Прокурори и следователи контраатакуват колегата разобличител Бойко Атанасов

26 магистрати искат да опровергаят пред ВСС твърденията му

Бойко Атанасов. Снимка: БГНЕС

Десетина дни, след като следователят Бойко Атанасов започна активно да дава изявления пред медиите, твърдейки, че главният прокурор Сотир Цацаров ръководи "шпицкоманда", използваща дела "на трупчета" за политически натиск, негови колеги преминаха в контраатака.

Общо 26-има прокурори и следователи от Първи сектор в столичното следствие (посочен от Атанасов като въпросната "шпицкоманда" – бел. ред.) и Отдел 1 "Специализиран" на Софийската градска прокуратура (СГП) изпратиха в сряда писмо до ВСС (вижте пълния му текст в прикачения файл вдясно - бел.ред.), в което настояват да бъдат изслушани от Етичната комисия, водеща проверка по случая. Целта им е да заявят, че твърденията на Атанасов "са дълбоко неверни и почти не съдържат каквато и да е конкретика".

Като конкретни примери в подкрепа на тезата си следователят досега е дал три производства, водени срещу неизвестни извършители и впоследствие прекратени. Става въпрос за делото за разходите на правителствения "Авиоотряд 28", по което бе разследван премиерът Бойко Борисов след оставката му от февруари 2013 г. Другите две са били насочени срещу бившия депутат от ДПС и ексобластен управител на София Емил Иванов и срещу бившия транспортен министър в тройната коалиция Петър Мутафчиев.

Според Атанасов по тези дела е имало достатъчно доказателства за повдигане на обвинения, но те са били използвани с други цели. В случая с Иванов следователят разказа, че два пъти е правил предложение да бъде поискан депутатския му имунитет, но това така и не се е случило, а междувременно той е започнал втори мандат като областен управител на София, въпреки че делото му е било за длъжностни престъпление, извършени при първия му мандат.

Колегите на Атанасов обаче заявяват в писмото си, че и малкото конкретни твърдения, които той е направил пред медиите, "по никакъв начин не кореспондира с реалността". Те обаче не излагат нито един факт, противоречащ на тезата на следователя, а се ограничават само с декларативно опровержение.

От писмото им става ясно, че са засегнати от определението "шпицкоманда", тъй като в Уикиречник то било обяснено, като формирование от "хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т.н.".

"Ние не сме, а и не смятаме да ставаме лица със садистични наклонности, криминални престъпници и убийци. Отделно тези от нас, които работят по делото, известно в обществото като "КТБ", бяхме обвинени, че сме унищожили доказателства по същото. Смятаме, че това (освен, че не е вярно) по интересен начин се вписва в атаката, на която сме подложени напоследък от някои журналисти и медии, НПО-та, публични личности и обвиняеми", заявяват в писмото си до ВСС колегите на Атанасов.

Това тяхно наблюдение съвпада напълно с внушението, направени преди седмица от Цацаров, че зад медийните изяви на подчинения му стои обвиняемият за източването на КТБ Цветан Василев. Главният прокурор заподозря тази връзка, тъй като и банкерът използва в свое интервю пред телевизия BiT термина "шпицкоманда". То бе излъчено два дни след първото интервю на Атанасов пред сайта "Биволъ".

"Ние още от началото на делото, виждайки практиките и механизмите на функциониране на КТБ АД, осъзнахме, че множество лица, групи и организации нямат интерес обществото да научи това, което ние сме установили и продължаваме да установяваме. Факти, с които в такъв обем не разполага, която и да е българска институция. А вярвайте ни, че с тях, в негативен план естествено, можем да останем в световната история", лаконично добавят 26-имата разследващи.

Допълват и че са очаквали атаки с наближаването на края на разследването за източване на 206 млн. лева от КТБ, тъй като "е логично засегнатите да направят всичко възможно (а в България това е доста над средните европейски стандарти) делото да не стигне до публичната фаза на наказателното производство, т.е. българския съд".

"Съзнаваме, че всички Вие членовете на ВСС сте изправени пред труден избор. Да направите каквото трябва (и то максимално публично и ясно, за да се отстранят всички съмнения и да се изчисти името ни) с риск да героизирате някого, каквато може би е една от целите на един от многото съвпадащи си интереси. Или да направите по-лесното, да се замаже случаят на принципа "и вълкът сит, и агнето цяло". В такава хипотеза всички ние (а и всички магистрати) бихме имали легитимното очакване за в бъдеще, че всеки от нас може да се яви без каквито и да е последствия пред някоя медия и да твърди дълбоко неверни неща. Включително и такива, уронващи престижа на конкретни магистрати, сочещи че същите извършват престъпления и петнящи името на структурата в която работи, а и на съдебната власт в цялост", завършва писмото на колегите на Атанасов.

Предстои той да бъде изслушан от Етичната комисия на ВСС в понеделник в рамките на предложената от Цацаров проверка на твърденията за това, че Първи сектор в столичното следствие се използва за политически натиск и изнудване на едри бизнесмени.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?