Строителят на “Тракия“ търси кредит да се разплати с подизпълнителите

Строителят на “Тракия“ търси кредит да се разплати с подизпълнителите

Изпълнителят на строежа на лот 4 от автомагистрала “Тракия“ води преговори с няколко банки за отпускане на кредит, за да се разплати с подизпълнителите си. Това стана ясно от съобщение на Агенция “Пътна инфраструктура“ (АПИ) в сряда след среща в Казанлък по проблемите с дълговете на Сдружение "Тракия IV" ДЗЗД към 21 фирми наемодатели на техника за строежа на участъка Ямбол-Карнобат от “Тракия“.

 

От АПИ заявиха, че държавата плаща навреме дължимите суми на сдружението и отново припомниха, че досега на “Тракия ІV“ сводещ партньор “Холдинг Пътища“ са преведени за обекта 165.5 млн. лв., като последната сума е от 30 януари и е за 10.384 151.50 лв. Парите са от оперативната програма “Транспорт“. Макар агенцията да нямала отношение към споровете между изпълнителя и неговите подизпълнители, тя се е ангажирала да посредничи за уреждане на разсроченото плащане към фирмите.

 

От АПИ посочват още, че председателят на агенцията Лазар Лазаров е заявил на срещата, че въпреки забавянето, което се отчита в момента в строежа на отсечката Ямбол-Карнобат, при добра организация от строителя - Сдружение "Тракия IV", лот 4 от магистрала "Тракия" може да бъде завършен в договорения срок - 30 май 2013 г.

 

По-рано през деня от фирмите подизпълнители се оплакаха, че месеци наред не си получават порите за работата на техниката им на “Тракия“.

 

“С всеки изминат ден става все по-лошо за колеги, които са тотално разорени, притискани от Национална агенция по приходите, защото дължат огромни суми, които трябва да внесат по съществуващи фактури, но не плащаме по тия фактури. Стотици хиляди до милиони лева на човек. Общата сума най-вероятно надминава вече 20 милиона“, коментира пред БНР Айдън Даил, представител на потърпевшите. По думите му положението на фирми, работили по строежа на лот 2 от магистралата било “още по-трагично“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?