Реалният строеж на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" може да започне през 2019 г.

Ако през следващата година Министерският съвет вземе решение да се изгражда нова ядрена мощност на територията на АЕЦ "Козлодуй" и през 2014 г. се проведе процедура за избор на технологията и изпълнител на проекта, реалният строеж на VІІ блок може да започне през 2019 г.

Това съобщи в сряда Ивайло Нинов, началник отдел "Инвестиционни проучвания и инженеринг" в проектната компания "АЕЦ "Козлодуй- Нови мощности", по време на общественото обсъждане в Козлодуй на оценката за въздействие на бъдещия инвестиционен проект върху околната среда.

Екооценката е изработена от консорциума "Дикон-Аскона Инж" и предвижда две възможности за технологията на новата мощност – напълно нов реактор или използване на изработения от руската "Атомстройекспорт" реактор за спряната АЕЦ "Белене" с конвенционална турбинна част от друг доставчик. Реакторът трябва да бъде леководен с вода под налягане от трето поколение или трето поколение плюс с инсталирана електрическа мощност от 1200 мегавата.

Със същите опции е изработеното от американската "Уестингхаус" предпроектно проучване за новата ядрена мощност, чиито икономическа обосновка и анализи за цена обаче не се обявяват.

Развитието на проекта в момента е на етап "избор на площадка за новата ядрена мощност" след даденото в началото на септември разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за се предложи един от разглежданите четири терена за новия реактор. В момента на тях се извършват геоложки и други проучвания, които ще бъдат представени отново в АЯР за окончателно решение, каза Нинов.

По време но обсъждането на оценката за въздействие върху околната среда на проекта на новия реактор кметът на община Козлодуй Румен Маноев заяви, че местната власт и хората "осъзнато, трайно и мотивирано" поддържат изграждането на нова ядрена мощност на територията на общината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?