ЦИК определи срока за уседналост – 27 декември 2006

На изборите за кметове и общински съветници на 28 октомври ще могат да гласуват българските граждани, които имат регистрация по постоянен адрес до 27 декември 2006 г. За тези, които имат регистрация по настоящ адрес важи същото условие. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и по този начин приложи законовото изискване за уседналост, който не бе формулиран окончателно в закона заради раздори между депутатите преди парламентарната ваканция.

В избирателните списъци ще могат да се дописват имената на гражданите, които са пропуснати при изготвянето им. Гражданите на страни от Европейския съюз, които искат да избират български кметове, също трябва имат адресна регистрация до 27 декември м.г. те трябва да подадат заявление за упражняване на вот.

“Избирател, чиито постоянен адрес е в София, но в изборния ден се намира в болница във Варна, не би могъл да гласува в общите местни избори. За всички онези, които са променили своя постоянен адрес след 26 октомври 2007 г. и до датата на изборите и нямат пълните месеца, гласуват в секцията по стария си постоянен адрес”, обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Всъщност така се ограничава т.нар. прехвърляне на гласове от една община в друга, но не и “изборният туризъм” на турски изселници, за което настояваше опозицията при приемането на промените в закона за местните избори.

Партиите и коалициите трябва да се регистрират до 12 септември включително в ЦИК, а след това тя ще вземе отделно решение за регистрацията им и изпраща списък до общинските комисии. Партиите и коалициите трябва да се регистрират в общинските избирателни комисии.

Предизборната кампания за местните избори започва на 27 септември и приключва в 24.00 часа на 26 октомври.

Не се разрешава и провеждането на агитация в деня за размисъл и деня на гласуването – 27 и 28 октомври, и в деня за размисъл и деня на гласуването при втория тур – 3 и 4 ноември.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България