Столичната община може да падне в готвения за Ковачки капан в "Общинска банка"

Бави се продажбата на жилища на "Софийски имоти", които да осигурят пари за вдигане на банковия капитал

Столичната община може да падне в готвения за Ковачки капан в "Общинска банка"

Столичната община може да попадне в собствения си капан, подготвян за бизнесмена Христо Ковачки, за да му се намали дела в "Общинска банка". От "Московска" 33 си правят сметката, че на насроченото за 12 ноември общо събрание на финансовата институция за увеличение на капитала с 8.7 млн. лв. фирмите на Ковачки няма да успеят да съберат необходимите им средства и така те ще бъдат принудени да намалят дела си. Оказва се обаче, че общинската фирма “Софийски имоти”, която държи 3.45 на сто от капитала в банката, все още не е подсигурила нужните ѝ средствата за участие във вдигането му.

От доклад, внесен от Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС) от ГЕРБ, става ясно, че "Софийски имоти", която трябваше да продаде 12 жилища и 3 гаража, за да си осигури над 2 млн. лв., все още не е започнала процедурите, въпреки че плановете бяха търговете да се обявят през септември.

Сега обаче се оказва, че не е одобрен методът за продажба търг с явно наддаване. Тръжната документация предстои да бъде одобрена от съветниците на сесията на 25 октомври. Едва след това ще бъде насрочен търг за продажбата им. Апартаментите са със стартова цена от 790 до 930 евро/кв.м. Наддаването на гаражите ще тръне от 10 000 лева средно на обект. Общата стартова цена на всички имоти е 2.263 млн. лв.

От “Софийски имоти” заявиха пред Mediapool, че се надяват в рамките на месец след взимане на решението да продадат имотите и да набавят необходимите им средства за да участват във вдигането на капитала на Общинска банка. Фирмата трябва да внесе 302 630 лв. до 12 декември, за да запише нови 30 263 акции.

Съгласно обявения дневен ред на общото събрание на акционерите на "Общинска банка", от планираното увеличение на капитала с 8.7 млн. лв. само около 2 млн. лв. са в пари, а останалата част са имотни активи, които ще се вкарат като апортни вноски.

Столичната община, която държи над 67.5% от акциите в "Общинска банка", ще участва във вдигането на капитала с апорта на четири имота, оценени на 5.9 млн. лв. и още 920 лв. кеш.

Другият основен акционер – оправданият за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки, който чрез пет свои фирми държи над 27%, също ще внесе апортна вноска. Това ще стане през "Общинска застрахователна компанията", която ще вкара в активите два магазина, оценени на 762 646 лв. Отделно Ковачки трябва да внесе малко над 1.5 млн. лв. кеш, ако не иска делът му в банката да падне.

Срокът за записването на новите акции е до един месец след вземането на решението.

Основната причина за вдигането на капитала на Общинска банка е подобряването на нейната капиталова адекватност. В момента капиталът на Общинска банка е 34.8 млн. лв., а след увеличението се очаква да достигне 43.5 млн. лв.

В момента капиталовата адекватност на Общинска банка е близо до критичния минимум – 13.69%. Средната капиталова адекватност за 19-те банки във втора група, където е и "Общинска", е средно 16%. При 12% капиталова адекватност пък БНБ вкарва квестори, които поемат управлението на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес