Заради краткия срок за номинации и формалната прозрачност

Реформаторският блок иска НС да отмени процедурата за главен съдебен инспектор

Реформаторският блок иска НС да отмени процедурата за главен съдебен инспектор

Реформаторският блок настоява със своя публична позиция Народното събрание (НС) да отмени откритата в четвъртък процедура за избор на главен съдебен инспектор. Като причина от новата коалиция посочиха изключително краткия срок за номинации, който няма да даде възможност за прозрачно обсъждане и обоснован избор.

Депутатите от управляващото мнозинство обаче едва ли ще обърнат внимание на този призив, тъй като близо година след изтичането на законния мандат на досегашния шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ана Караиванова, те се разбързаха да изберат неин наследник заради очакваните критики по темата в предстоящия доклад на ЕК.

"След този дълъг срок на бездействие, приетата вчера от Народното събрание процедура за избор на главен инспектор дава възможност от едва пет работни дни за внасяне на кандидатури. С това си решение, Парламентът за пореден път се опитва да предреши избора на ключова позиция в управлението на съдебната система, назначавайки удобен на сегашното управление и зависим главен инспектор", смятат от Реформаторския блок.

Номинации за поста се приемат до 27 декември, като до два месеца след това НС ще трябва да гласува кандидатурите. Както Mediapool вече писа за фаворит се смята съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева, която ръководи състава, оневинил Ахмед Доган за конфликт на интереси за консултантския хонорар от 2 млн. лв. за хидровъзела "Цанков камък". По неофициална информация името ѝ е лансирано от ДПС, а в БСП и ГЕРБ се приема без особени възражения.

"Срокът за представяне на кандидатури трябва да бъде достатъчно дълъг, като предвиди изрични проверки на кандидатите от страна на държавните институции с компетентност за резследване на корупция и злоупотреби с власт и да даде възможност за реално публично изслушване с участие на граждански организации. Спазването на такава процедура, която Реформаторският блок определи като операция "Чисти ръце", е абсолютно условие за прекъсване на влиянието на мафиотските интереси в съдебната система", пишат още от дясно-центристката коалиция.

В позицията се припомня, че едно от предложенията за съдебна реформа, предлагани от блока, е номинации за ръководни постове в съдебната система да могат да се правят и от неправителствени организации, а не само от парламентарно представени партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България