Поскъпването на тока може да се отложи за есента

Регулаторът ще получи такова право заради критики, че са непълноценни онлайн обсъжданията

Поскъпването на тока може да се отложи за есента

Предложение за законова поправка, която да даде право на енергийния регулатор да отложи с до три месеца определянето на едногодишните цени на тока от 1 юли, ще направи председателят на парламентарната енергия комисия Валентин Николов в петък по време на гласуването на първо четене на поправките в закона за здравето във връзка с извънредното положение заради коронавируса. С  тях обаче се променят и редица текстове в други закони и Николов смята да се възползва от възможността за внасяне на корекции между първо и второ четене и да поиска да се запише такава възможност.

Тя ще важи еднократно – за сегашния регулаторен период, и Комисията за енергийно и водно регулиране ще прецени дали въобще да се възползва от нея и ако да, с колко да се отложи произнасянето на регулатора за новите цени на електроенергията, стана ясно от обясненията на Николов пред Mediapool. По думите му до тази идея се стигнало заради множеството критики от страна на националния омбудсман Диана Ковачева и редица неправителствени организации на сегашното онлайн провеждане на откритите обсъждания на намеренията на регулатора за цените.

КЕВР проведе публични дискусии по скайп за цените на природния газ и топлинната и електрическа енергия на топлофикационните дружества. Изводът бил, че така обсъжданията не са пълноценни, защото не позволяват директната размяна на въпроси, отговори и коментари между участниците в заседанието, които се включват поетапно в него.

Очакванията са при продължаващо разхлабване на мерките срещу коронавируса да се стигне до възобновяване на присъствените открити заседание на КЕВР.

От регулатора обаче ще се иска да обоснове решението си за отлагане на бъдещите цени на тока и кога ще се произнесе по тях.

Николов каза, че намерението му да внесе такава законово поправка била обсъждана и в енергийното министерство и с енергийния регулатор, който в началото не бил ентусиазиран от идеята.

Според депутата от ГЕРБ евентуално отлагане на цените ще позволи не само действия според развитието на ситуацията с коронавируса, но и приемането на законовите промени за либерализацията на електроенергийния пазар, която трябваше да се случи от 1 юли, но бе отложена също за есента. Така може и двете неща да се случат по едно и също време, което ще е улеснение на регулатора при определянето на тарифите на различните дружества по веригата на производство, пренос, разпределение и доставка на електроенергия.

Отделно напредват разговорите с Европейската комисия по одобрението на механизма за разпределяне на капацитети между производителите на електроенергия – вид субсидии за дейността им. Приемането на този механизъм може да развърже ръцете на КЕВР по отношение решението да не допуска до защитения пазар държавната ТЕЦ "Марица Изток 3" и ТЕЦ "Бобов дол" на бизнесмена Христо Ковачки, които искат да продават на високи цени и това би се отразило върху крайната стойност за бита и малките фирми. Самиятя механизъм също все още не е ясно как ще повлияе цените за потребителите.

Отлагане на ценовите решения би означавало, че сега внесените заявления на дружествата няма да са актуални и регулаторът ще ги анализира според бъдещата ситуация на пазара.

Като цяло, предложенията на крайните снабдители ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" за новите цени от 1 юли 2020 г., не предвиждат голямо повишение, но сметките са правени без да са взети предвид исканията на останалите дружества по веригата преди тях. ЕВН на практика предлага да се запазят цените на чистата енергия, без таксите за достъп и пренос. "Енерго-Про" иска повишение от едва 0.039 процента, а ЧЕЗ са заявили нарастване на дневната енергия с 1.48 на сто, но за нощната - сериозно поскъпване с близо 70 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес