Българите се събраха на невиждан от 20 години протест срещу властта

Централни столични булеварди блокирани от десетки хиляди, картонени щитове и викове “Долу мутрите от парламента“

Невиждан от двадесет години насам протест събра в София десетки хиляди недоволни от правителството на Пламен Орешарски. Центърът на столицата се оказа напълно блокиран в неделя вечерта, след като множеството завзе главни пътни артерии като булевардите “Васил Левски“, “Патриарх Евтимий“, “Раковски“, “България“ и Цариградско шосе. Епицентърът на демонстрациите беше пространството от сградата на Министерския съвет през парламента до Орлов мост. Скандиранията се чуваха в целия широк център на столицата. Около 21.30 часа край НДК също се заформи значетилна демонстрация с тромби, тъпани и скандирания срещу властта.

 

По данни на полицията към 19 часа на протеста е имало около 15 хиляди души, но два часа по-късно продължаваха да прииждат хора от различни възрасти и множеството по оценки на очевидци е надхвърлило 25 хиляди и е възможно дори да достигне 30 хил. души. Митингът обаче протича спокойно, без никакви провокации и сблъсъци с полицията.

 

Хората протестират срещу управляващи заради петъчното решение на парламента председател на Държавната агенция “Национална сигурност (ДАНС) да стане депутатът от ГЕБ Делян Пеевски. Доста повече хора в сравнение с предишните демонстрации се събраха и във Варна, Пловдив, Русе и други големи градове в страната.

 

Демонстрацията пред Министерския съвет в столицата стартира с поне пет хиляди души, които се събраха в уречения час, като броят на прииждащите демонстранти растеше постоянно, за да стигне 15 хиляди, по данни на МВР, преди недоволните хора да се преместят пред сградата на парламента, а след това и Орлов мост.

 

Протестиращите носеха плакати, на които пише: "Много избори по старите правила = отново 4-главата ламя", "Сменете правилата на играта", "Оставам в България. Мафията в затвора", "Държавните пари вън от КТБ! Долу медийният монопол", "Долу мутрите от парламента", "За да има мир, БСП и ДПС в Сибир". Има и плакат с надпис “Корпоративна търговска банка“ с портретите на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Цветан Василев.

 

Протестиращите скандираха "Долу БСП" и "Довиждане" на фона на гайди. Студенти наредиха пред правителствената сграда импровизирани картонени щитове със заглавията на някои прочути автори и техни произведения като"Чужденецът" на Камю, "1984" на Оруел, "Престъпление и наказание" на Достоевски. Имаше и игра на думи с произведението “Когато гръм удари, как ехото НЕ заглъхва“.

 

Сред демонстрантите има хора от всякакви възрасти, много от тях са довели децата и кучетата си, но митингът протича спокойно. Има засилено полицейски присъствие

 

Софиянци викат “Оставка!“, “Мафия!“, “Червени боклуци!“ и искат отстраняването на БСП, ДПС и “Атака“. Поне половин час стеклото се между сградите на правителството и на президента множество подскачаше, скандирайки “Кой не скача, е червен!“.

 

Хората настояват за нови избори, смяна на политически модел в страната и за нова Конституция..

 

Макар в събота Пеевски да подаде оставка от поста и да се очаква тя да бъде гласувана от Народното събрание в сряда, продължават протестите срещу правителството на Орещарски, което се афишира да е експертно, а вместо това върна на власт голяма част от висшите чиновници от времето на Тройната коалиция.

 

Повече от 3000 души за трети поред ден протестираха в Пловдив. Митингът започна под звуците на музикални изпълнения на Биг Бенд Пловдив. Демонстрантите увериха, че единствено недоволството от правителствените решения ги провокирало да излязат на улицата, а не са организирани от партийни централи.

 

Във Варна протестът тръгна с 600 души пред общината, които блокираха кръстовището, но после демонтрантите надхвърлиха 2 хиляди души. Сред недоволните има много млади хора, но се забелязват и добре познати лица като провъзгласилия се за лидер на февруарския бунт във Варна Иван Петров, "Групата на дакела" и др., предаде Дарик радио. Недоволните варненци отидоха и пред централата на "Атака", където скандираха срещу лидера на партията Волен Сидеров и хвърляха тоалетна хартия. След това протестът се пренесе пред централата на БСП на ул. "Македония". Там сградата бе обстрелвана с пиратки и яйца. Множеството скандираше "Олигарски, иди си и прасетата вземи си!", "Оставка", "Червени боклуци", а после шествието се отправи към централата на ДПС.

 

В Бургас се събраха скромните около 350 души на протестния митинг пред община Бургас, но пък те привлякоха вниманието с изработена импровизирана дървена бесилка, на която беше провесена снимка с депутатите от 42-ото Народно събрание и надпис по нея “Търсят се живи". Множеството, сред което се виждаха семейства с деца, младежи с националния флаг, местни общественици, свещеник, бивши и настоящи спортисти, поиска също оставката на кабинета и нови парламентарни избори.

 

Жители на Русе отново се събраха пред Статуята на Свободата, за да изразят недоволството си от правителството. В неделя демонстрантите в Русе също бяха повече от предишните два дни. В Благоевград пък беше опънат палатков лагер пред областната управа заради недоволството от назначението на човек на ДПС за управител на региона.

 

По-рано през деня протести срещу правителството имаше и пред посолството на страната ни в Лондон. Демонстрации бяха насрочени и пред Европарламента в Брюксел.

 

Освен основните искания на недоволните са оставка на кабинета “Орешарски” и нови избори, протестиращите настояват за реформи в съдебната система, намаляване на субсидиите за партиите, промени в Изборния кодекс и въвеждане на електронното гласуване.

Споделяне

Още по темата

Още от България