Трима агенти на ДС са минали през Конституционния съд

Трима от членовете на Конституционния съд (КС) са работили за репресивните структури на комунистическата Държавна сигурност (ДС), съобщиха в четвъртък от Комисията по досиетата. Такива данни са открити за Георги Евдокиев Марков, Димитър Бонев Гочев и Тодор Енчев Тодоров. Проверката не е открила връзки с ДС на омбудсмана на републиката Гиньо Ганев и кандидатите за директор на БНТ.

След оповестяването на данните за конституционалистите публичният списък на т. нар. ченгета постепенно започна да набъбва. В края на април след проверка на комисията се оказа, че шест от кандидатите за европарламента са работели за ДС.    

Кандидатът за президент от последните избори, бивш депутат и конституционен съдия и настоящ председател на Управителния съвет на ПФК “Левски” АД Георги Марков е вербуван през 1971 г. от Иван Василев, който му е бил и пряк ръководител. Под псевдонимите Николай и Стефан един от най-гласовитите и изявени членове на СДС от началото на 1990-те, е сътрудничил за контраразузнаването на ДС. “Работата” му е била съсредоточена във висшите училища и сред студентите.  

Николай-Стефан е снет от действащия оперативен отчет през 1976 год. поради “изчерпани възможности”.

След като комисията обяви резултатите проверката, Георги Марков заяви пред медии, че никога не е сътрудничил на ДС. “По този въпрос – включително и за моралните ми качества, изрично се е произнесъл не някой друг, а Конституционният съд още през 1994 г., а над него е  само Господ”, коментира Марков, обяснявайки, че е един от малкото хора, които не се крали, докато са били във властта. Той добави, че „съществуването на някакво картонче в някакви картотеки не може по никакъв начин да означава принадлежност към ДС”.  Бившият съдия с агентурни имена Николай и Стефан препоръча Комисията по досиетата да се закрие, а отпуснатите ѝ пари да се дадат на протестиращите лекари и учители.

Димитър Гочев (агент Ивайло) е вербуван през 1971 г. от ст. лейт. Аспарух Измирлиев, който е и сред водещите му офицери. Димитър Гочев също е работил за Софийско градско управление на ДС. През 1988 г. Ивайло е снет от отчет поради “изчерпани възможности”.    

Тодор Тодоров е бил агент по псевдонима Любомир и е сътрудничил в VІ-то управление на ДС-МВР.

Тримата са били конституционни съдии в продължение на девет години.

Проверката на Комисията по досиетата не е установила данни за принадлежност към ДС на кандидатите за генерален директор на БНТ Уляна Йончева Пръмова, Николай Йотов Йотов и Радостслав Кръстев Главчев.

Омбудсманът на републиката Гиньо Ганев, доскорошният му заместник Метин Казак, сега евродепутат и главният секретар на администрацията на омбудсмана Борислав Цеков също не са работили за репресивните служби преди 1989 г.

Резултатите от проверката на комисията за членовете на Висшия съдебен съвет се очакват следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България