Съдът в Истанбул освободи задържаните от карамфиления протест

Продължават масовите демонстрации срещу полицейското насилие

Съдът в Истанбул освободи задържаните от карамфиления протест

Съдът в Истанбул освободи всички задържани демонстранти от т.нар  карамфилен протест на площад ”Таксим”. Миналата седмица те излязоха с карамфили в ръка в памет на загиналите при протестите в Турция и срещу полицейското насилие.

На 22 юни полицията задържа общо 27 демонстранти. След това освободи 18 от тях, а останалите 9 задържани изпрати в прокуратурата с искане за постоянен арест.

Прокуратурата прие мотивите на полицията, че задържаните са ”оказали съпротива” на властите и изпрати задържаните в съда с искане да бъдат арестувани. Дежурният съд в Истанбул обаче отхвърли искането на прокуратурата за арест и ги освободи, съобщи CNN-TURK.

В същото време директорът на сигурността на провинция Анталия Мустафа Саалам заяви, че е започнало разследване и дисциплинарно производство срещу полицаи, малтретирали демонстранти по време на масовите протести. Повод за разследването са появили се кадри, заснети от охранителни камери, на които се вижда как полицейски служители малтретират демонстранти още в първите дни на масовите протести в град Анталия.

 Записите от камерите са получени чрез общинската администрация от заместник-председателя на Дружеството на съвременните юристи Мунип Ермиш, съобщи вестник ”Хюриет”.

В Истанбул пък се събраха стотици демонстранти в знак на протест срещу освобождаването на полицай, обвинен в убийството на демонстрант.

 Етем Сарисюлюк, 26-годишен работник, почина миналата седмица, след като прекара няколко дни в интензивно отделение.

 Демонстрантите се събраха в парка Кадикьой Йогуртчу, понеже полицията забранява достъпа до парка Гези.

 Те носеха банери в подкрепа на Етем Сарисюлюк и осъждащи полицейското насилие.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани