Свръхоптимистичен план за строежа на магистрала "Струма"

Изграждането на най-тежкия участък през дефилето трябва да започне през 2019 г. и да приключи до средата на 2023 г.

Строителството между Кресна и Сандански върви с изпреварващи темпове

Свръх оптимистичен сценарий за завършването на магистрала "Струма" начерта в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Амбицията ни е през 2023 г. магистрала "Струма" да бъде завършена, каза Нанков. "Върнахме отново доверието на Европейската комисия и България получи 628 млн. лв. за изграждането на 40 км от магистралата", допълни той по повод решението на Брюксел, който одобри апликационната форма за двете строящи се отсечки между Благоевград и Крупник и Кресна и Сандански.

"Това до голяма степен ще облекчи целия процес по изпълнение на дефилето. Бихме могли да кажем, че магистрала "Струма" вече е необратим процес, който се надяваме да бъде завършен в заложените срокове", каза Нанков. Той подчерта, че магистралата ще бъде изградена въпреки големия скептицизъм от зелени и други организации, които са подходили с недоверие към проекта.

Най-голямото предизвикателство – Кресненското дефиле

Като най-голямо предизвикателство пред проекта регионалният министър определи изграждането на магистралата през Кресненското дефиле.

Строителството на най-тежкия участък, с дължина около 21 км, трябва да започне през 2019 г. и да завърши в средата на 2023 г., за да имаме напълно завършена магистрала, каза Нанков.

Изборът на трасе за тази отсечка отне на държавата 10 години, а обществената поръчка за избор на изпълнители все още не е обявена.

Последният одобрен вариант за трасе предвижда използването на сега съществуващия път в едната посока и изграждането на източен обход на Кресна в другата посока. Той се оспорва от екоорганизации, които пуснаха жалба до ЕК. Те искат изнасяне на магистралата изцяло на изток или дълъг тунел за преминаването през дефилето.

Българските власти официално не са съобщили дали вече са внесли апликационната форма за Кресненското дефиле в Европейската комисия за одобрение.

Едва ли има по-добър вариант на преминаване през дефилето от изграждането на две нови ленти в посока София с магистрален габарит, източно от дефилето, с уширяване на пътното платно, изправяне на виражи и изграждане на необходимата екологична инфраструктура за земноводни, влечуги и бозайници, коментира Нанков. Той уточни, че скоростта ще бъде ограничена до 80 км/час, за да се гарантира в максимална степен безопасността на преминаване.

Избраният вариант на трасе през Кресненското дефиле е одобрен и като екологично най-устойчив от Министерството на околната среда и водите. Екологията не изключва развитието и строителството, нито строителството изключва екологията, каза регионалният министър и допълни, че са спазени всички установени от Брюксел нормативи и българското законодателство.

Наскоро парламентът промени закона, като намали възможността за обжалване на екологичните оценки. Една от причините за промяната беше да не се бави строежът на магистрала "Струма" заради недоволството на екоорганизации.

"Когато говорим за екология, трябва да си дадем сметка, че това не е цялата екологична общност в България и всички нейни представители. Четири, пет организации заявиха ангажимент и намерение да оспорват процедурата, но пък 23 други са в подкрепа и на варианта, и на максимално бързото намиране на решение", каза Нанков.

Предсрочен пуск на Кресна - Сандански през ноември 2018 г.

Към момента в най-напреднала фаза е изграждането на най-дългия 24-километров участък от Кресна до Сандански. Физическото му изпълнение е над 50%.

Съгласно сключения договор със строителя отсечката трябва да е готова до май 2019 г., но ще съкратим този срок и ще я завършим предсрочно до ноември 2018 г., обеща Николай Нанков.

Строителството на магистралата между Кресна и Сандански започна в края на август 2016 г.

Обектът се изпълнява от консорциум "Струма Лот 3.3" с водещ партньор "ГБС инфраструктурно строителство" и участници "Пътстрой 92", "Главболгарстрой" и "Геострой". Договорът с тях е за над 234 млн. лв. без ДДС.

Магистралата между Крупник и Благоевград готова през 2020 г.

Срокът за завършване на отсечката от Благоевград до Крупник е 2020 г., каза Нанков.

Участъкът е с дължина 13 километра, а строителството му започна в края на август тази година. Обектът се изгражда от ДЗЗД "АМ Струма 3.1" с водещ партньор "Агромах" и участници "АБ", "Хидрострой", "Пътища Пловдив Груп", "Пътища Пловдив" и "Алве Консулт". Договорът с тях е за близо 155 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 1280 дни.

В този участък се намира и тунел "Железница". Изборът за изпълнители се провали на два пъти и в момента се прави трети опит. Обществена поръчка е разделена на три обособени полиции, а общата индикативна стойност на обекта е 250 млн. лв.

Срокът за строителството на 2-километровия тунел е близо три години – 1060 дни, а за останалите съоръжения, обособени в другите два лота на поръчката, е по 600 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес