Стотици хиляди излязоха на масови бдения в памет на убитите

Световните лидери остро осъдиха кървавото нападение в редакцията на "Шарли ебдо"

Масовото убийство в редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо" предизвика спонтанни масови бдения във Франция и по целия свят в сряда вечерта. Стотици хиляди хора излязоха по улиците в памет на разстреляните 12 души.

По данни на полицията на "Площада на републиката" в Париж са се събрали най-малко 35 000 души, а според други източници – 50 000. В Тулуза и Лион на централните площади своя глас за свободата на словото и в знак на солидарност изразиха между 10 000 и 15 000 души.

Някои развяваха знамена с надпис "Свободата на пресата няма цена" и "Шарб загина свободен", визирайки убития главен редактор на изданието Стефан Шарбоние. Бившият директор на "Шарли ебдо" Филип Вал реагира на кървавия атентат, заявявайки, че неговата страна вече няма да е същата. Той защити правото на свобода на словото и смеха като абсолютно оръжие: "Това е оръжието на демокрацията".

Масови бдения в памет на убитите десетима журналисти и двама полицаи имаше и в Лондон, Мадрид, Барселона, Ню Йорк, Берлин, Стокхолм, Брюксел, Монреал и много други градове по целия свят. Хора се събраха и пред френското посолство в София.

Малко по-рано в сряда медийните групи Радио "Франс", "Льо Монд" и "Франс Телевизион" обявиха в общо изявление, че всичките им човешки и материални ресурси ще бъдат на разположение на "Шарли ебдо",  за да може вестникът да продължи да излиза. Трите медийни групи отправят призив към всичките си колеги във Франция да се присъединят към тях, за да запазят заедно принципите на независимост и свобода на мисълта и словото, които са в основата на френската демокрация.

Водещите американски медии обаче отказаха да публикуват карикатурите на пророка Мохамед на "Шарли eбдо". Някои от тях призоваха колегите си да избягват публикуването на снимки или други материали, които засягат чувствителни религиозни теми. Сред тях бяха издания като "Ню Йорк Таймс", "Уол Стрийт Джърнъл" и агенциите Ройтерс и Асошиейтед прес.

Междувременно световни лидери и публични личности остро осъдиха кървавия атентат, настоявайки отговорните за извършването му да бъдат открити и изправени пред съда.

"Членовете на Съвета за сигурност по най-категоричен начин осъдиха тази варварска и подла терористична атака на редакцията на френския вестник "Шарли ебдо", която доведе до смъртта на журналисти, работещи в медията и на двама полицаи", се казва в изявление, прочетено пред журналисти от постоянния представител на Чили в ООН Кристиан Барос Мелет, който през януари пое функциите на председател на СС на ООН.

Мелет каза още, че членовете на съвета изказват съболезнованията си на семействата на загиналите и на правителството на Франция. По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече нападението посегателство върху основите на демокрацията, на средствата за масова информация и на свободата на словото. Според него целта на атаката е била да се всее разкол в обществото и да се разпали ненавист.

Американският президент Барак Обама осъди ужасяващата стрелба срещу редакциятата на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" и предложи помощта на САЩ за това терористите, отговорни за нея, да бъдат изправени пред правосъдието.

Държавният глава на Русия Владимир Путин позвъни по телефона на френския си колега Франсоа Оланд и поднесе съболезнованията си на него и на народа на Франция, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Руският ръководител осъди тази варварска акция и изрази надежда, че нейните извършители ще бъдат намерени и ще понесат заслуженото си наказание", се казва в съобщението. Путин е помолил Оланд да предаде думи на дълбоко съчувствие и подкрепа на семействата на загиналите и пожелания за скорошно възстановяване на ранените.

Китай също решително осъди нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо", заяви представител на китайското министерство на външните работи.

"Ние сме дълбоко шокирани от тази терористична атака и решително я осъждаме", се казва в публикуваното на сайта на външното ведомство изявление на официалния му представител Хун Лея. "Скърбим за жертвите и изразяваме съболезнования на близките им. Китай е решително против всякакви форми на тероризъм и подкрепя усилията на Франция за запазване на сигурността в страната", казва той.

Италианският премиер Матео Ренци посети посолството на Франция в Рим, за да изрази своите съболезнования и подкрепа. С пристигането си в посолството Ренци заяви на френски език: "Ние всички сме французи защото считаме, че свободата е единственият смисъл на съществуване на Европа и европейските граждани".

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио поиска минута мълчание в памет на жертвите на кървавото нападение в Париж. Той остро осъди терористичната атака срещу свободата на словото и пресата.

"Тази отвратителна терористична атака е насочена към самата същност на едно свободно общество. Това е атака срещу свободата на словото, срещу ценностите, които са ни скъпи и които сме готови да защитаваме", подчерта Де Блазио.

Кралица Елизабет Втора изпрати своите най-искрени съболезнования към ранените и семействата на жертвите на атаката. В рядка за британския монарх реакция на международно събитие, кралицата и нейният съпруг изпратиха послание до президента на Франция, в което казват, че всичките им мисли и молитви са за жертвите и близките им.

Иран също осъди атентата срещу "Шарли ебдо", заявявайки, че "всеки терористичен акт срещу невинни е чужд на идеята и внушенията на исляма".

"Подобни действия са продължение на вълна от безпрецедентен радикализъм и психическо и физическо насилие, които са се разпространили по света през последните десет години", заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам, цитирана от агенция "Ирна". Тя все пак припомни, че тези актове са предизвикани и от "лошите политики и двойния аршин спрямо насилието и екстремизма".

"Такива актове на насилие срещу невъоръжени цивилни противоречат на всички принципи и всички морални и човешки ценности", заяви катарският министър на външните работи в комюнике.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск осъди остро "ужасната атака" срещу "Шарли ебдо", съобщи неговият говорител Федерико Ломбарди. По думите му папата се противопоставя по всякакъв начин на омразата и на всички форми на физическо или морално насилие, с които се унищожава човешки живот или се накърнява човешкото достойнство. "Отнемането на човешки живот, каквато и да е мотивацията за това, е ужасно, никога не е оправдано - животът и достойнството на всеки трябва да бъдат гарантирани", каза още говорителят на папата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?