Пеевски е успял да придвижи делото срещу Цветанов от парламентарната трибуна

Следовател Бойко Атанасов

Тотален контрол върху следователите, които работят по ключовите дела и “знаково“ съвпадение на изказването на Делян Пеевски от парламентарната трибуна с началото на разследването срещу Цветан Цветанов. Това е картината в българската прокуратурата, ако се съди по думите на разбунтувалия се столичен следовател Бойко Атанасов пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет.

“Пеевски казваше от парламентарната трибуна: "Господин Цветанов, с вас ще се занимава прокуратурата". Същия ден в следствения отдел идваше разследване срещу него“, разкри Атанасов в понеделник, след като говори пред кадровиците на Темида. Той поясни, че това се е случило в периода, когато "Пеевски ту беше шеф на ДАНС, ту не беше - не се разбра много, - ту беше следовател, ту не беше."

Изслушването на Атанасов от ВСС продължи около два часа в присъствието на 25-ма следователи и прокурори, които се бяха почувствали засегнати от неговите думи през последните седмици. В това число бяха всички следователи, които са част от т.нар. “шпицкоманда“ (по думите на Бойко Атанасов-бел. ред.) в столичното следствие, на които се разпределят всички дела срещу високопоставени политици и държавни служители. Те формално отрекоха неговите твърдения, но изслушването им само задълбочи съмненията.

В поредица от интервюта, а и сега пред ВСС, Бойко Атанасов каза, че има пълен контрол върху разследването на знаковите дела в столичния следствен отдел. По-рано той бе казал, че Цацаров е нареждал да се образуват дела срещу политици и бизнесмени, които се водят срещу неизвестен извършител, за да може хората да се поставят под контрол. Атанасов беше обяснил, че водените по подобен начин производства по един или друг начин винаги са обслужвали Делян Пеевски и кръга около него.

Пред ВСС той допълни картината с информацията, че въпросната “шпицкоманда“ гледа общо 120 дела, но 115 от тях се водят срещу неизвестни извършители. Атанасов призова ВСС да поиска информация от ГДБОП и ДАНС какви преписки са водени срещу следователите, за да се разбере дали те не се контролират по някакъв начин.

Той “допусна“, че ако Етичната комисия не изиска информация от службите какви преписки се водят, данните може и да започнат да изтичат “оттук-оттам“.

Следователят каза, че има десетилетна практика делата срещу високопоставените лица да се водят срещу неизвестен извършител. Той призова ВСС да изиска запис от срещата между прокурорите, следователите и главния прокурор Сотир Цацаров, за да добие съветът представа как свободно се цитират досъдебни производства, за които голяма част от следователите няма как да имат информация.

Откъде има тази информация?

Бойко Атанасов каза пред ВСС, че е бил назначен за шеф на “шпицкомандата“ през 2013 година и много добре знае как тя функционира. Още при назначението му дошъл при него тогавашния му пряк началник Петьо Петров – Пепи Еврото и му казал, че при него ще дойдат дела срещу управляващите.

“Аз съм присъствал на срещи с Петьо Петров и знам как се работи по тези дела. Давани са инструкции как да се работи. Винаги е било казвано, че инструкциите са съгласувани с главния прокурор“, каза Атанасов и допълни, че от следователите е изисквано да докладват устно какво правят по делата, което не е разрешено от закона.

Магистратът разказа, че сам е ставал жертва заради работата си в следствието. Той обясни, че бившият градски прокурор на София Николай Кокинов го е викал, за да му каже, че срещу него има досъдебно производство, което се води срещу неизвестен извършител, но засега са предотвратени претърсванията. После цивилно лице е направило опит да го изнудва с информация, че службите го разработват.

Имало е случай, в който са му казали, че ВСС може да го избере за шеф на районната прокуратура в Кюстендил, ако се откаже да работи по определено дело. Атанасов каза, че моментално е прекратил участието си в конкурса.

Сигнал срещу Цацаров

Следователят каза, че вече е подал сигнал до ВСС за системно неизпълнение на задълженията от страна на главния прокурор. Сотир Цацаров не бил създал условия за работа на следствието, като например осигуряване на техника за видео и аудиозаписи на разпитите. Наскоро научил, че секретарките и помощниците на главния прокурор обаче били наградени с мобилни телефони.

Той даде идея на ВСС да попита градския прокурор на София Христо Динев защо по изключително тежки дела работят предимно командировани прокурори от районните прокуратури. Атанасов даде за пример как по делото “Яневагейт“ работят двама командировани военни следователи и двама командировани районни прокурори. Следователят призова да се попитат хората в следствения отдел дали някой там работи в условие на конфликт на интереси.

Отговорът бе групов: “Пълни лъжи“

Следователите и прокурорите, които станаха мишени на разкритията на Бойко Атанасов, почти в един глас отговориха, че той лъже. Съмненията обаче останаха.

Първи пред ВСС говори началникът на столичното следствие Иван Иванов и отрече всички твърдения за натиск върху следователите по делата. Той обаче призна, че има властта да заобикаля системата за случайното разпределение на делата с опцията “Определен избор“. Така следователят може да насочва делата към когото си иска.

Иван Иванов каза, че висопоставените прокурори не казвали как да се работи по знаковите дела, но давали “колегиални съвети“ като хора с по-голям опит. “Ние сме като войници в боя и колегите с по-голям опит биха могли да ни дадат съвет“, каза той. Иванов отхвърли твърдението на Бойко Атанасов, че е бил наказан за неблагоразумието си да говори с мигновено разпределение на три нови дела.

Шефът на следствието потвърди, че наистина тези дела са му разпределени, но това било наложено от изравняване на натоварването между трите сектора в столичното следствие. Минути по-късно се разбра, че Атанасов работи във 2-ри сектор, който и без това е най-натовареният и за никакво изравняване не може да се говори, защото други гледат по-малко дела.

Шефката на т.нар. “шпицкомандата“ (Първи сектор в столичното следствие - бел.ред.) Илиана Кирилова също отхвърли твърденията, че работи под натиск. Тя каза, че не вижда проблем делата да се водят срещу неизвестен извършител и също говори за колегиалната помощ на високопоставените прокурори. Кирилова изкара своя сектор толкова демократичен, че обясни как следователите сами си избирали по кои дела да работят.

“Събираме се с колегите и ги питам кой има възможност да помогне на колега (с тежко дело или неотложни процесуални действия - бел.ред.)“, обясни тя, "четкайки" постоянно членовете на ВСС с прозвището “висши магистрати“, каквито те не са. Накрая тя приключи изказването си с думите, че в следствието и във ВСС трябва да важи принципът “Единението прави силата“, защото „ние се уповаваме във вас (във ВСС – бел. ред)".

Следователите от т.нар. "шпицкоманда" обявиха, че всички застават зад нейните думи.

Показания даде прокурорът по делото “КТБ“ Иван Гешев, който значително по-разумно и структурирано обясни, че Бойко Атанасов разпространява невярна информация за работата в следствието, за работата им заедно и за прекратяването на някои знакови дела. Неговата колежка от прокуратурата Данаила Димитрова също каза, че се чувства “много обидена“ от лъжите на Атанасов, който е поставил колегите си в ситуацията да доказват отрицателни факти.

“Той не каза нищо конкретно“, обясни тя и се зарече да си търси правата в съда.

Всичко това бе закрито с изказването на следователя пред пенсия Красимир Алексиев, който избухна: “Всичко е лъжа и трябва да се разчепка. На такъв колектив (в следствието) може да завиди всяко учреждение. Аз се чудя каква е тая злоба, колеги. Цяла България, целият свят го слуша (този Атанасов) каква е българската прокуратура…“

Алексиев приключи патетичното си изказване с твърдението, което предизвика смях в залата: “За 40 години служба никой не ми е оказвал въздействие, особено г-н главният прокурор и неговият заместник“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?