Сирийската опозиция още обмисля дали да участват в мирните преговори

Сирийската опозиция още обмисля дали да участват в мирните преговори

Ключови групи от сирийската опозиция обсъждат трети ден дали да участват в преговорите със сирийския режим, предвидени за утре в Женева, съобщиха световните агенции.


Висшият преговорен комитет (ВПК), който би трябвало да представлява основните политически и въоръжени групи на сирийската опозиция, съобщи, че е получил отговор на зададен от него въпрос до специалния пратеник на ООН Стафан де Мистура, но очаква разяснение по същия въпрос и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Комитетът беше поискал Бан и Де Мистура да се произнесат по членове 12 и 13 на резолюция 2254 за Сирия, приета през декември от Съвета за сигурност на ООН, посочва Франс прес. В тези два члена се призовава за спиране на бомбардировките срещу зоните с цивилно население и за осигуряване на достъп до цивилните в обсадените зони. В отговора на Стафан де Мистура до Комитета се пояснява, че двата члена от резолюцията са легитимно право и не подлежат на преговори. Комитетът настоява тези два члена да се приложат и приканва международната общност да поеме ангажимента цялата резолюция за Сирия да бъде приложена.


Координаторът на Комитета Рияд Хиджаб публикува изявление, в което казва, че международната общност трябва да упражни натиск за вдигане на обсадата на градове в Сирия, за спиране на бомбардировките и за доставката на хуманитарна помощ за нуждаещите се.


Не може да се водят сериозни преговори, докато се извършват престъпления срещу човечеството срещу сирийци, посочи той и добави, че тези престъпления се извършват от чужди страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


САЩ призоваха вчера сирийската опозиция да участва в преговорите, без да поставя предварителни условия. Но по-малко от 24 часа преди началото на преговорите в Женева ВПК все още не е взел решение по въпроса.


ВПК настоява също да е единственият представител на сирийската опозиция на преговорите, но иска и уточнения за "естеството на поканите, адресирани до други опозиционери".
Очаква се преговорите да продължат 6 месеца и да доведат до създаването на пътна карта за Сирия, предвиждаща прекратяване на огъня, преходно правителство за 6 месеца и избори в следващите 18 месеца. Опозицията настоява за оттегляне на президента Башар Асад в началото на преходния период.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?