Провали се сделка на Делян Пеевски за "Ботев" – Пловдив

Провали се сделка на Делян Пеевски за "Ботев" – Пловдив
Нашумелият покрай няколко скандала зам. - министър на извънредните ситуации Делян Пеевски е преговарял с пловдивския бизнесмен Димитър Христолов за акциите на футболния клуб "Ботев". Това съобщи в понеделник кметът на Пловдив Славчо Атанасов, за да опровергае информациите, че общината участва в сделката по прехвърлянето на акциите.

"Това си е търговска сделка между Димитър Христолов и кандидатите за нови собственици и ние не участваме в нея. От общината просто събрахме на една маса него (Димитър Христолов – бел.ред.) и Делян Пеевски. Искаме само да помогнем на "Ботев", който е клуб със славна история и трябва да излезе от тежкото положение", заяви пред БТА Атанасов.

Той добави, че оттук насетне общината не може да отговаря как ще протекат тези преговори, тъй като не е страна в тях. По-късно в понеделник обаче майката на Пеевски – Ирена Кръстева съобщи, че сделката засега се проваля, защото Христолов "не е изпълнил задълженията си по предварително споразумение да представи в понеделник (22.12. 2008 г.) пред нотариус акциите на клуба".

Ирена Кръстева е бившата шефка на спортния тотализатор. Тя заемаше този пост при управлението на НДСВ и ДПС. В момента тя е управител на "Нова медийна група холдинг" АД, която притежава вестниците "Монитор", Телеграф" и "Политика", както и великотърновската "Издателска къща Борба" ЕООД с едноименния регионален вестник. Към медийните си придобивки тя наскоро прибави и групата на Любомир Павлов – ТВ7, вестника и сайта "Експрес". Така близката до ДПС фамилия създаде своеобразна медийна империя.

Сега явно интересите им се насочват и към футбола.

Още преди да стане известно, кои са мераклиите за акциите на "Ботев" – Пловдив спортните медии съобщиха, че сделката е под въпрос, защото собственикът на футболния клуб Димитър Христолов искал цялата сума, която е от порядъка на 2 млн. лева, да му бъде изплатена в брой още при подписването на договора.

Спортните сайтове съобщиха, че този вариант не устройва купувачите, защото те предлагали да платят сумата на няколко вноски заради съмнения, че впоследствие може да излязат скрити задължения на клуба.

Според запознати Христолов е трябвало да получи за дяловете си в Ботев около 2.7 млн. лева, като почти 700 хил. лева вече са били дадени като капаро и покриване на някои неотложни задължения. Щом сделката се проваля, Митьо Селския, както феновете на "канарчетата" го наричат, ще трябва да връща парите.

Преди две седмици депутатът от "Атака" Митко Димитров изпрати сигнал до главния прокурор, ДАНС, Комисията за финансов надзор и НАП с искане за проверка на парите, с които оперират Ирена Кръстева и Делян Пеевски.

Според народния представител проверката се налага предвид на бившия статут на Кръстева и сегашния на Пеевски като високопоставени държавни служители. Според него трябва да се види с какъв капитал оперира фамилията, изплатени ли са задълженията към фиска и какво е финансовото състояние на търговските дружества, в които те участват. По думите на Димитров основание за сигнала е общественото подозрение, че средства със съмнителен произход позволяват на Кръстева и на Пеевски да се превърнат в медийни магнати.

Ирена Кръстева е съдружник с шефа на "Корпоративна банка" Цветан Василев в собствеността на вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", както и с адвоката Тодор Батков, издател на "Стандарт" и собственик на ФК "Левски", в собствеността на "ИПК-Родина".

Управители на "Нова българска медийна група" са Ирена Кръстева и синът ѝ Делян Пеевски

След сделката за ТВ7 и "Експрес", станала известна в началото на месеца, се заговори, че Кръстева има интерес и към пловдивския вестник "Марица".

Още по темата
Още от Спорт

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?