Само една обвързваща оферта за “Техноекспорстрой”

Само един кандидат остана на финалната права в конкурса за приватизацията на "Техноекспортстрой", след като единствено "АТ Инженеринг 2000" подаде обвързваща оферта за строителното предприятие. Крайният срок за внасяне на предложението изтече в четвъртък.

В предишния кръг от процедурата участваше и варненската "Хидрострой", зад която стои местният общински съветник Николай Пашов, но ясно се е отказала от надпреварата.

"АТ Инженериг 2000" се занимава със строеж и ремонти на промишлени, административни и жилищни сгради. Сред проектите са жилищният комплекс "Рослин пакт", участва в строежа на търговския център "Ийст Парк". Нейни управители са Илиян Терзиев и Георги Пенев.

Компанията прояви интерес и към първия опит за продажба на "Техноекспортстрой" на явен търг с начална цена от 68 млн. лв., заедно с гръцката "Актор" и "Адванс пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, но нито един от тримата претенденти не се яви на наддаването. Във втория опит за публична продан с начална цена от 60 млн. лв. пък не се включи абсолютно никой. Така Агенцията за приватизация след приватизационен контрол (АПСК) смени начина на продажба на конкурс с оферти според желанието на купувачите.

Предстои конкурсната комисия да отвори офертата и да се запознае по същество с предложението на участника, посочиха от приватизоционното ведомство.

АПСК очакваше "Техноекспортстрой" да привлече кандидати най-вече с имотите си, но за тях се знае прекалено малко, а публичната информация за активите на “Техноекспортстрой” е оскъдна. От финансовите му отчети става ясно, че през последните две години дейността му основно е съсредоточена в България, а обемите на поръчките са повече от скромни. За 2010 г. договорите за строителство са за 12.5 млн. лв.

В активите на “Техноекспортстрой” е дружеството за развойна и научна дейност – “РОССА”. Дъщерната фирма притежава складови и офис площи, които отдава под наем и носи приходи на компанията майка.

Заради излизането на “Техноекспортстрой” от отхвърления от България проект за нефтопровода “Бургас –Александруполус” дружеството е натрупало загуба от 6.4 млн. лв. през 2010 г. “Техноекспортстрой” трупа загуба и от построената родилна болница “Джала” в Либия, която е пусната в експлоатация в началото на 2011 г., но не е ясно кога и дали изобщо ще си прибере парите.

Така през 2010 г. държавното предприятие приключва годината на загуба от близо 8.5 млн. лв. Това все пак е подобрение на финансовия му резултат в сравнение с 2009 г., когато загубата е била 28.2 млн. лв., сочи финансовият отчет на “Техноекспортстрой”.

Дейността на “Техноекспортстрой” зад граница е свързана основно с арабските пазари – Либия, Сирия, Алжир, Мароко, Йемен и Обединените арабски емирства. Това са страни, които преживяха своята арабска пролет и днес все още не са политически стабилни, а в Сирия кръвопролитията продължават.

Най-голяма дейност държавната компания е развивала в друга разтърсвана от размирици африканска държава – Нигерия. Това е ставало чрез смесеното дружество “Техноекспортстрой Найджирия”, където българската строителна компания държи 70% от акциите. Дъщерната компания е реализирала около десетина големи проекта за нуждите на правителството и военните.

Другото работещо задгранично дружество е руското – “ТЕС Р Русия”. През 2010 г. то е завършило ремонта на посолския комплекс на България в Москва. Дружеството има лиценз за главен изпълнител на строително-монтажни работи за високо строителство до 100 м височина.

Третото задгранично дружество - “Техноекспортстрой Мароко”, през последните две години не е развивало дейност, показва финансовият отчет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес