Сърбия няма да подпише предложеното от ЕС решение за Косово

Белград предлага спешно продължаване на преговорите с Прищина

Вицепремиерът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия няма да подпише предложеното ѝ от Европейския съюз решение за Косово, а вместо това ще поиска от съюза повече време, за да договори споразумение, отнасящо се до етническото разделение на бившата ѝ провинция. Това обяви в понеделник вицепремиерът и лидер на доминиращата в управляващата в Сърбия коалиция Сръбска прогресивна партия Александър Вучич, цитиран от сръбските медии. Обявеното от него решение може да коства на Сърбия преговорите за присъединяване към ЕС.

"Правителството трябва да предложи спешното и незабавното продължаване на преговорите (с Косово)," каза пред репортери Вучич. По думите му досегашното предложение, направено с посредничеството на ЕС, "не зачита нашите основни интереси и не бива да бъде подписвано".

Сърбия е под силен натиск от страна на Запада да постигне споразумение с Косово, което се отцепи през 2008 г., преди ЕС да вземе решение дали да започне преговори за членство с балканската страна. Очаква се ЕС да вземе предварително решение този месец.

Ние ще поискаме диалогът да продължи, ние се нуждаем от решение възможно най-скоро, заяви Вучич, след като се срещна с ръководството на своята Сръбска прогресивна партия. Той каза, че правителството ще потвърди решението по-късно през деня.

На 16 април върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще оповести доклад, от който вероятно ще зависи дали ЕС ще започне присъединителни преговори със Сърбия тази година - процес, който ще доведе до реформи и ще помогне за привличането на инвеститори в боледуващата сръбска икономика, най-голямата в бивша Югославия.

90 процента от 1,7 милиона жители на Косово, което обяви независимост през 2008 г., са албанци. Сърбия запази влияние върху северно Косово, където около 50 000 сърби живеят де факто в разделение от младата държава. ЕС казва, че на разделението трябва да бъде сложен край, а Сърбия и Косово трябва да нормализират отношенията си.

Преговорите между Белград и Прищина бяха прекъснати миналата седмица без да бъде постигнат резултат. Сърбия каза, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън е поставила вторник като краен срок за приемане на предложението, което има за цел да реинтегрира населения със сърби север в останалата част от Косово.

Обявяването на решението бе предхождано от серия консултации на премиера Ивица Дачич с лидерите на партии и от среща на държавното ръководство.

В Брюксел не ни беше дадено предложение, а ултиматум. Някой под лозунга за премахване на паралелните институции възнамерява да премахне сърбите като паралелен народ. Натъкнахме се на стена. Диалогът се превърна в преговори за независимостта на Косово. Никой в Сърбия не е упълномощен за такива преговори, заяви президентът на Сърбия Томислав Николич след разговори с президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик.

Николич добави, че ако продължи натискът на ЕС, ще настоява преговорите да се върнат под егидата на ООН.

Премиерът Ивица Дачич пък заяви, че вторник не е денят "Д". Правителството е готово  за продължаването на диалога и в наш интерес е да постигнем трайно стабилно решение, както е и в наш интерес продължаването на европейския път, който никой във властта не поставя под въпрос, каза Дачич.

Той добави, че в контактите с дипломати Сърбия полага максимални усилия да се стигне до компромис по въпроса за правомощията на Асоциацията на сръбските общини, особено в областта на полицията и правосъдието.

Белградският вестник "Вечерне новости" твърди, че западните центрове на влияние вече са изпратили предупредителни сигнали, че Сърбия може да бъде изправена пред жестоки икономически последици, а "в играта" било и евентуално премахване на безвизовия режим с ЕС. Затова целта на Белград била Сърбия да не бъде обвинена за провала на диалога. Ръководството на сръбската държава същевременно очаква усилията, които през последните месеци бяха вложени, за да се стигне до компромисно решение с Прищина, да бъдат признати в Брюксел, Берлин и Вашингтон. А докладът, който шефът на европейската дипломация Катрин Аштън ще представи на 22 април на министрите на външните работи на ЕС, да бъде с позитивни нотки, дори и да не бъде постигнато споразумение за Косово.

И на западните центрове на влияние не е удобно прекъсването на диалога, тъй като не желаят регионът отново да бъде дестабилизиран и това е картата, на която Белград възлага големи надежди вече няколко дни, твърди вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани