mediapool.bg Ти си това, което четеш

Шефът на ключовия ВКС открито зае страната на съдебната реформа

Върховният административен съд официално е против
13:15 | 03 юли 2015 | 0 коментара

Лозан Панов, сн. БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов открито се ангажира с провеждането на съдебната реформа и енергично подкрепи в петък усилията на правосъдния министър Христо Иванов. На другия полюс застанаха от Върховния административен съд (ВАС), който обяви, че конституционните промени не могат да се приемат от обикновено Народно събрание.

"Така не може повече да продължава, реформата трябва да се случи. Промените в конституцията трябва да бъдат гласувани поне на първо четене през тази сесия на Народното събрание", обяви в петък Лозан Панов на дискусия, организирана от Съюза на съдиите в България.

Това е първата сериозна прореформаторска заявка на новия председател на ВКС, който е един от тримата "големи" в системата. В същото време другите двама "големи" в съдебната власт в лицето на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев са най-сериозната опозиция на реформата.

Преди два дни пленумът на касационния съд също подкрепи реформаторския пакет, който цели утвърждаването на съдийската независимост. Съдиите от ВКС поискаха дори още по-радикални промени за намаляване на политическото влияние във Висшия съдебен съвет.

Съдия Панов похвали специално усилията на министър Христо Иванов: "Досега не е имало толкова активно участие на министъра на правосъдието с толкова мащабна реформа. Сега е ред на законодателната власт".

Шефът на ВКС цитира председателя на Окръжен съд – Силистра Людмил Хърватев, който се превърна в най-цитирания съдия от дебата по реформата с изказването си: "Не е важно кой точно е авторът на промените в Закона за съдебната власт, в този момент ние съдиите сме авторите".

Христо Иванов благодари на Лозан Панов за подкрепата и обясни, че вече няма съмнение, че именно съдийската общност е автор на реформата, защото тя се е случила именно по нейна инициатива.

На обратния полюс очаквано застана Върховният административен съд, чийто Пленум официално се обяви против предложенията за промени в конституцията. Пленумът бе свикан по спешност, след като в началото на седмицата ръководството на ВАС качи на сайта си непредставително мнение на шестима свои съдии, посочени лични от шефа Георги Колев. Така съдът се яви в конституционната комисия без официална позиция.

Сега обаче Пленумът на ВАС официализира позицията на ръководството, че само Велико Народно събрание може да приеме промените в конституцията. Така ВАС се нареди до Асоциацията на прокурорите, Висшия съдебен съвет (ВСС) и съдебния инспекторат. Реформата се подкрепя от Върховния касационен съд, президентството, Министерството на правосъдието и адвокатурата. Зад нея стои и най-голямата съдийска организация в лицето на Съюза на съдиите в България, в който членуват над 900 съдии.

По информация на "Съдебни репортажи" само 15 съдии от Върховния административен съд (ВАС) са подкрепили приемането на конституционните промени.

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: