил Василев. Полицията пък разшири охранявания периметър.

Споделяне

Още по темата

Още от България