Заради спора с бежанците

Сърбия и Хърватия блокираха движението през общата си граница

Споровете между Хърватия и Сърбия заради нестихващия поток от бежанци ескалира в четвъртък в почти пълно блокиране на движението на хора, автомобили и стоки от двете страни през общата им граница.

Над 44 хиляди мигранти са пристигнали в Хърватия от 16 септември досега, като само за вчерашния ден в страната са влезли 8750 души. До промяната на миграционния поток се стигна, след като Унгария затвори границата си със Сърбия за пришълците и те се насочиха към Хърватия.

Загреб обвини съседната държава, че умишлено пренасочва емигрантския поток и наложи гранични ограничения, като забрани на всички товарни автомобили освен тези, превозващи бързо развалящи се стоки, да влизат от Сърбия и затвори седем от осемте гранични пунктове, твърдейки, че Сърбия трябва да насочи мигрантите и към Унгария и Румъния.

Във вторник сръбският премиер Александър Вучич съобщи, че ако не бъде намерено взаимоприемливо решение с Хърватия до полунощ на 24 септември, Сърбия ще предприеме подготвени от нея "мерки за защита на своите икономически интереси". Премиерът не разкри тяхното съдържание. От канцеларията на правителството в Белград бе съобщено, че премиерът е изпратил до висши служители на ЕС писма за положението по границата.

След като срокът изтече, от тази сутрин Сърбия забрани влизането на товарни автомобили с хърватска регистрация, както и вноса на хърватски стоки като ответна мярка срещу ограниченията, наложени от Хърватия върху преминаването на мигранти през общата им граница, съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович, цитиран от Ройтерс.

В сила е и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки с произход от Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача. Забранено е влизането и на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за всички сръбски ГКПП, включително и за границата с България.

Малко по-късно Хърватия отговори, като въвела забрана на влизането на нейна територия на автомобили със сръбска регистрация и на пътуващи граждани със сръбски паспорти.

"Притежатели на сръбски паспорти и автомобили, регистрирани в Сърбия, не могат да влизат в Хърватия до второ нареждане", казал пред Ройтерс полицейски началник от Баяково – най-големият граничен пункт между двете бивши югославски републики.

От МВнР предупреждават, че е възможно забавено преминаване на товарните автомобили и на граничните пунктове на границата на Сърбия с България поради засилените митнически проверки от сръбските власти за произхода на превозваната стока.

Високопоставени представители на ЕС са направили изявления за необходимостта от спешно възстановяване на движението по Коридор "10".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?