С "Турски поток" транзитните приходи щели да скочат в пъти

На газовата борса вече са сключени осем сделки на доста под регулираната цена

Владимир Малинов, сн. БГНЕС

След пълната реализация на продължението на газопровода "Турски поток" на българска територия страната ни ще увеличи в пъти приходите си от транзит на природен газ. Вместо досегашните 140 млн. долара годишно за преноса на суровината по празния вече Трансбалкански газопровод, държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще получава 400 млн. лв. годишно, каза изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов ред БНР в неделя.

Той съобщи още, че от 2 януари през газовата борса на страната са сключени осем договора за доставка на синьо гориво па цена доста под определената от енергийния регулатор и по всички контракти доставчиците са частни компании, а не държавната "Булгаргаз".

Малинов обясни, че от 1 януари 2020 г. руският газ за България идва през Турция, а Транбалканският газопровод е празен. През новата входна точка "Странжа 2" на границата ни с Турция се извършват и доставките на руски газ за Гърция и Северна Македония и дори за самата Турция.

"Природният газ идва от Турция, минава през нас и се връща обратно в Турция - през "Турски поток" влиза в компресорна станция "Странджа", на българска територия. Ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който до момента доставяхме газ за Турция, го връщаме обратно в Турция. От което продължаваме да получаваме приходи", обясни странния подход Малинов..

"Считано от 1 януари липсва поток на природен газ по Трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е готова да поеме такъв поток, ако има необходимост", каза шефът на газовия оператор. Той припомни, че през декември 2019 г. бе препотвърдено споразумението с операторите на Румъния, Украйна и Молдова, благодарение на компресорните им мощности има готовност за обратно транзитиране на газ към Румъния, Молдова и Украйна при наличие на интерес. Така е отворен достъпът на втечнен газ от Гърция. Увеличен е капацитетът на мрежовата точка на гръцката граница - Кулата – Сидирокастро, и той вече е над 2.2 млрд. куб м годишно. "Реверсивният поток, част от концепцията за Вертикалния газов коридор, вече е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните нива позволяват, може да се транспортира природен газ във всички посоки“, допълни Малинов

Той припомни, че промяната на входната точка на руския газ у нас от "Турски поток" ще спести между 70 и 80 млн. лв. на "Булгаргаз" от транзитни такси, които румънският оператор вдигнал за Трантсбалканския газопровод. По думите му плюсовете от реализирането на "Турски поток", наричан у нас "Балкански поток", са сигурност и икономическа целесъобразност и това ще се отрази върху крайните цени и върху крайния потребител.

Малинов отбеляза още, че транзитният договор между ръководената от него компания и руската "Газпром експорт" ще продължи да съществува до 2030 г., до когато е сключен.

"Договорът ще продължи да съществува и ще продължим да получаваме транзитни такси според разстоянието и обемите на пренесения природен газ до 2030 г. В определени периоди ще се пренасят по-малки количества и приходите ще са по-малки", отбеляза той.

По думите му обаче като цяло "Булгартрансгаз" не само нямало да загуби от този маршрут, който в момента носи на компанията 140 млн. долара годишно, а дори щели да се увеличат приходите от транзит на газ през страната ни.

Според него при пълната реализация на "Турски поток" на наша територия, което се очаква да стане през 2021 г., газовият оператор щял да увеличи с пъти приходите от газов транзит и да печели по 400 млн. лв. годишно от преноса.  По думите му тези прогнози са на правени на база сключени договори за пренос на газ. Малинов отбеляза още, че 90 процента от капацитета на т. нар. "Балкански поток" е  резервиран не само от "Газпром", а и от швейцарската МЕТ, която в момента била много активна на българския пазар. Той отново не каза обаче какво е съотношението на доставките на "Газпром" и МЕТ през "Турски поток". Твърденията са, че всъщност МЕТ ще осигури малки количества за газопровода и то на принципа на  преотстъпено право от "Газпром". Реално става въпрос все за руски газ.
 
Малинов заяви, че към момента няма неизпълнение на транзитния договор с "Газпром експорт" и не може да се говори за неустойки.

Той увери, че България и "Булгартрансгаз" ще останат на газовата карта на Европа:

Газовият шеф съобщи още, че от началото на функционирането на газовата борса в България, извън количествата на "Булгаргаз" пускани през декември, от 2 януари досега са сключени  осем двустранни сделки. По нито една от тях не е доставчик "Булгаргаз", а са други компании, заяви Малинов.

"Сделките са на доста под регулираната цена, одобрена от 1 януари от енергийния регулатор. Това означава, че интерес към борсата има дори и  между почивните дни. Има регистрирани 14 ползватели, които започват активно да участват на борсата. Ценовите сигнали, които се дават от тези сделки, показват, че има смисъл. Освен до либерализация, това ще доведе и до по-добри финансови и икономически условия", смята Малинов.

Той обясни, че от 2 януари на газовата борса се предлагат краткосрочни продукти в рамките на деня, ден напред, уикенд продукти, такива за балансиране на потребителите и самия оператор. месечни, тримесечни и годишни продукти и брокерска услуга, която да позволи на крайните потребители да могат да ползват услугите на търговците.

"Булгартрансгаз" има над 50 регистрирани ползватели на своята мрежа, седем са компаниите, съхраняващи природен газ в хранилището в Чирен, търговците, внасящи от терминала за втечнен газ Ревитуза, са седем. "Това позволява и дава достатъчно увереност, че те ще търгуват тези количества на борсата", заяви Малинов и припомни, че намеренията на БТГ са да пусне за продажба 49 на сто от дъщерното си дружество газов хъб "балкан", което в момента е оператор на платформата за газова търговия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?