Пълен обрат

Съдът отмени условната присъда на Красьо Черния за лъжесвидетелстване

Обвинението е несъставомерно, тъй като свидетелите не са длъжни да споделят уличаваща ги информация

Красимир Георгиев. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) отмени в четвъртък 2-годишната условна присъда на Красимир Георгиев, добил популярност като неофициалния брокер в съдебната система Красьо Черния, наложена му от Софийския районен съд (СРС) в края на февруари по делото му за лъжесвидетелстване.

 

За новото решение се разбра от съобщение, качено в сайта на СГС, тъй като противно на обичайната практика на магистратите, последното заседание по процеса на втора инстанция по неясни причини не бе обявено предварително.

По неофициална информация на Mediapool основната причина за оневиняването на Георгиев е, че тричленният състав на СГС приема обвинението му за несъставомерно.

Мотивът е, че то е повдигнато въз основа на негови показания, дадени като свидетел по вече прекратеното разследване за търговия с влияние, образувано след избухването на скандала за "пазаруване" на гласове във Висшия съдебен съвет.

Основен принцип в правото е, че всеки свидетел е свободен да не споделя информация с разследващите органи и съда, която би уличила него или негови близки в извършване на престъпление. В този случай СГС е преценил, че Георгиев не е бил длъжен да сподели с прокуратурата, че действително познава магистрати.

Строителният предприемач бе обвинен, че по време на разпит пред Първолета Никова от Софийската градска прокуратура е излъгал, че не познава магистрати. По време на делото в СРС бяха разпитани над десет съдии и прокурори, които заявиха, че се познават с подсъдимия.

Тезата на Красьо Черния през целия процес бе, че на разпита пред прокурор Никова е бил запитан конкретно дали познава "магистрати, които в някакво питейно заведение да са ми предлагали или аз на тях сумата от 200 000 лева или евро", на което той отговорил отрицателно. Това обаче не личало от протокола и така му било скалъпено обвинението в лъжесвидетелстване.

Сред магистратите, уличени в нерегламентирани контакти с Георгиев, бяха шуменският съдия Тодор Тодоров, понижен в ранг след това, отстраненият апелативен прокурор на Пловдив Андрея Атанасов, подалите оставки след сериозен натиск членове на ВСС Стойко Стоев и Иван Димов, както и Румяна Ченалова от СГС, която в момента гледа делото "Октопод".

От избухването на скандала през юни 2009 г. Георгиев категорично отрича някога да е говорил с магистрати за списъци с назначения и за членове на ВСС, които може да "купи" срещу 200 000 евро. Тази информация първоначално бе изнесена на заседание на съвета от Иван Колев.

Срещу Красьо Черния тече и процес за укриване на данъци, по който той бе оправдан на първа инстанция преди три месеца. И двете му оправдателни присъди все още не са окончателни.

Споделяне

Още по темата

Още от България