Предоговаряне, а не референдум за разваляне, на водната концесия в София

Предоговаряне, а не референдум за разваляне, на водната концесия в София

Няма да има референдум за развалянето на концесионния договор за водата на София, а ще се върви към предоговаряне на условията му с оператора на ВиК-мрежата на столицата "Софийска вода". Това стана ясно от разразили се в общинската стопанска комисия дебати при обсъждане на предложението на група общински съветници от БСП да се проведе допитване сред софиянци за прекратяване на концесията.

Въпросът за провеждане на обществено допитване за развалянето на водната концесия отново дойде на дневен ред след като Софийският административен съд реши, че Столичният общински съвет трябва да разгледа пак отхвърленото вече предложение на социалистите за местен референдум. Градските съветници се събират извънредно по казуса на 5 септември, който предварително бе разгледан в стопанската комисия.

Тя е решила на заседанието на Столичния общински съвет да не бъде подкрепено предложението за референдума, тъй като ако той приключи с обществено мнение за прекратяване на концесионния договор, общината ще трябва да плати големи неустойки на "Софийска вода", в която мажоритарен дял има френската "Веолия".

"Това са сериозни суми, като включват погасяването на кредитите, които дружеството има в момента, задълженията към трети лица, както и капиталова компенсация, която се определя от Арбитражния съд във Виена", посочи зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) и общински съветник от групата на ГЕРБ Николай Стойнев, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му освен финансови негативи от разваляне на концесията ще има и обществени, тъй като процедурата по прекратяване на договора изисква няколко години, което според Стойнев поставя общината няколко години в безтегловност.

"През това време дейностите и предоставянето на водни услуги ще трябва да се изпълняват от действащия концесионер, който е с прекъснат договор и няма да има стимул да прави каквито и да е инвестиции във водопроводната система", обясни общинският съветник.

По думите общинският съвет трябва да вземе решение да се ревизира концесионния договор и условията му да бъдат подобрени в интерес на столичани.

От "Софийска вода" заявиха през миналата седмица, че са готови да водят преговори със Столичната община за промяна на параметрите на концесионния договор след като кметството представи своите претенции към компанията, за да може те да бъдат обсъдени и да се открие пресечната точка на интересите и на двете страни.

Специалисти коментират, че преговорите по предоговаряне на концесията също ще отнемат дълго време защото става въпрос за сключен по международното право контракт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес