В отговор на последното изявление на БНБ

Цветан Василев скоро щял да е готов с модел за оздравяване на КТБ

Отрича БНБ да го е търсила за разговори и я обвинява в двоен стандарт

Цветан Василев

"До настоящия момент никой от компетентните органи в страната не се е обръщал към мен с предложение за участие в капитализирането на банката или търсенето на решение за преодоляване на изкуствено създадената криза". С тези думи мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев отхвърли в понеделник твърдението на БНБ от петък, 22 август, че са изпратени покани до него и до Оманския фонд като втори по големина акционер да предложат идеи за капитализиране и преструктуриране на КТБ. Централната банка бе фиксирала и срок - предложенията да бъдат представени до края на август.

В изявление, качено в личния му сайт, Василев отхвърля като несъстоятелни последните обяснения на БНБ, че като регулатор е действала законосъобразно към КТБ преди и след поставянето ѝ под специален надзор.

Банкерът обявява още, че не е вярно, че досега не е проявявал активност и не се обръщал към държавните органи като мажоритарен акционер, както твърди БНБ. Той припомня, че на представители на Оманския фонд е била отказана среща в БНБ, че към тях са се отнесли "пренебрежително", което ги е оставило в пълно недоумение.

Василев съобщава, че активно работи с фонда и с други акционери по преструктурирането на банката и осигуряване на капитализирането ѝ.

Банкерът, обвинен преди две седмици от прокуратурата в присвояване на средства в голям размер, от няколко месеца е извън страната, като се предполага, че е във Виена. От обвинението издадоха европейска заповед за ареста му и обявиха, че ще го издирват включително и чрез Интерпол, макар и до момента снимката му все още да не е качена на сайта на службата.

Епистоларната дейност на Василев, започнала преди няколко месеца, още когато срещу него и банката му се поде активна компроматна кампания от медиите, контролирани от довчерашния му бизнеспартньор Делян Пеевски, обаче продължава необезпокоявано.

"На 22.08.2014 г. станахме свидетели на поредния жалък опит от страна на БНБ, ръководена г-н Иван Искров, да избяга от отговорност за действията и бездействията си, имащи съществен принос както за изпадането на КТБ в настоящaта криза, така и за поставянето на карта на финансовата стабилност на страната", започва изявлението си Василев.

Той описва хронологично действията на централната банка, като припомня твърденията на нейната управа и лично на управителя Иван Искров, че лично е окрал собствената си банка, че са били изтеглени по негово нареждане 206 млн. лв. (за което в ареста влязоха висши служители на банката, но впоследствие и последния от тях бе освободен от съда заради неубедителността на твърдението за източваването).

"Праволинейната“ и "адекватна“ линия на поведение от страна на БНБ по казуса КТБ, умело съпроводена с натиск на целия държавен апарат и разпространение на тенденциозни послания, услужливо тиражирани в определени медии, видно за всички е на път да изправи страната пред изключително тежка финансова криза", казва в изявлението си Василев.

"Опасността от реална дестабилизация на финансовия и банков сектор остана подценена от компетентните институции по недопустим начин. Нещо повече, показните акции на държавното обвинение, арестите на мнимите убийци, с които бях свързван аз, обвиненията срещу подуправителя на "Банков надзор“ за престъпления по служба, скандалните решения на едни и същи "независими“ съдии в София, показанията на няколко "достойни“ хора и пр., постигнаха своята цел - поставянето на банката в невъзможност да изпълнява присъщите си функции", продължава банкерът.

Според него БНБ целенасочено е работила и продължава да работи за ликвидиране на КТБ и разпродаване на по-атрактивните ѝ активи. Като част от този план е работата и на квесторите, допускането на външни лица до документацията ѝ, спирането на обслужването на кредити в банката на клиенти, които имат там и влогове, твърди мажоритарният собственик.

"В този смисъл е важно да се заяви ясно и недвусмислено, че ако БНБ и останалите държавни органи продължават да прилагат политика на двоен стандарт спрямо различните финансови субекти, като прехвърлят цялата тежест и отговорност за справянето с кризата на новите инвеститори, това непременно ще доведе до финансова катастрофа с огромни щети за цялата държава, бизнеса и домакинствата", предупреждава Цветан Василев.

Резултатът няма да е фалирането на една финансова институция, а на бизнес, успешно обслужван от банката досега и генериращ стотици милиони лева. Тази "дупка“ няма да може да бъде запълнена по никакъв начин, имиджът на страната ще бъде окончателен сринат пред международните инвеститори. Не бива да има каквото и да било съмнение, че при подобен развой на събитията всички потърпевши от действията и бездействията на държавните органи и централната банка ще потърсят отговорност на държавата и виновните лица", казва мажоритарният собственик и завършва, че "ще продължи напред, за да бъде разкрита истината за случващото се през последните месеци, както и за да изчисти името на всички несправедливо обвинени в този нелеп скандал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?