Томислав Дончев отрече да е говорил за "силно проруско лоби" в правителството

"Историята понякога е добър, а понякога лош учител в политиката"

Томислав Дончев, сн. БГНЕС
Вицепремиерът Томислав Дончев опроверга авторитетната агенция Ройтерс, която го цитира да казва, че в "българското правителство има силно проруско лоби".  
 
"Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет", заявиха от пресцентъра на Министерския съвет. 
 
От там цитираха и точните думи на Дончев: 
 
"Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо". 
 
"Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус. И аз не говоря само за Правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и Президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма", добавил Дончев пред Ройтерс. 
 
"Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката", казал вицепремиерът пред агенцията. 
 
От Министерския съвет разпространиха и запис от интервюто. 
 
Интервюто е взето в четвъртък, часове преди премиерът Бойко Борисов да обяви, че България няма да гони руски дипломати в знак на солидарност към Великобритания както повечето страни в ЕС. 
Споделяне

Още по темата

Още от България