Волейболната федерация сътвори нов скандал

Радостин Стойчев разбрал след медиите, че е уволнен

Казийски обмисля да напусне националния отбор

Радостин Стойчев, сн. БГНЕС

Радостин Стойчев е научил след медиите за собственото си уволнение от поста треньор на националния отбор по волейбол. Решението за уволнението му е било взето в неделя на среща на Управителния съвет на волейболната федерация, след загубата в събота вечер от Германия с 1:3 на полуфинала на олимпийската квалификация.

Стойчев обаче не е бил уведомен за решението, нито канен за разговор, и научил за него по-късно на входа на зала "Арена Армеец", където отивал да гледа финала на турнира между Германия и Италия.Половин час по-рано журналистите са били уведомени на специална пресконференция.

"Секретарят на федерацията ми каза, че управителният съвет ме е освободил. Преди две минути ме информира, след като ме чакаше на входа на залата. Днес не съм разговарял с никого от УС освен с Иво Константинов. Той сутринта ми се обади, като ми каза, че ще ми звънне за някаква среща по-късно, но след това не ми се е обаждал", разказа Радостин Стойчев пред телевизия "Канал 3".

Той обясни, че от началото на квалификационния турнир не е имал никакъв контакт с президента на волейболната федерация Данчо Лазаров.

Самият Стойчев бил сигурен, че при провал ще бъде уволнен. В неделя сутринта пък волейболистите от националния отбор са го повикали, за да му кажат, че хора от федерацията им звънели, "да ги навиват да говорят за моето уволнение".

"През зимата дойдох, за да си подам оставката, но ме помолиха да не го правя, защото било в интерес на волейбола. Тогава лично премиерът Бойко Борисов и Стефка Костадинова ме убедиха, че трябва да продължа да работя. Не горях от желание, но мислех, че наистина работя за българския волейбол, а не за федерацията", заяви Стойчев.

"Опитах се да направя нещо за волейбола в България. Исках да подобря организацията, като започнем от детско-юношески спорт, но уви. Те постоянно се страхуваха, въпреки че им заявих категорично, че нямам апетити към ръководни постове. Аз не мога и не искам да бъда симпатичен на всички. Не съм предполагал, че ще се излее такава помия върху мен. За мен обаче е важно, че обикновените хора ни подкрепят. И сега ни скандираха имената, като идвахме към залата. Благодаря им. Не смятам да се поддавам на евтини провокации и интриги, каквито има в момента. Българският волейбол и България са над личния интерес. Важно е да сме на олимпиадата и младите да се развиват", каза още един от най-успелите волейболни треньори в света.

Той беше многократно и бурно аплодиран от публиката в зала "Алена Армеец" по време на мача Италия-Германия в неделя вечер. Още при влизането му в залата публиката стана на крака и го аплодира, а после започна да скандира "Радо Стойчев, Радо Стойчев,..." и разпъна знамена с името му. После повече от час бившият национален треньор се снима с привърженици и раздаваше автографи.

Междувременно, след като разбра за уволнението на треньори си в италианския "Тренто", звездата Матей Казийски обяви, че обмисля да напусне националния отбор.

"Не искам на този етап да коментирам смяната на Радостин Стойчев. Дали ще остана в отбора? Няма да коментирам. Не знам още. Ще кажа мнението си в сряда, или до сряда, не знам точно кога", каза Казийски пред "Канал 3".

Казийски защити решението на треньора да го смени в третия гейм на мача с Германия. От своя страна капитанът на националния отбор Владимир Николов каза, че не приема нито смяната на Казийски, нито евентуалното му оттегляне от националния отбор.

"Не коментирам подобно решение, просто не го разбирам", каза Николов.

По-рано в неделя, още преди новината за уволнението на Стойчев, пред сайта bgvolleyball.com членът на управителния съвет на волейболната федерация Борислав Кьосев обясни, че крайното решение за щяло да бъде взето от "големите началници" - премиерът Бойко Борисов и спортният министър Свилен Нейков щели да имат "последната дума" дали Стойчев да остане треньор или не.

Кьосев обвърза решението и с нужните средства за домакинство на България на някоя от предстоящите през юни допълнителни квалификации за олимпийските игри. "То е ясно - отново струва пари. Нейното организиране, дори и да сме одобрени като домакини, също зависи от премиера и спортния министър, които ще кажат дали ще отпуснат пари", каза Кьосев.

Въпросът за парите очевидно е бил решен положително, тъй като в края на краищата страната и зала "Арена Армеец" ще бъдат домакини на още един квалификационен турнир – от осми до десети юни. В него съперници на българските волейболисти за едно място на Олимпиадата този път ще бъдат отборите на Франция, Египет и Пакистан.

Първоначално двете квалификации на европейска земя бяха предвидени във Верона и Берлин. Верона обаче отпадна, след като Италия се класира за олимпийския турнир с победата снощи в София срещу Германия с 3:2 (25:22, 26:24, 19:25, 22:25, 15:12). Така българското домакинство стана възможно.

"Държа да подчертая и да благодаря изключително много на правителството, което позволи и финансови подкрепи нас и спорта, за да проведем следващите квалификации отново в София в зала "Арена Армеец", заяви шефът на волейболната федерация Данчо Лазаров.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт