САЩ засега не са поискали да разположат танкове в България

Плевнелиев: Ще се отнесем отговорно към подобно предложение

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Засега САЩ не са предложили на българското правителство да разполагат военни и тежка техника в България, съобщи президентът Росен Плевнелиев в понеделник.

"Към момента следим процеса на взимане на решение във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено тези по източната граница", коментира Плевнелиев.

Българският президент заяви, че в рамките на решенията на НАТО страната ни допринася и действа отговорно за колективната отбрана и коментира, че ако има допълнителни механизми и идеи по линия на двустранното сътрудничество, например между България и САЩ, българската страна ще се отнесе отговорно тогава, когато получи конкретни предложения.

Американският вестник "Ню Йорк таймс" съобщи преди дни, че като значителна крачка за възпиране на възможна руска агресия в Европа Пентагонът готви разполагане на танкове, бронирани машини и друго тежко въоръжение за нуждите на около 5000 американски войници в няколко балтийски и източноевропейски страни.

Ако предложението бъде одобрено, ще представлява първото разполагане на американско тежко военно оборудване в страните нови членки на НАТО в Източна Европа – някагошна част от съветската сфера на влияние, пише изданието и добавя, че тази стъпка е резултат от тревогата и част от военното планиране в НАТО, предизвикани от руската анексия на Крим и войната в Източна Украйна.

Според вестника става дума по-конкретно за въоръжение за около 150 американски военни във всяка от трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония. Също толкова, а може и за осигуряване на батальон, т.е. бойна част от около 750 души, може да има във всяка от трите източноевропейски страни членки - Полша, Румъния и България, а може би и в централноевропейската Унгария. Става дума за складиране на бойна техника, която при нужда бързо да е на разположение на прехвърлените в тези страни военни.

Плевнелиев коментира още в понеделник, че очаква "много скоро" да преминем към първия етап на присъединяването на България към Шенгенското пространство – с водните и въздушните граници.

"До поемането на председателството на България в ЕС през 2018 година си поставяме още няколко амбициозни цели, които да изпълним за интеграция на страната ни към съюза, а имено да се присъединим към Шенгенското пространство, Единия банков надзорен механизъм и към Европейския енергиен съюз", каза Плевнелиев след среща с президента на Португалия Анибал Каваку Силва в София.

България твърди, че е изпълнила всички технически изисквания за присъединяване към зоната за свободно пътуване, но редица страни имат резерви заради слабите резултати в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Страната ни към момента не е предприела и реални стъпки за присъединяване към Единия банков надзорен механизъм. България към момента подкрепя Европейския енергиен съюз, но все още не е създаден.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?