Парите на Ирена Кръстева били чисти, според прокуратурата

Парите на Ирена Кръстева били чисти, според прокуратурата

Няма данни за неправомерно придобиване на средствата, с които близката до ДПС и БСП Ирена Кръстева закупи редица медии в последните три години. Това е установила проверка на Върховната касационна прокуратура (ВКП) по искане на парламентарната комисия за борба с корупцията. В четвъртък вечерта на кратко заседание на комисията председателят ѝ Бойко Великов (БСП) е предложил разглеждането на случая да бъде прекратено.

През декември депутатът от "Атака" Митко Димитров поиска ДАНС, прокуратурата, данъчните и комисията срещу корупцията в парламента да проверят с какви средства Ирена Кръстева, която преди да се впусне стремглаво в медийния бизнес, при управлението на НДСВ и ДПС бе председател на Българския спортен тотализатор с държавна заплата, и нейният син – зам.-министърът в Министерството на извънредните ситуации Делян Пеевски, също със заплата от парите на данъкоплатците, имат средствата за централни и регионални медии.

Проверката на прокуратурата е установила, че медийните сделки на Кръстева са осъществени с кредити, гарантирани със закупените активи. По всяка вероятност кредиторът е "Корпоративна търговска банка", още повече, че неговият мажоритарен собственик и председател на УС Цветан Василев е член на управата на ИПК "Родина". Печатницата мина под контрола на Кръстева, след като тя закупи повечето от медиите, които са акционери в нея.

Самият Василев нееднократно е отричал да има нещо общо със сделките на Кръстева, а в самата банка наскоро като акционер влезе омански инвестиционен фонд, което допълнително замъглява схемата със собствеността върху една значителна част от медиите у нас.

Изводът за чистотата на парите на Кръстева е логичен завършек на проверката, след като се оказа, че данъчните не откриха нарушения, а и от ДАНС вероятно не са намерили факти за нещо съмнително, което да са изпратили на прокуратурата.

Оглавяваната от Кръстева "Нова българска медийна група" придоби групата вестници "Монитор", Телеграф" и Политика", след това в. "Експрес", великотърновския "Борба", едноименното издателство, телевизия ТВ7, както и мажоритарния пакет от ИПК "Родина". Кръстева бе на крачка и от покупката на закъсалия пловдивски футболен клуб Ботев, но преговорите се провалиха.

Последният "удар" на Кръстева или на тези, които стоят зад нея, е почти сигурният ѝ договор чрез контролираната от нея компания "Обединени български вестници" с Министерството на финансите за изграждането на нова сграда на НАП срещу придобиването на три първокласни сгради в центъра на София и апетитния терен под сегашното високо тяло на ИПК.

Според депутати от опозицията никоя институция не си е направила труда да извърши сериозна проверка на капиталите на Кръстева поради политическия ѝ гръб и "удобната ѝ близост" с управляващите.

Впрочем по повод на последната скандална сделка на медийната шефка – за строежа на нова сграда на НАП, депутатът от БСП Татяна Дончева, която е един от добре осведомените народни представители, се опита да прогнозира, че Кръстева и синът ѝ Пеевски би трябвало да си имат "сериозни неприятности със закона след проверката на ДАНС на капиталите им".

"Ако в страната има служби за сигурност и правосъдна система, те трябва да попаднат под ударите им", направи важната уговорка Дончева веднага след като стана ясно, че правителството е дало принципното си съгласие за сделката за НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от България