Скопие: Добросъседските отношения не зависят от формалните договори

Никола Попоски, сн. "Утрински весник"

Добросъседските отношения не зависят от формалните договори, а от конкретните жестове, и в този контекст Македония и България могат да направят много, заяви македонският външен Никола Попоски, цитиран от агенция МИА.

Подписването на договор между Македония и България е едно от условията на София да подкрепи началото на преговори за членство на Скопие в ЕС.

 

"Ние имаме изключително открит и конструктивен подход в комуникацията с всички съседи, включително и с България. Смятаме, че трябва да поздравим всяка стъпка, която може да ни позволи по-добро интегриране и по-добро сътрудничество", каза Попоски след среща в Скопие с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество в Югоизточна Европа Горан Свиланович.

 

Работни групи от външните министерства на двете страни вече проведоха няколко срещи, посветени на отношенията между двете страни.

 

Попоски съобщи, че засега няма конкретни заключения от тях. След няколко седмици обаче щяло да се знае какво може да се очаква от тях. Попоски добави, че е добре по-скоро да се решат всички отворени въпроси.

 

Като цяло той е въздържан по въпроса за договор за добросъседство между двете страни и не е коментирал какво трябва да залегне в него. София е на мнение, че документът трябва да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от Иван Костов и Любчо Георгиевски.

 

Местни анализатори обаче вече коментираха, че не е ясно и как с договора ще се спре говора на омраза при положение, че не може да се контролират медиите.

 

Българското външно министерство работи и по друг документ, свързан с Македония – доклад за отношението на България към съседните страни, който бе представен от Николай Младенов с понятия като "червени линии". Според външно министерство това трябваше да стане до края на миналата година.

 

Попоски коментира и резолюцията на Съвета на Европа, от която по настояване на българските парламентаристи бе съкратен текст за македонското малцинство.

 

Той отбеляза, че изграждането на добросъседски отношения трябва да почива на принципа "да не правиш това, което не искаш да ти правят другите".

 

"Мисля, че имаме много широк материал и много добра двустранна основа за сътрудничество, която може и в бъдеще да ни сближава и да европеизира отношенията ни.. Именно натам трябва да фокусираме енергията си, а не да я хабим за неща, които може да бъдат злоупотребени за създаване на впечатление за липса на добросъседство", каза Попоски, цитиран от БТА.

 

След като правителството на Борисов в първите си три години поддържаше евроинтеграцията на Македония, в решителния момент отказа подкрепа за начало на преговори на Скопие за членство в ЕС. Официално на Македония бяха поставени три условия: подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

 

Решението на България да възпрепятства евроинтеграцията на Скопие бе остро разкритикувано от авторитетни български и американски анализатори, опозиционни партии, както и от бившия посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю. Повечето наблюдатели са скептични, че новата политика на България ще доведе до реална позитивна промяна в отношението на Македония, но пък рисковете са далеч по-сериозни, не на последно място - помпане на националистически настроени кръгове и в двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?