Три търга за газовата връзка с Гърция започват през ноември

Три търга за газовата връзка с Гърция започват през ноември

Три от общо петте търга за изграждането на междусистемната газова връзка на България с Гърция ще бъдат обявени през ноември, съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна в проектната компания "Ай Си Джи Би", която ще реализира и управлява бъдещия 182-километров газопровод от Стара Загора през Хасково до Комотини.

На 27 октомври се събира борда на компанията, в която с равен дял акционери са "Българският енергиен холдинг" и италиано-гръцката компания "Посейдон". На заседанието трябва да се одобри документацията за обявяването на две от обществените поръчка по газовия проект – за инженер-консултант и за доставчик на тръбите, каза Георгиева пред Mediapool във вторник.

Реално те ще стартират в началото на ноември, а не както бе обявено до края на октомври, но минималното забавяне е заради съгласуването на процедурите с Агенцията за обществени поръчки (АОП), за да не се допусне компрометиране на поръчките и да се ограничат максимално възможностите за обжалването им заради недостатъци, обясни българският шеф на проектната компания. Вече има положително становище по документацията за доставката на тръбите, чака се такова и за инженер-консултанта.

В края на ноември пък се планира да се обяви и най-съществената и скъпа поръчка – за изпълнител на проекта, каза още тя.

За доставчика на тръбите и за строителя процедурите ще са малко по-дълги, тъй като кандидатите ще трябва да минат предквалификационен етап и "Ай Си Джи Би" да прецени дали всички потенциални изпълнители отговарят на предварително поставени критерии за международен опит и качество на работата.

Индикативната стойност на целия газопровод е 220 млн. евро без ДДС. Най-голяма ще е цената на поръчката за строител, следвана от тази за доставчик и консултант. Най-малките ще са поръчките за надзор и за изследване на археологичните находки по трасето, които ще се обявят в началото на 2018 г.

Възможно е обаче цената да се окаже и по-ниска, всичко зависи от предложените оферти от участниците, каза Георгиева.

По неофициална информация на Mediapool целият административен ресурс в областта на енергетиката у нас е впрегнат за изпълнение на поставената от правителството цел за първа копка на газопровода по време на българското председателство на Съвета на Европа, което ще се през първата половина на 2018 г. Прави се всичко възможно това да се случи до края на юни, за да може да се облекат в реални действия обявените от България енергийни приоритети на европредседателството за газова свързаност на Балканите и Европейския съюз и разнообразяване на източниците и маршрутите на газовите доставки.

Целта е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата между България и Гърция, така че през втората половина на 2020 г. тя да влезе в търговска експлоатация, заяви и министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща във вторник с министъра на икономиката на Македония Крешник Бектеши, цитирана от пресцентъра на енергийното ведомство.

Той е в София за провеждането на първото заседание на съвместната газова работна група, която ще проучи възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете държави, какъвто меморандум бе подписан през август 2017 г.

Неведнъж е било коментирано, че развитието на гръцката газова връзка е от особено значение и за останалите интерконектори на България – със Сърбия и с Македония. И докато по връзката със Сърбия има извършени проучвания, македонската е в съвсем начален стадий на развитие.

Петкова заявила пред Бектеши, че напредват дейностите по проектите за сръбската тръба, както и на интерконектора с Турция. Тя представила и възможностите на планирания от българското правителство газоразпределителен център край Варна, който по думите ѝ ще допринесе за либерализацията на пазара на синьо гориво в целия регион.

Липсващата инфраструктура е основен проблем и за Македония. За нас е нужна още една газова връзка с България, за да не зависим само от един източник, заявил Крешник Бектеши.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес