Симеон взе оставки, “бунтът” приключи

Симеон взе оставки, “бунтът” приключи

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски поиска и получи оставките на сегашното партийно ръководство, но не и на парламентарната група (ПГ) и министрите. Това стана във вторник, когато Симеон е говорил директно пред депутатите, министрите и зам.-министрите на НДСВ на заседание на “Врабча” 23 за пръв път след откритото си писмо миналия четвъртък, с което се закани за “радикални промени” в ПГ.

След 20-минутното изявление на царя не е имало възможност за обсъждане. Сред самите участници имаше разнобой дали Сакскобургготски е поискал оставка само на заместниците си или на целия Политически съвет (ПС).

В ръководството на партията са заместник-председателите на НДСВ Пламен Панайотов, Долорес Арсенова, Соломон Паси, Николай Свинаров, Милен Велчев, секретарят Владимир Дончев и говорителят Станимир Илчев.

Към момента писмени оставки са подали Велчев, Арсенова и Дончев, обясни Сакскобургготски пред журналисти, който излезе пръв от заседанието, но не съобщи нищо конкретно за взети решения. Заяви само, че предложил промени и предстои да се вземе политическо решение, което щяло да е вътрешно, а не публично.

Малко по-късно и останалите членове на ръководството бяха с връчени оставки. Въпросът за оставки на министри не е повдиган, това било от компетенциите на премиера.

Всички бяха единни, че ще изчакат и ще се съобразят с решенията на царя, от когото и само зависи кои оставки да приеме и кои не. На заседанието той отново повторил, че някои от хората, на които е гласувал доверие, не са го оправдали.

На въпрос кое е валидното ръководство на партията, Симеон каза, че има и старо, но има и ново и всичко зависи от това какво ще направи старото.

Над 30 депутати от общо 52-ма в ПГ на НДСВ, както и четиримата министри на партията оспориха с декларация легитимността на проведения извънреден партиен конгрес, включително и взетите от него решения и избора на ново ръководство. Те настояха Милен Велчев да подаде оставка като отговорен за манипулациите на партийния форум. Новото ръководство на НДСВ, в което Симеон вкара 12 нови лица, а други пет бяха гласувани от делегатите, тепърва ще се види дали ще бъде регистрирано в съда, след като наяве излязоха редица данни за манипулации и нередности на конгреса.

“Бунтарите” в НДСВ към момента не са излезли с обща позиция за откритото писмо на лидера, в което той ги упреква в лицемерие, политически маневри и лични амбиции.

Въпреки, че се беше заканил за радикални промени в ПГ, откъдето идва основната съпротива срещу Милен Велчев, във вторник Симеон не е поставял този въпрос. На репортерско питане дали депутати ще напускат групата, той каза, че “това едва ли ще стане и не вижда защо”.

“Невероятни схеми”

Сакскобургготски сам поде пред медиите темата, която през последните дни широко се дебатира в публичното пространство – дали ще прави Либерален алианс с ДПС. Той определи тези твърдения като “всевъзможни невероятни схеми за някакви си нови коалиции”. Допълни, че “проектът НДСВ е много по-конструктивен и дано да не греша и след 10 години”.

Депутати разказаха пред Mediapool, че лидерът им с ръка на сърцето е казал, че се “спекулира с темата за алианса” и “НДСВ все още има ниша, в която да се развива”. Всъщност това били и първите му думи по време на заседанието.

Според източници от БСП, Симеон наистина няма да се обединява с ДПС. Целта му е максимално да успокои ситуацията в НДСВ и на местните избори наесен да получи по-голям процент, за да утвърди позициите на партията си в тройната коалиция, където сега ДПС е втора политическа сила след БСП. Той е настоявал пред социалистите да не преговарят с отцепници от неговата партия.

Пред журналисти Симеон не пожела да каже какво решение ще търси на казуса с конгреса от 3 юни, заради който избухна вътрешният конфликт. Тогава жълтите министри Даниел Вълчев и Николай Василев заявиха, че изборни резултати на форума са манипулирани и така Пламен Панайотов не е влязъл в новото ръководство.

Запитан за спекулации на конгреса, Симеон отговори, че нещата не само трябва да се казват, а и да се доказват.

"Бих ви поканил горе в кабинета си да обсъдим всичко това, но е в полза на обществото да се виждаме по-рядко", каза Симеон на журналистите, които искаха да чуят от него по-ясни въпроси за бъдещото на НДСВ.

“Помирение”

Отиваме към помирение и дебат, заяви Николай Свинаров от групата на “бунтарите”. Колегата му Огнян Герджиков каза, че оттук насетне ще “правят едно силно НДСВ”. Той самият “никак” няма да реагира или да действа активно срещу съдебната регистрация на конгресните решения, тъй като вече е казал достатъчно ясно мнението си, че те са нелегитимни.

Според Герджиков не е станало ясно дали Сакскобургготски е поискал оставката на всички от ПС или само на ръководството. “На мен много ми се искаше да е на всички, защото ми се ще да я подам, вероятно ще го направя, защото е много ефектно човек да си подаде оставката, а след това да не му я приемат”, допълни Герджиков.

Симеон сам ще прецени кои оставки да приеме и кои не. За тези, които не приеме, работата ще си продължи както досега, коментира още депутатът.

Според него промени в ръководството на ПГ няма да има. Към момента само зам.-председателят ѝ Минчо Спасов е подал оставка, но групата не я е приела.

Лидия Шулева смята, че Симеон е поискал оставките на заместниците си заради “недобре свършена работа по подготовката на конгреса”. Според нея, щом ще се върви към регистрацията на конгресните решения, няма “особен смисъл да се подават оставки от стар орган”. По думите ѝ Сакскобургготски поискал сегашните му заместници да излязат изобщо от политсъвета, а не само от ръководството.

Тя информира, че въпросът с решенията на конгреса не е дискутиран, но тя изразила мнението си, че “след като се искат оставки от стария ПС, а е нормално да се поискат оставки от действащ орган”. Шулева допълни, че не са могли да задават въпроси и да дискутират проблемите в партията и ПГ.

Борислав Ралчев не смята да си подава оставката като зам.-председател на ПГ. Сакскобургготски споменал за пропуски в работата на депутатите, но не уточнил какви, по думите на Ралчев.

Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев не беше особено словоохотлив. Обясни, че са си дали джентълменско обещание да не говорят пред медиите.

На въпрос на дали ще подаде оставка той каза, че “има недоразумение”, като допълни, “че НДСВ се съхранява като стабилна политическа партия, с добро бъдеще и върви в добра посока”. Запитан от Mediapool кога партията стана толкова стабилна и по какъв начин, Вълчев се изкашля и каза: ”Партията винаги си и била стабилна”.

На излизане от централата на “Врабча” Милен Велчев каза, че към този момент царят нито назначава новото ръководство, нито е премахнал старото, тъй като не е взел решение за приемане или отхвърляне на оставките.

 По проблема с евентуални машинации на извънредния конгрес Велчев също каза, че не са били обсъждани, както и че Сакскобургготски по всяка вероятност има свое мнение по въпроса, но до този момент не го е споделял с никого.

Панайотов заяви, че след като преди две седмици е изразил готовността си да подаде оставка, ако му бъде поискана, е искал да чуе какво ще каже Сакскобургготски днес. "Останах удовлетворен от чутото", коментира той.

Предполага се, че Панайотов е удовлетворен от уверенията, че няма да има алианс с ДПС, за какъвто се застъпва Милен Велчев.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България